Μενού
  • Α-
  • Α+

Αντιμέτωποι με την αναστολή εργασίας είναι πλέον οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι όλων των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία. Ηδη οι επικεφαλής των δομών αυτών υπογράφουν τη μία μετά την άλλη τις αποφάσεις, με τις οποίες θέτουν σε αναστολή καθηκόντων το ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό των μονάδων τους, καθώς δεν προχώρησαν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού.

Διαβάστε ακόμη: Καπραβέλος: Υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό θανάτου την ώρα - Ζήτημα παιδείας ο εμβολιασμός

Σύμφωνα με την από 23 Ιουλίου σχετική νομοθεσία, προβλέπεται για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ο υποχρεωτικός εμβολιασμός με την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021 όλου του προσωπικού των συγκεκριμένων δομών. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων με τον χρόνο αναστολής καθηκόντων να μην υπολογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και να μην καταβάλλονται αποδοχές. Αρση της αναστολής είναι δυνατή μόνο μετά τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού

Οι ανεμβολίαστοι καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα 

Από την πλευρά τους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες δομές προσπαθούν να παρακάμψουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού μέσω προσφυγών στη Δικαιοσύνη, χωρίς όμως το αίτημά τους να γίνεται δεκτό. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συνέβησαν στην Κοινωφελή Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας-Αλληλεγγύης Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης του δήμου Βόλου. Παρά το γεγονός πως η αρμόδια δημοτική υπηρεσία ενημέρωσε εμπρόθεσμα το προσωπικό της για τις επιπτώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, 19 εργαζόμενοι της προσέφυγαν στις 9 Αυγούστου ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα με αντικείμενο την υποχρέωση της δημοτικής επιχείρησης, προσωρινά και μέχρις εκδόσεως οριστικής απόφασης επί ασκηθησόμενης τακτικής αγωγής, να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους παρά τον μη εμβολιασμό ή τη μη διενέργεια της πρώτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού και παρά τη μη επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού

Ταυτόχρονα, αιτήθηκαν την έκδοση προσωρινής διαταγής με αντικείμενο προσωρινά και μέχρι εκδόσεως οριστικής απόφασης επί της σχετικής αίτησής τους, να υποχρεωθεί η δημοτική επιχείρηση να αποδέχεται τις υπηρεσίες των αντιδίκων παρά τον μη εμβολιασμό ή τη μη διενέργεια της πρώτης δόσης εμβολίου και παρά τη μη επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού από αυτούς. 

Η αίτηση των εργαζομένων για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής συζητήθηκε στις 12 Αυγούστου ενώπιον του αρμοδίου προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου και απερρίφθη με την αυθημερόν εκδοθείσα απόφαση του δικαστηρίου. Υστερα από την εξέλιξη αυτή, η δημοτική επιχείρηση επέβαλε το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας σε 6 ανεμβολίαστους εργαζομένους της. 

Στη Δράμα έκλεισαν τα ΚΑΠΗ επειδή όλοι οι εργαζόμενοι είναι ανεμβολίαστοι

Στο μεταξύ, αν και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το ποσοστό εμβολιασμένων εργαζομένων σε ιδιωτικές, δημόσιες, δημοτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ καθώς και σε δομές που λειτουργούν με την ευθύνη της Εκκλησίας, κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στο 75%, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι μονάδες κλείνουν λόγω του ανεμβολίαστου προσωπικού τους

Αυτό έκανε ο δήμος Δράμας βάζοντας λουκέτο σε όλα τα ΚΑΠΗ της πόλης επειδή οι εργαζόμενοι σε αυτά δεν έχουν εμβολιαστεί. Μάλιστα, ο δήμος δίνει ραντεβού στους ηλικιωμένους δημότες 14 μέρες μετά τον εμβολιασμό των εργαζομένων στα ΚΑΠΗ με τη σχετική απόφαση να αποτελεί την αδιάψευστη απόδειξη των προβλημάτων που δημιουργούνται στο κοινωνικό σύνολο: «Αποφασίζουμε τη μη επαναλειτουργία των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) του δήμου Δράμας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2021 και ώρα 6:00,  επειδή το προσωπικό των ΚΑΠΗ δεν είναι εμβολιασμένο για κορονοϊό COVID-19, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.50907/2021. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία πλήρως εμβολιασμού του προσωπικού και αφού παρέλθουν οι 14 ημέρες από τη μοναδική ή δεύτερη δόση εμβολιασμού, η μη επαναλειτουργία αίρεται με όμοια απόφαση». 

