Αύξηση έχει παρουσιάσει ο ρυθμός των μολύνσεων από κορονοϊό, με τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται και την Τρίτη (24/8) ο αριθμός τους να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ με 4.608 νέες μολύνσεις. Οι ειδικοί είναι προβληματισμένοι, καθώς πλέον στην Ελλάδα κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα. Μοναδικό «όπλο» κατά της COVID-19 είναι ο εμβολιασμός που από την 1η Σεπτεμβρίου καθίσταται υποχρεωτικός για τους υγειονομικούς, των οποίων οι άδειες από τη συγκεκριμένη ημερομηνία ανακαλέστηκαν.
Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: 11 περιοχές απειλούνται με τοπικό lockdown - Συναγερμός για Νάξο, Ικαρία και Ηλεία
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει στο 95% των δειγμάτων που αναλύθηκαν, σύμφωνα με το OPEN. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει έντονος προβληματισμός στην επιτροπή των ειδικών καθώς το νέο πανδημικό κύμα οδηγούν οι νέοι 20 έως 29 ετών, με τον κάθε ένα να μεταδίδει τον κορονοϊό σε 6 με 7 άτομα. Ταυτόχρονα, από τα 10 κρούσματα στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, τα δύο νοσηλεύονται. Ταυτόχρονα αυξάνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με τους υγειονομικούς να είναι σε μία εβδομάδα «στις επάλξεις». Με απόφαση του υπουργείου Υγείας, από την 1η Σεπτεμβρίου ανακαλούνται όλες οι άδειες των υγειονομικών υπαλλήλων ενώ αναμένεται να υπάρξει «τρύπα» στο προσωπικό, λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και της άμεσης αναστολής εργασίας όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε έγγραφο το υπουργείο Υγείας, από την 1η Σεπτεμβρίου αναστέλλονται οι κανονικές άδειες του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ και των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία – Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας).
Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι από 1η Σεπτεμβρίου 2021 και μέχρι νεωτέρας, οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να απουσιάσουν από την εργασία τους. Κάτι που σημαίνει πως όποιος λείπει αυτήν την περίοδο σε άδεια ή είχε προγραμματίσει να απουσιάσει από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να αλλάξει τα σχέδιά του. Σημειώνεται ότι όποιος τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δεν θα λαμβάνει τον μισθό του και γι' αυτό ήταν πολλοί οι αρνητές που έσπευσαν να δηλώσουν και κανονική άδεια από την 1η Σεπτέμβρη για να γλιτώσουν το «ψαλίδι» στους μισθούς τους.
Κατά βάση, η απόφαση ελήφθη προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν λόγω των αναστολών από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, καθώς εκτιμάται ότι μόνο στην Αττική μπορεί να φθάσουν και τις 3.000. Η ΠΟΕΔΗΝ από την πλευρά της μιλά για 10.000 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να βρει λύσεις... χθες, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά και ως εκ τούτου αυξάνονται και οι νοσηλείες τόσο σε απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ, που πιθανότατα αρκετές θα ανοίξουν ξανά το προσεχές διάστημα.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε πως δεν μπορεί κάποιος να ασκεί το επάγγελμα του γιατρού αν δεν έχει εμβολιαστεί. «Δεν νοείται γιατρός να μην έχει εμβολιαστεί, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος ιατρικής φύσεως. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε στο πλαίσιο του ιατρικού επαγγέλματος, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση ιδίως για τους γιατρούς» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Κρούσματα
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη 25 Αυγούστου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.273 νέα κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά τα 770 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 319 στη Θεσσαλονίκη και τα 250 στην Κρήτη. Τριψήφιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων σε Αχαία και Μεσσηνία όπου ανιχνεύτηκαν 122 και 106 αντίστοιχα. Σχολιάζοντας την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε πως υπάρχει μια σταθεροποίηση προς τα πάνω και πως αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι διαχέεται η πανδημία σε μεγαλύτερες ηλικίες. «Υπάρχει μια ανησυχία με την επιστροφή των εκδρομέων αλλά είμαι επιφυλακτικός για το πώς θα κινηθεί η πανδημία το επόμενο 15νθημερο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.