Δραματική είναι η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια, με τη μεγάλη φωτιά που πλήττει την περιοχή για έκτη ημέρα να καίει σπίτια και να οδηγεί τους κατοίκους σε απόγνωση. Είναι χαρακτηριστικό πως οι φλόγες πλέον έχουν μπει μέσα στον οικισμό Γούβες, ενώ πολιορκούν τα χωριά Ελληνικά, Γαλατσώνα και Αγριοβότανο. Οι Γούβες εδώ και ώρες ήταν σε πύρινο κλοιό, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής τόσο επίγειες όσο και εναέριες να δίνουν μάχη για να αναχαιτίσουν τη φωτιά. Λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι, όμως, το μέτωπο πλησίασε πλέον σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια και σύμφωνα με πληροφορίες κάποια από αυτά έχουν παραδοθεί στις φλόγες.
Παράλληλα, στον οικισμό Τρουπί, η φωτιά έφτασε στα 350 μέτρα κοντά από τα πρώτα σπίτια. Αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και ζήτησαν με ντουντούκες από τους λίγους κατοίκους που επέμειναν να βρίσκονται στο σημείο να απομακρυνθούν.
Ένα τεράστιο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Ένα άλλο πύρινο μέτωπο έχει φτάσει στις Γούβες σε μία πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο, το Πευκί και τη θάλασσα. Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες - και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.
Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο.
Παράλληλα, μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης «112» έχει δοθεί εντολή εκκένωσης σε Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί και συστήνεται στους πολίτες να οδηγηθούν άμεσα προς την Ιστιαία. Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 3 πλοία του Λιμενικού Σώματος, 2 πλοία και δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, ένα επιβατικό οχηματαγωγό, 2 τουριστικά σκάφη, αλιευτικά και ιδιωτικά, που βρίσκονται στην περιοχή Πευκί, προκειμένου να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί. Μέχρι στιγμής 349 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί.
Δραματικοί απεγκλωβισμοί από τις παραλίες
Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού που γίνονται στην Εύβοια, με πλωτά μέσα να απομακρύνουν κατοίκους των οικισμών που σαρώνονται από τη φωτιά. Οι άνθρωποι είναι πάνω στα πλωτά μέσα και κοιτάνε την πύρινη λαίλαπα να τους «τρώει» την περιουσία. «Δεν μας έμεινε τίποτα», λένε. Ο απεγκλωβισμός ήταν η έσχατη λύση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι και κουρασμένοι, ταλαιπωρημένοι και μπαίνουν στα πλωτά για να σωθούν. Τα αεροπλάνα σπεύδουν για ανεφοδιασμό σε απόσταση αναπνοής για μια ακόμη ρίψη, ενώ υπάρχει και το θηρίο του Πολεμικού Ναυτικού, η πυραυλάκατος «Νικηφόρος». Σημειώνεται, ότι το βράδυ εννέα πολίτες απεγκωβίστηκαν από το Ψαροπούλι. Συνολικά, έχουν διασωθεί 63 άτομα με τα πλωτά μέσα μέχρι στιγμής.
«Καιγόμαστε, είμαστε μόνοι μας, έλεος!»
Δραματική ήταν η έκκληση κατοίκου της Ιστιαίας για την τραγική κατάσταση στην Εύβοια. Η ένταση στη φωνή της είναι ένα ακόμη δείγμα της τεράστιας καταστροφής που λαμβάνει χώρα στην περιοχή για έκτη μέρα.
«Σας παίρνω από την Ιστιαία. Έχει εξαφανιστεί ο ήλιος. Όλο το σύννεφο έρχεται στην Ιστιαία. Η κατάσταση είναι αποπνικτική. Από το πρωί δεν έχω ακούσει ένα αεροπλάνο. Έλεος, καιγόμαστε! Είμαστε στο έλεος της καταστροφής! Να στείλουν τα εναέρια μέσα. Στέλνουν τον κόσμο από το Πευκί εδώ, θα πνιγεί μέσα στον καπνό ο κόσμος εδώ», ήταν η δραματική έκκληση της κ. Βάσως από την Ιστιαία.