Λόγοι απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων 

Σε κάθε περίπτωση, εκπνέει η αποκλειστική προθεσμία των 3 εργασίμων ημερών, που έχει δοθεί από την κυβέρνηση, για την υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους προς τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές. 

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι υπόκεινται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι δυνατόν να εξαιρεθούν από αυτόν εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι. Ειδικότερα, απαλλαγή εμβολιασμού μπορούν να λάβουν, προσκομίζοντας λεπτομερή γνωμάτευση ειδικού γιατρού: 

  1. Οσοι εμφάνισαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση (π.χ. αναφυλαξία) μετά τη χορήγηση προηγούμενης δόσης του εμβολίου. 
  2. Οσοι έχουν διαγνωσμένη αλλεργία (με in vivo δερματικές ή in vitro δοκιμασίες διέγερσης βασεοφίλων) σε συστατικό του εμβολίου. 
  3. Οσοι εμφάνισαν σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία (Thrombosis with Thrombocytopenia Syndrome -TTS) μετά την πρώτη δόση των εμβολίων AstraZeneca και Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού Covid-19
  4. Οσοι έχουν ιστορικό θρομβοπενίας οφειλόμενης στην ηπαρίνη (heparininduced thrombocytopenia) ή με ιστορικό αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου (antiphospholipid syndromeAPS) ή με σύνδρομο διαφυγής τριχοειδών (capillary leak syndrome). 
  5. Οσοι έχουν ιστορικό μυοκαρδίτιδας πριν από τον εμβολιασμό κατά τον κορονοϊό. Φυσικά πρόσωπα με ιστορικό περικαρδίτιδας πριν τον εμβολιασμό δεν εξαιρούνται από αυτόν. 
  6. Οσοι έχουν διάγνωση περικαρδίτιδας ή μυοκαρδίτιδας μετά την πρώτη δόση mRNA εμβολίου. 

Για τους εργαζόμενους που έλαβαν μία δόση mRNA εμβολίου και η δεύτερη δόση αντενδείκνυται, μπορεί να εξεταστεί ο εμβολιασμός με εμβόλιο διαφορετικού τύπου, εφόσον το εμβόλιο αυτό δεν έχει στη σύνθεσή του το συστατικό επί του οποίου εκδηλώθηκε η αλλεργική αντίδραση ή αντένδειξη. Ο εμβολιασμός στις περιπτώσεις - που η απαλλαγή αφορά μόνο συγκεκριμένους τύπους εμβολίου - πραγματοποιείται υποχρεωτικά σε εμβολιαστικό κέντρο νοσοκομείου.

Η υποχρεωτικότητα δεν αίρεται από τις γνωστές αλλεργίες 

Δεν αποτελούν αντένδειξη για εμβολιασμό γνωστές αλλεργίες σε: φάρμακα (πλην εμβολίων Covid-19 και συστατικών τους), τρόφιμα, τσιμπήματα εντόμων, περιβαλλοντικά (αερομεταφερόμενα) αλλεργιογόνα, όπως γύρεις, ακάρεα, μύκητες, επιθήλια ζώων, φυσικό λάστιχο (latex), ενδοφλέβιες σκιαγραφικές ουσίες εκτός του από του στόματος σκιαγραφικού προϊόντος gastrografin που περιέχει Polysorbate 80, επαφή ουσιών με το δέρμα (π.χ. δερματίτιδα εξ επαφής σε καλλυντικά, βαφές μαλλιών, νικέλιο). 

Οσον αφορά στην λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα διενέργειας εμβολιασμού, θα ληφθεί από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, που έχουν ήδη συσταθεί, αποτελούμενες από γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πανεπιστημιακούς γιατρούς με τους αναπληρωτές τους. 

Οι υγειονομικές επιτροπές μπορούν, κατά την κρίση τους, να ζητούν και να λαμβάνουν υπόψη τους γνώμη αρμόδιου κατά ειδικότητα γιατρού, εφόσον δεν μετέχει ήδη στη συγκρότηση της επιτροπής, γιατρός αντίστοιχης ειδικότητας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.