Απορρίφθηκε από το τμήμα αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας το αίτημα της γιατρών και νοσηλευτών για αναστολή της απόφασης για υποχρεωτικό εμβολιασμό τους, με το σκεπτικό του ΣτΕ να συμπυκνώνεται στη φράση «ο εμβολιασμός επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας». Παράλληλα, οι δικαστές αναφέρουν πως «σε περίπτωση νόσησης μέλους του υγειονομικού προσωπικού θα διαταραχθεί η λειτουργία των νοσοκομείων». Εφόσον οι υγειονομικοί δεν εμβολιαστούν, τίθενται σε αναστολή εργασίας, από σήμερα (1/9), άνευ αποδοχών.
Διαβάστε ακόμα: ΣτΕ: «Όχι» στην αναστολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών
Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ με βάση την οποία απορρίφθηκε το αίτημα των γιατρών και νοσηλευτών των δομών υγείας για αναστολή του μέτρου στους υγειονομικούς, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ο εμβολιασμός επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορονοϊού στους νοσηλευομένους που αποτελούν ιδιαιτέρως ευπαθή ομάδα». Με αυτή την απόφαση, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις που είχαν κάνει γιατροί, νοσηλευτές και υπάλληλοι σε δομές υγείας, ζητώντας να «παγώσει» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τους και υποστηρίζοντας ότι θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη, λόγω του καθεστώτος αναστολής εργασίας στο οποίο τίθενται από σήμερα, ως ανεμβολίαστοι.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις αναστολής των προσφευγόντων εργαζομένων στον χώρο της Υγείας, απορρίφθηκαν από την Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ η οποία σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο τον Δημήτρη Σκαλτσούνη και με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Βασίλειο Ανδρουλάκη, έκρινε εν ολίγοις ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν μπορεί να «παγώσει», διότι αποσκοπεί στην προστασία της δημόσιας υγείας. Μάλιστα, με τις αποφάσεις που εξέδωσε για το θέμα αυτό η Επιτροπή Αναστολών (250-252/2021 ) απορρίπτονται και οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων σύμφωνα με τους οποίους θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη εξαιτίας της απώλειας της εργασίας τους, των αποδοχών τους, της ασφάλισής τους αλλά και της κοινωνικής τους υπόστασης.
Με τις αποφάσεις του ΣτΕ η επίκληση της ανεπανόρθωτης βλάβης που επικαλούνται οι προσφεύγοντες απορρίπτεται ως ισχυρισμός από τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς με την εξής αιτιολογία: «α) η βλάβη θα επέλθει με την έκδοση των πράξεων περί αναστολής καθηκόντων και όχι με τις προσβαλλόμενες, β) η βλάβη είναι οικονομική και δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ανεπανόρθωτη, ενώ εξ άλλου η εκδίκαση των αιτήσεων ακυρώσεως έχει προσδιορισθεί σε σύντομη δικάσιμο, γ) αν οι αιτήσεις ακυρώσεως γίνουν δεκτές, οι μη καταβληθείσες αποδοχές θα καταβληθούν, δ) πέραν και ανεξαρτήτως των ανωτέρω, η βλάβη δεν δικαιολογεί την αναστολή, σταθμιζόμενη με το ότι ο εμβολιασμός επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορονοϊού στους νοσηλευομένους που αποτελούν ιδιαιτέρως ευπαθή ομάδα, και το ότι η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων θα διαταραχθεί σε περίπτωση που νοσήσει από κορωνοϊό μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού».
Επιπλέον, με τις αποφάσεις της η Επιτροπή Αναστολών έκρινε πως «από τις διατάξεις των άρθρων 206 και 207 του ν. 4820/2021: α) προκύπτει ότι ο νομοθέτης μερίμνησε για την περίπτωση κενών στο προσωπικό λόγω αναστολών εργασίας, με την πρόσληψη συμβασιούχων με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και β) δεν προκύπτει ότι, σε περίπτωση αναστολής καθηκόντων, διακόπτεται η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του προσωπικού».
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως το όλο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα κριθεί οριστικά από το ΣτΕ όταν εκδικασθούν οι αιτήσεις ακύρωσης που έχουν κατατεθεί για το όλο ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΕΔΗΝ έχει καταθέσει στο ΣτΕ (και) αίτηση ακύρωσης κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, η οποία έχει προσδιοριστεί να εκδικασθεί στις 8 Οκτωβρίου. Την ίδια ημέρα, εξάλλου, έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στο ΣτΕ και ανάλογη αίτηση ακύρωσης υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.