Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου κι εν αντιθέσει με τις προηγούμενες χρονιές που η αγωνία ήταν αν θα καλυφθούν τα κενά των εκπαιδευτικών, αν υπάρχουν αίθουσες κι αν θα παραδοθούν εγκαίρως τα βιβλία, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην στην εποχή του κορονοϊού. Ετσι, κύριο μέλημα της ηγεσίας του υπουργείου είναι να ανοίξουν ασφαλώς τα σχολεία και επ' ουδενί να μην κλείσουν με το πρώτο κρούσμα που θα παρουσιαστεί σε μαθητή ή εκπαιδευτικό.
Οπως τόνισε η καθ' ύλην αρμόδια υπουργός, κυρία Νίκη Κεραμέως, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα φορούν παντού μάσκες, οι οποίες θα βγαίνουν μόνο στο μάθημα της γυμναστικής. «Φεύγουμε από την λογική του κλεισίματος τμήματος και πάμε σε αυξημένο testing και περισσότερα εργαστηριακά τεστ και μάσκα παντού πλην της γυμναστικής» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το υπουργείο Παιδείας, το ποσοστό εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς αγγίζει το 80% κι αν συνυπολογίσει κανείς κι ένα 10% αυτών που έχουν νοσήσει, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι λίγο πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά, αλλά και στα πρώτα της... βήματα, το ποσοστό των ανεμβολίαστων θα ελαχιστοποιηθεί.
Παράλληλα, η κυρία Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι θα αλλάξουν όλα σε ό,τι αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και δεν θα κλείνει τάξη ή ολόκληρο συγκρότημα με ένα κρούσμα. Τα μέτρα θα εξειδικευτούν και θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες ύστερα από συνεννόηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η διαδικασία που προβλέπεται για τη λειτουργία των σχολείων και την περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα κορονοϊού θα είναι η εξής:
- Με την παρουσίαση κρούσματος θα υποβάλλονται σε rapid test όλοι οι μαθητές του τμήματος. Δηλαδή, δεν θα κλείνει το τμήμα. Στην συνέχεια θα γίνεται ξανά rapid test μέσα σε 7 ημέρες. Αυτό επισήμανε άλλωστε και η Νίκη Κεραμέως, η οποία έκανε λόγο για αύξηση των ελέγχων.
- Παράλληλα, θα δίνονται δύο self test σε όλους και θα πρέπει, είτε οι μαθητές είτε οι γονείς τους, να τα υποβάλλουν στην ειδική πλατφόρμα, όπως ίσχυε και πέρυσι.
- Τα τμήματα θα κλείνουν μόνο όταν βγουν θετικοί οι μισοί + 1 μαθητής. Δηλαδή μία τάξη με 20 μαθητές θα κλείσει μόνο αν οι 11 βγουν θετικοί στον κορονοιό.
Τι θα ισχύσει για το άνοιγμα σε σχολεία, πανεπιστήμια
- Οι μαθητές θα πρέπει να προσέρχονται στο σχολείο ή με το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους (για τις ηλικίες 12 έως 17 ετών) είτε με πιστοποιητικό προηγούμενης νόσησης που να μην ξεπερνάει το εξάμηνο. Διαφορετικά θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) και να φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος για την είσοδό τους στους σχολικούς χώρους.
- Στον αντίποδα, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, με ευθύνη των ιδίων. Η απόφαση αυτή έχει στόχο να «πιέσει» το ποσοστό των εκπαιδευτικών, που, αν και μειοψηφικό, είναι αρκετά υψηλό και ανησυχεί το υπουργείο Παιδείας. Ιδίως σε περιπτώσεις νόσησης ενός εκπαιδευτικού, δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα στον προγραμματισμό και την ομαλή λειτουργία και διδασκαλία εντός του σχολείου, καθώς η αντικατάσταση από κάποιον αναπληρωτή απαιτεί χρόνο. Σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός δεν φέρει κανένα από τα παραπάνω έγγραφα τίθεται σε αναστολή και περικοπή μισθού.
- Στα πανεπιστήμια θα ισχύσει η είσοδος με υποχρεωτική προσκόμιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή προηγούμενης νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους πανεπιστημιακούς και εργαζομένους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να φέρουν αποτέλεσμα εργαστηριακού τεστ, αλλιώς δεν θα επιτρέπεται η είσοδός τους.
- Για την επιτάχυνση των διαδικασιών του εμβολιασμού, συζητείται η δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων εντός των μεγάλων πανεπιστημίων, ενώ στην περίπτωση των μικρών να δοθεί προτεραιότητα στους φοιτητές στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.