Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πρόσθεσε μια εξαιρετικά σπάνια νευρολογική διαταραχή, γνωστή ως σύνδρομο Guillain-Barré, ως μια πιθανή παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό, σύμφωνα με τις τακτικές ενημερώσεις ασφάλειας του ΕΜΑ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τόνισε ότι η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του Guillain-Barré (GBS) και του εμβολίου AstraZeneca, γνωστό ως Vaxzevria, είναι «τουλάχιστον μια λογική πιθανότητα» αφού αναφέρθηκαν 833 περιπτώσεις GBS από 592 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που χορηγήθηκαν παγκοσμίως έως τις 31 Ιουλίου.
Ο EMA κατηγοριοποίησε την παρενέργεια ως «πολύ σπάνια», τη χαμηλότερη βαθμίδα στην κατηγοροποίηση του Οργανισμού για τη συχνότητα εμφάνισης παρενεργειών και τόνισε ότι τα οφέλη του εμβολίου κατά του κορονοϊού υπερτερούν των κινδύνων. Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) έχει προσθέσει προειδοποίηση σχετικά με το σύνδρομο Guillain-Barré ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του νέου κορονοϊού. Και τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν τεχνολογία ιικού φορέα και έχουν συσχετιστεί με σπάνιες περιπτώσεις θρομβοεμβολών.
Ο EMA έχει προσθέσει επίσης σήμανση προειδοποίησης για κάποιες άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες στα εμβόλια της Johnson & Johnson, Moderna καθώς και σε αυτό της AstraZeneca.
Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barre
Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή αυτοάνοση πάθηση, η οποία πλήττει το περιφερικό νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας τα πόδια, τα χέρια και γενικότερα τα άκρα, προκαλώντας μούδιασμα, αδυναμία και πόνους. Αν και η ακριβής αιτιολογία της είναι άγνωστη, το σύνδρομο συμβαίνει συχνά έπειτα από λοίμωξη γαστρεντερίτιδας με το καμπυλοβακτήριο, κάτι που έχει ως συνέπεια το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα νεύρα αντί για τους παθογόνους μικρο-οργανισμούς.
Μολονότι η πάθηση συνήθως είναι αναστρέψιμη, σε μερικές σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη παράλυση ακόμη και στους αναπνευστικούς μύες, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και να παθαίνει μόνιμες νευρολογικές βλάβες. Πιο πρόσφατα, το σύνδρομο σχετίσθηκε με τον ιό Ζίκα και στη συνέχεια εκφράστηκαν φόβοι από κάποιους ότι μπορεί να προκληθεί έπειτα από λοίμωξη με τον κορονοϊό SARS-CoV-2.
Το 1976, κατά τους μαζικούς εμβολιασμούς για τη γρίπη των χοίρων, υπήρξε μια μικρή αύξηση στα περιστατικά του εν λόγω νευρολογικού συνδρόμου, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εμβολιασμοί, αν και η εκ των υστέρων στατιστική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συσχέτιση μεταξύ του αντιγριπικού εμβολίου και του συνδρόμου Guillain-Barre ήταν τελικά μικρότερη από αυτή που αρχικά είχε θεωρηθεί. Έκτοτε, σε κάθε αντιγριπικό εμβολιασμό ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου εκτιμάται ότι είναι περίπου μόνο μία περίπτωση ανά ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου.
Σε πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, της οποίας τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ερευνητές του UCL βρήκαν ότι δεν υπήρξε καμία αύξηση στα περιστατικά του συνδρόμου στη Βρετανία κατά το πρώτο επιδημικό κύμα κορονοϊού την άνοιξη. Η ετήσια συχνότητα περιστατικών του συνδρόμου στα βρετανικά νοσοκομεία μεταξύ 2016-2019 ήταν 1,65 έως 1,88 περιστατικά ανά 100.000 ανθρώπους και τα περιστατικά αυτά ήταν μειωμένα κατά 40% έως 50% στο διάστημα Μαρτίου-Μαΐου 2020, εν μέσω πανδημίας, σε σχέση με την περίοδο 2016 - 2019.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.