Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι ακραίες συνθήκες καιρού όπως ο παρατεταμένος καύσωνας που συνέβη τον Αύγουστο, θα γίνονται όλο και πιο συχνές και κατά πάσα πιθανότητα θα τις ξαναδούμε και εντός πενταετίας είπε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ ο Χρήστος Ζερεφός γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών Επίτιμος καθηγητής Φυσικής Ατμόσφαιρας. «Πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός για τη φωτιά» είπε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ζερεφός και πρόσθεσε: «Δεν είναι θέμα μετεωρολογικών συνθηκών. Τα πρώτα λεπτά είναι τα δύσκολα, αν δεν τη σβήσει κανείς. Oδευουμε σε αποσταθεροποιημένο κλίμα, οδεύουμε σε εμφάνιση τέτοιων καταστάσεων χαμηλής υγρασίας».

«Ήδη πριν από 10 χρόνια είχαμε τονίσει σε έκθεση ότι αυτά τα φαινόμενα θα γίνονται πιο συχνά, φέτος είδαμε ένα μεγαλείο καταστροφής. Φοβάμαι ότι θα γίνω πάλι άγγελος κακών. Τα επόμενα πέντε, έξι χρόνια θα ξαναέχουμε τέτοιες συνθήκες» είπε. «Τρεις μέρες πριν αρχίσουν οι φωτιές όλοι διαμαρτύρονταν για τον καύσωνα, ήταν οι θερμοκρασίες υψηλές, η υγρασία χαμηλή και τότε κάποιοι συνάδελφοί σας με είχαν καλέσει και είχα πει ότι το επικίνδυνο δεν είναι ο καύσωνας αυτός θα παρέλθει. ΤΠ επικίνδυνο είναι το μετά. Τα χειρότερα έρχονται είχα πει τότε και ήρθαν, διότι το έδαφος είχε «προετοιμαστεί» με πολύ χαμηλές τιμές της σχετικής υγρασίας, ήταν δηλαδή ξερό. Είχε «προετοιμαστεί» το δάσος με αφημένα κλαδιά, με πευκοβελόνες, τα πευκοδάση είναι πολύ ευάλωτα στη φωτιά» πρόσθεσε. 

To meteo σκοπεύει να δίνει ονόματα και στον καύσωνα 

Οι καύσωνες αναμένεται ότι θα «βαπτίζονται» από το meteo όπως και τα χαμηλά βαρομετρικά που φέρνουν κακοκαιρία, σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ο κ. Λαγουβάρδος, που είναι ο «νονός» του κάθε κύματος κακοκαιρίας είπε στον Guardian: «Αυτό που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2021 μας έδωσε μια πρόγευση για το τι θα βιώνουμε τα επόμενα 20 – 30 χρόνια, όπου πιθανόν θα βιώνουμε παρατεταμένες περιόδους με πολύ υψηλές θερμοκρασίες».Όπως πρόσθεσε, πρέπει και οι Αρχές και οι πολίτες να είναι ενήμεροι. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της Ευρώπης που θεωρείται πιθανό να πληγεί φοδρά από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σημειώνεται δε ότι στην Ελλάδα καταγράφηκε στις 3 Αύγουστου θερμοκρασία 47,1 βαθμοών Κελσίου.

«Πιστεύω ότι οι πολίτες είναι περισσότερο προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ένα επερχόμενο συμβάν του καιρού όταν αυτό έχει όνομα. Έτσι μπορούν να προστατεύσουν ζωές και περιουσίες. Οι καύσωνες άλλωστε προκαλούν θανάτους. Δεν... κάνουν θόρυβο και προφανώς δεν είναι ορατοί. Τελικά όμως είναι σιωπηλοί δολοφόνοι» ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος.

Η «Αριάδνη» ήταν η πρώτη ονοματοδοσία 

Υπενθυμίζεται ότι το meteo από την αρχή του 2017 άρχισε να «βαφτίζει» τα χαμηλά βαρομετρικά/διαταραχές οι οποίες επιφέρουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα. Ακολουθώντας την πρακτική Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (πχ. Βρετανικό Metoffice), η ονοματοδοσία αποσκοπεί στο να διευκολύνει την μεταφορά της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα απαραίτητα μέτρα/προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

Η αρχή έγινε με την εξαήμερη κακοκαιρία Αριάδνη τον Ιανουάριο του 2017.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.