Αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά μετά το άνοιγμα των σχολείων, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα έχει πλέον κυριαρχήσει στην Ελλάδα. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης προέβλεψε πως τα παιδιατρικά νοσοκομεία θα πιεστούν και υπολογίζει πως στο άμεσο μέλλον το 40% των κρουσμάτων θα αφορά παιδιά που κινδυνεύουν ακόμα και με long COVID.
Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Αρκουμανέας: «Το 25% με 30% των κρουσμάτων είναι παιδιά κι έφηβοι - Θα συνεχιστούν τα μίνι lockdown»
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 38 παιδιά με κορονοϊό και πλέον το 30% των κρουσμάτων αφορά ανήλικους. «Θα πιεστούν τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Έχουμε υπολογίσει ότι με την τάση που υπάρχει και παρά τα μέτρα στα σχολεία, είναι τόσο μολυσματική η Δέλτα που περιμένουμε το 44% των κρουσμάτων να είναι σε παιδιά προσχολικής ηλικίας», είπε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο OPEN. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η long COVID. Μπορεί να υπάρξει και στα παιδιά. Όταν αφήσει για μήνες προβλήματα αϋπνίας, συγκέντρωσης, εύκολη κόπωση, η αλήθεια είναι ότι για ένα παιδί σε φάση ανάπτυξης και διαβάσματος, το διαλύει», τόνισε.
Το «καλό» και το «κακό» σενάριο
Σε μία προσπάθεια να πιεστούν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είχε αναφερθεί προ ημερών στα δύο σενάρια που υπάρχουν μέχρι το τέλος του έτους για τα κρούσματα σε παιδιά.
Σύμφωνα με τον ίδιο:
- Το καλό σενάριο είναι να έχουμε 12.000 κρούσματα σε παιδιά έως το τέλος του 2021
- Το ρεαλιστικό σενάριο είναι να έχουμε 74.000 κρούσματα σε παιδιά έως το τέλος του 2021
3.559 τα κρούσματα σε παιδιά σε 7 μέρες
Στην Πελοπόννησο, η ΣΤ' τάξη στο Δημοτικό σχολείο Μουλκίου στον Δήμο Σικυωνίων ανέστειλε τη λειτουργία της μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Πρόκειται για το δεύτερο σχολείο πανελλαδικά που αναστέλλει τη λειτουργία τμήματος. Έχει προηγηθεί το 10ο Δημοτικό Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται σε αναστολή ένα τμήμα της Β' τάξης και ένα της Γ' τάξης.
Τα κρούσματα στις ηλικίες των μαθητών εκτοξεύτηκαν σε μόλις μία εβδομάδα από το άνοιγμα των σχολείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στις 21 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν νέες διαγνώσεις κορονοϊού σε 1.003 παιδιά, δηλαδή σχεδόν το 33% ή το 1 στα 3 νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν την Τρίτη αφορά τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Την ίδια στιγμή, σημαντική διασπορά κρουσμάτων στα σχολεία παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν μια σημαντική αύξηση στο 14%, η οποία καταγράφεται τις τελευταίες 7 ημέρες. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα αναφοράς, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 3.559, αποτελώντας το 24% (+14% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων (Iso Week 37).
Σχολεία: Προς αναθεώρηση το πρωτόκολλο λειτουργίας
Η αύξηση των κρουσμάτων στις μικρές ηλικίες δείχνει πως οι επιστήμονες συζητούν την αναθεώρηση του σχολικού πρωτοκόλλου, αφού η διασπορά μοιάζει να ξεφεύγει από τα νούμερα «ασφαλείας». Μιλώντας την Πέμπτη (23/9) στον ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Μάριος Λαζανάς, έδειξε να τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του πρωτοκόλλου του «50+1» ενώ στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η εκτίμηση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Νίκου Σύψα, ο οποίος είχε επισημάνει τους κινδύνου εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα. Θέση για όσα ισχύουν στα σχολεία σε περίπτωση θετικού κρούσματος, πήρε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία μεταξύ άλλων επανέλαβε πως σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο, τα παιδιά που βρίσκονταν κοντά σε παιδί φορέα του ιού, μπορούν να κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα, όλα πληρωμένα από το κράτος.
Σχολεία: Πότε κλείνει μία τάξη - Ολα τα μέτρα που ισχύουν
Μαθητές και εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τα τωρινά μέτρα που ισχύουν για τα σχολεία, προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού self test, για τους μαθητές, το οποίο πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.
Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον 10 ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.
Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών ως εξής:
Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
- δυο εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
- εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).
Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
- δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.
Ένα σχολικό τμήμα αναστέλλει μέχρι τώρα τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.
Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.