«Η πυροσβεστική δεν είναι αρκετή, είναι δύσβατες οι περιοχές εκεί. Σας παρακαλώ να κάνετε κάτι! Δε φυσάει καθόλου, έχει άπνοια. Όλος ο καπνός έχει κατέβει κάτω. Είμαστε με πετσέτες στο πρόσωπο μέσα στο σπίτι μας. Ούτε στη θάλασσα δεν μπορούμε να πάμε. Όλη η βόρεια Εύβοια έχει εξαφανιστεί από το χάρτη. Είμαστε σε απόγνωση, θέλουμε να βοηθήσουμε και δεν μπορούμε. Όσοι φεύγουν από τα σπίτια τους έρχονται σε χειρότερο μέρος εδώ. Δε θα προλάβουν ούτε τα ferry boats ούτε τίποτα. Έχουμε έλλειψη σε καύσιμα, δεν μπορούμε καν να μετακινηθούμε! Κάνουμε έκκληση, είμαστε μόνοι μας!», συνέχισε η ίδια εξοργισμένη.
«Πνιγόμαστε στον καπνό. Να έρθουν τώρα. Έτσι και γυρίσει ο αέρας δε θα σωθεί τίποτα. Εχτές καιγόταν ο τόπος και έκαναν 5-6 ρίψεις και έφυγαν. Στις πρόποδες της Ιστιαίας έφτασε η φωτιά», πρόσθεσε.
Αγώνας δρόμου για την στέγαση των πυρόπληκτων
Στα Καμένα Βούρλα, τον Ορχομενό, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, τη Λαμία αλλά και τη Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο και Αλόννησο αναζητούν ξενοδοχεία ή ακόμα και κλειστά γήπεδα, οι επιτελείς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για να φιλοξενηθούν όσοι έχασαν τα σπίτια τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Τα πλάνα και ο προγραμματισμός ανατρέπεται κάθε ώρα. Οι εκκενώσεις περιοχών δημιουργούν πιεστικές συνθήκες και οι μεταφορές με πλοία νέες ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν. Οι δυνατότητες της Εύβοιας και των γύρω περιοχών εξαντλήθηκαν από το πρώτο βράδυ.
«Είναι αδύνατον να περιγραφούν αυτές οι καταστάσεις με νούμερα. Τα νούμερα αλλάζουν πολλές φορές μέσα στη μέρα» σημειώνει ο Ηλίας Μπουρμάς, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα μαζί με μία ομάδα επιτελών του. Την πρώτη μέρα, όπως ο ίδιος είπε, κλείστηκαν κάποια ξενοδοχεία για να τακτοποιηθούν περίπου 200 άτομα.
«Με την εκκένωση στα παραλιακά της Λίμνης την Τρίτη το βράδυ μεγάλωσαν οι ανάγκες, αλλά φιλοξενήσαμε συνολικά παραπάνω από 500 άτομα. Εκεί που όλα άλλαξαν είναι όταν οι Ροβιές εκκενώθηκαν. Δεχτήκαμε πίεση. Αμέσως χρειάστηκαν κρεβάτια για περισσότερα από 1.000 άτομα μέσα σε λίγες ώρες. Βρήκαμε στην Αιδηψό και την Χαλκίδα και φιλοξενήσαμε κάτι λιγότερο από 2.000 άτομα» σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Μπουρμάς και εξηγεί ότι «φιλοξενήθηκαν και σε ξενοδοχεία στην Αιδηψό, σε 3 ξενοδοχεία στη Χαλκίδα με δυναμικότητα 500 άτομα και σε 4 ξενοδοχεία στη Νέα Αρτάκη και την Ερέτρια με δυναμικότητα άλλων 300 ατόμων».
