Ενώ η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί στην Ελλάδα και στις Μονάδες Εντατικές Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται κυρίως άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις των κίνημα των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και αρνούνται να διασωληνωθούν. Στη Ρόδο 55χρονη μητέρα δύο παιδιών άφησε την τελευταία της πνοή, στην Αθήνα 54χρονη επέμενε να μην διασωληνωθεί και υπέκυψε στον Ευαγγελισμό. Επίσης στο Βόλο ανεμβολίαστη ηλικιωμένη που αρνιόταν να νοσηλευτεί ενώ νοσούσε άφησε την τελευταία της πνοή, ενώ λίγες μέρες πριν είχαν φύγει από τη ζωή δύο μέλη της οικογένειάς της.
Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Γκίκας Μαγιορκίνης: Ερχεται «βαρύς χειμώνας» για τους ανεμβολίαστους
Στον Ευαγγελισμό την Παρασκευή (3/9), ακόμα ένας ασθενής με κορονοϊό αρνιόταν τη διασωλήνωση. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη «πολλές φορές ασθενείς και συγγενείς δεν επιτρέπουν στους γιατρούς τη διασωλήνωση. Από δω και πέρα τέτοια περιστατικά θα υπάρχουν, γιατί είναι αρνητές που δε δέχονται τη νόσο και δε θα εμβολιαστούν. Στον Ευαγγελισμό έγινε πάλι το ίδιο. Ο ασθενής και οι συγγενείς δεν επέτρεπαν να διασωληνωθεί. Σε αυτή την περίπτωση οι γιατροί ειδοποιούν τον εισαγγελέα και αυτός δίνει εντολή να συνεχιστεί η διασωλήνωση. Έτσι, καλύπτονται και οι γιατροί για να μη βρουν τον μπελά τους».
Λίγες ημέρες πριν, στο Θριάσιο νοσοκομείο, αρνητές του κορoνοϊού προπηλάκισαν γιατρούς και νοσηλευτές ζητώντας τη μη διακομιδή μίας 48χρονης ασθενούς σε άλλο νοσοκομείο. Ανάμεσά τους και συγγενής της ασθενούς. «Η ασθενής που νοσηλευόταν στην πνευμονολογική κλινική χειροτέρεψε η αναπνευστική της εικόνα και με τη συναίνεσή της τη διασωλήνωσαν. Μετά από λίγη ώρα εισέβαλε στην πνευμονολογική κλινική ομάδα από τους λεγόμενους θεματοφύλακες, αποτελούμενοι από τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι παρά τις προσπάθειες των φυλάκων του νοσοκομείου, εισέβαλαν στην κλινική και άρχιζαν να προπηλακίζουν και να απειλούν τους εργαζόμενους της κλινικής» είπε στο MEGA ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Θριάσιο, Μανώλης Βαρδαβάκης.
Ανεμβολίαστες
Η 55χρονη μητέρα ενός ανήλικου παιδιού από τη Ρόδο η οποία δεν είχε εμβολιαστεί, υπέκυψε μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο του νησιού. Η ίδια, αν και είχε χαμηλό οξυγόνο, αρνιόταν να διασωληνωθεί. «Μου το είπαν, αν δεν διασωληνωθεί μου είπαν, θα πειραχτούν τα ζωτικά της όργανα, γιατί μπήκαμε με χαμηλό οξυγόνο. Δεν έχει καμία σημασία ότι αρνήθηκε, επειδή φοβόταν αυτό ακριβώς τη διασωλήνωση. Μας έλεγαν όμως ότι υπάρχει 50% πιθανότητα να επιβιώσει και έτσι λοιπόν υπέγραψα εγώ για να διασωληνωθεί» υποστήριξε η αδελφή της 55χρονης. «Στην κυριολεξία “δολοφονήθηκε” στα 55 της χρόνια νεότατη. Στις 24 Ιουλίου ημέρα Τρίτη εισήλθε στο Νοσοκομείο Ρόδου με αναπνευστικά προβλήματα και χαμηλό οξυγόνο. Εκεί διασωληνώθηκε παρά τη θέληση της. Τα γνωστά, κανένας δεν υπέγραψε τη διασωλήνωσή της που την οδήγησε στον θάνατο», υποστήριξε από την πλευρά του ο σύζυγος της 55χρονης μιλώντας στο MEGA.
Στον Ευαγγελισμό η 54χρονη που ήταν ανεμβολίαστη και επέμενε να μην διασωληνωθεί άφησε την τελευταία της πνοή. Η γυναίκα είχε κάνει γνωστό στις 13 Αυγούστου ότι νοσούσε από κορονοϊό και τελικά νοσηλεύθηκε στον «Ευαγγελισμό» με την κατάσταση της υγείας της να επιδεινώνεται συνεχώς. Τότε οι γιατροί της είπαν ότι έπρεπε να διασωληνωθεί. Εκείνη αρνούνταν διαρκώς να διασωληνωθεί και μάλιστα καλούσε σε βοήθεια μέσω του λογαριασμού της στο Facebook να τη βοηθήσουν οι αρνητές για να μην προχωρήσουν οι γιατροί σε περαιτέρω ενέργειες. Η 54χρονη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή, νικημένη από κορονοϊό και με τον σύζυγό της να ενημερώνει τους διαδικτυακούς της φίλους για τον θάνατό της.
Η εισαγγελία έκανε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή το θάνατο της 54χρονης στον Ευαγγελισμό. Η έρευνα αφορά σε όλα τα πρόσωπα εκείνα που απέτρεψαν ή εμπόδισαν τους γιατρούς από την έγκαιρη διασωλήνωση της ασθενούς. Μάλιστα, τα διερευνώμενα αδικήματα είναι θανατηφόρος έκθεση, ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών. Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γεώργιος Νούλης.
«Πρωτάκουστο αυτό που συμβαίνει»
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, με αφορμή την αύξηση των καταγγελιών ότι ασθενείς αρνούνται να διασωληνωθούν, επισήμανε στον ΣΚΑΙ ότι σε αυτή την περίπτωση «αρχικά ο γιατρός προσπαθεί να πείσει τους συγγενείς ότι υπάρχει ελπίδα και θεραπεία. Αν επιμείνουν, καταδικάζοντας τον ασθενή σε θάνατο, ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να ειδοποιήσει τον εισαγγελέα για να πάρει την εντολή να προχωρήσει. Είναι πρωτάκουστο αυτό που συμβαίνει. Μέχρι τώρα το πρόβλημα ήταν να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ για να σωθούν οι άνθρωποι. Αυτό, το να μην υπάρχει η διάθεση από τους συγγενείς και από τον ίδιο τον ασθενή να διασωληνωθεί, οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Ότι δηλαδή οι γιατροί διασωληνώνουν τον ασθενή, ενώ δεν πρέπει. Υπάρχουν αυστηρότατα κριτήρια διασωλήνωσης που σώζουν ζωές. Είναι αδιανότητο να μη θέλεις τη θεραπεία».
Γιατροί δηλώνουν στο MEGA ότι τα περιστατικά αρνητών διασωλήνωσης ολοένα και αυξάνονται. Ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης πάντως δήλωσε ότι όσες φορές και αν του τύχουν περιστατικά, θα προχωρήσει σε διασωλήνωση, προκειμένου να σώσει μια ανθρώπινη ζωή. Ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού Γιώργος Μπουλμπασάκος δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση: Οι άνθρωποι αυτοί προσφεύγουν στο νοσοκομείο για να τους βοηθήσουμε, και στη συνέχεια αρνούνται τη βοήθεια».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.