Όταν αποφασίστηκε η εκκένωση της Αγίας Άννας ο κ. Μπουρμάς εξηγεί ότι υπήρχαν διαθέσιμα περίπου 600 κρεβάτια μαζί με εκείνα που από την προηγούμενη μέρα είχαν δηλώσει ότι θα αναχωρήσουν. «Οι άνθρωποι που μπήκαν στα πλοία δεν ήθελαν να πάνε στη Χαλκίδα. Αλλά ήθελαν να πάνε στην Αιδηψό και να εκτιμήσουν στη συνέχεια τι θα κάνουν. Έτσι επειδή δεν υπήρχαν δωμάτια, πολλοί μεταφέρθηκαν στη Χαλκίδα στα Ξενοδοχεία και ανοίξαμε και το Δημαρχείο Μαντουδίου» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Μπουρμάς.
Στη συνέχεια συμπληρώνει ότι ο προγραμματισμός ξεπεράστηκε, καθώς υπήρχε μια μεγάλη ομάδα που δήλωσαν ότι θα φύγουν για Αθήνα, αλλά έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης και έπρεπε να φιλοξενηθούν και αυτοί που δεν μπόρεσαν να φύγουν αλλά και εκείνοι που ήταν από άλλες περιοχές και εγκλωβίστηκαν στην Εθνική Οδό μαζί με περίπου 200 άτομα ξένες αποστολές που είχαν φτάσει για να βοηθήσουν στην πυρόσβεση από τους οποίους οι 115 ήταν Ουκρανοί. «Κρεβάτια διαθέσιμα σε ξενοδοχεία δεν υπήρχαν. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά το Δημαρχείο στο Μαντούδι βρήκαμε κρεβάτια σε Θήβα και Λειβαδιά, αλλά δεν ήθελαν να πάνε εκεί. Μιλάμε και για κατοίκους της περιοχής που δεν ήθελαν να φύγουν μακριά από τις περιουσίες τους. Έτσι εξοπλίστηκε πολύ γρήγορα το κλειστό γήπεδο της Χαλκίδας με κρεβάτια και κλινοσκεπάσματα που ήρθαν από την πολιτική προστασία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Μπουρμάς
Για την επόμενη μέρα βρέθηκαν ξενοδοχεία σε Θήβα - Λιβαδειά αλλά και στη Φθιώτιδα. «Ειδικά για την Φθιώτιδα βρέθηκαν στα Καμένα Βούρλα 650 κρεβάτια, ενώ 300 κρεβάτια μας έδωσε ο μητροπολίτης Φθιώτιδας κκ Συμεών. Με την εκκένωση της Λίμνης συνεννοηθήκαμε να πάνε με το ίδιο καράβι στα Καμένα Βούρλα και να μετακινηθούν από εκεί έχοντας εξασφαλίσει πάνω από 1.000 κρεβάτια» σημειώνει ο κ. Μπουρμάς.
Στη συνέχεια εξηγεί ότι για όσους δεν ήθελαν να κατευθυνθούν προς τα Καμένα Βούρλα βρέθηκε η λύση να εξοπλιστεί με κρεβάτια το κλειστό γήπεδο της Αιδηψού, αλλά και σε όποιους άλλους χώρους μπορούσαν να φιλοξενήσουν τους πυρόπληκτους. Στο μεταξύ περίπου 85 άνθρωποι που έφυγαν με πλοίο από το Ψαροπούλι χθες βράδυ βρήκαν καταλύματα στη Σκιάθο.
«Έχουμε βεβαίως τις πάνω από χίλιες θέσεις στα Καμένα Βούρλα, τη Λαμία αλλά και την προσφορά της Μητρόπολης Φθιώτιδας. Συγχρόνως παραμένουν και τα ξενοδοχεία που έχουμε κρατήσει σε Καμένα Βούρλα και Λαμία, όπως επίσης σε Θήβα και Λιβαδειά, έχει διαμορφωθεί και ένας χώρος από την συνάδελφό μου την κ. Παπαθωμά σε κοιτώνες φιλοξενίας της εκκλησίας στον Ορχομενό....» τονίζει ο Ηλίας Μπουρμάς. Με τις νέες εκκενώσεις όμως προκύπτουν συνεχώς και μεγαλύτερες ανάγκες για στέγαση των πυρόπληκτων της Εύβοιας. «Πλέον τα πάντα ξεκινούν από την αρχή....» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπουρμάς.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.