Τρία στα τέσσερα κρούσματα κορονοϊού στα νησιά σχετίζονται με κορονοπάρτι. Γι' αυτό και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ήταν σαφής: «Δεν θέλουμε να πάρουμε νέα μέτρα αλλά αν χρειαστεί η Μύκονος θα κλείσει ξανά». Αυτό, δηλαδή, σημαίνει ότι κυβέρνηση και ειδικοί σκέφτονται ως έσχατο μέτρο το μίνι lockdown σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, αλλά πρώτα στέλνουν το μήνυμα για συμμόρφωση και τήρηση στα μέτρα για τη μη διασπορά της πανδημίας του κορονοϊού.
Διαβάστε ακόμη: Χαρδαλιάς: Αν χρειαστεί θα κλείσει ξανά η Μύκονος - Ελεγχοι στα νησιά για να τηρούνται τα μέτρα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΚΑΪ, για πρώτη φορά η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού φαίνεται ότι προέρχεται από κρούσματα σε εργαζόμενους αλλά και σε επισκέπτες. Πιο συγκεκριμένα, 3 στα 4 κρούσματα σχετίζονται με κορονοπάρτι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Το 46%, δηλαδή το ένα στα δύο κρούσματα προέρχεται από εστίαση – μπαρ – πάρτι σε βίλες. Το 28% από συνωστισμούς στη διασκέδαση. Το 11% προέρχεται από γάμους, βαπτίσεις ή κοινωνικές εκδηλώσεις και ένα 15% είναι άγνωστης προέλευσης.
Νέο «καμπανάκι» Χαρδαλιά για Μύκονο
Νέο «καμπανάκι» έστειλε το Σάββατο ο Νίκος Χαρδαλιάς για τη Μύκονο. Αναφερόμενος στα 8 «κόκκινα» νησιά, όπως η Μύκονος, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι σε κάποια μέρη της Ελλάδας υπάρχει ασυδοσία. «Σίγουρα υπάρχουν επιχειρηματίες και πολίτες που κρατούν τα μέτρα, αλλά κάποιοι άλλοι τα παραβιάζουν, υπάρχει ασυδοσία», σχολίασε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Επειδή πολύ εύκολα κάποιοι κάνουν κριτική, όταν στην Μύκονο βλέπουμε τις συρροές να μειώνονται και πως βλέπουμε σταθεροποίηση της κατάστασης, αυτό σημαίνει πως τα μέτρα που πήραμε απέδωσαν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν θα ξανακλείσει η Μύκονος», συμπλήρωσε.
Είναι σαφές ότι κυβέρνηση και ειδικοί έχουν δώσει τελεσίγραφο στα νησιά, όπως η Μύκονος, για να εφαρμοστούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, διαφορετικά θα υπάρξει νέο μίνι lockdown. Δεν είναι τυχαίο ότι και την Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Μύκονο, τονίζοντας ότι τα σοκάκια της Μυκόνου δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εξωτερικοί χώροι.
Η διασπορά του κορονοϊού στα νησιά προκαλεί μεγάλη ανησυχία τόσο στις Αρχές όσο και στους ειδικούς. Για το λόγο αυτό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, έκανε ξεκάθαρο μία μέρα νωρίτερα ότι η χρήση μάσκας στα νησιά είναι απαραίτητη ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κάποιος που φροντίζει την υγεία του σε σοκάκι του Μυκόνου στις 22:00 θα πρέπει να φορά μάσκα, είτε είναι εμβολιασμένος είτε ανεμβολίαστος. «Εκεί δεν είναι εξωτερικός χώρος, είναι σαν εσωτερικός με πολύ μεγάλο συγχρωτισμό» υπογράμμισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Κορονοπάρτι σε βίλες στη Μύκονο - Πρόστιμα σε μπαρ
Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο 56 παραβάσεις και συνελήφθησαν τέσσερα άτομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή Πουλί Μυκόνου, εντοπίστηκε πάρτι σε βίλα με τη συμμετοχή 300 ατόμων. Επίσης σε συνολικά πέντε μπαρ σε Ίο (δύο) και Τήνο (τρία μπαρ) οι ιδιοκτήτες ήταν υπότροποι και επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ και 15νθήμερο λουκέτο. Στην Πάρο επιβλήθηκε από 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7ήμερο λουκέτο σε 5 μπαρ.
Αλλά και στην Αττική, συγκεκριμένα στην Ανάβυσσο, σε beach bar που διοργάνωνε γάμο επιβλήθηκε 2.000 ευρώ πρόστιμο στον ιδιοκτήτη και 7ημερο λουκέτο. Τα περισσότερα πρόστιμα αφορούν όρθιους πελάτες και μη τήρηση αποστάσεων.
Μύκονος: Εκλεισαν μπαρ για φορολογικές παραβάσεις
Επιπλέον στη Μύκονο κλιμάκιο της ΑΑΔΕ έκλεισε δύο πάρα πολύ γνωστά μπαρ για φορολογικές παραβάσεις. Αντίστοιχα πρόστιμα και λουκέτα έπεσαν στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Θεσσαλονίκη στη Χίο σε δυο καταστήματα εστίασης. Να σημειωθεί ότι από τις 7 Νοεμβρίου του 2020 έχουν καταγραφεί 8.184 αντίστοιχες παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.262 άτομα!
Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν το μέσο όρο των οκτώ «κόκκινων νησιών» δηλαδή τη Μύκονο, Ίο, τη Ζάκυνθο, την Τήνο, τη Λευκάδα, τη Σαντορίνη, την Πάρο και τη Ρόδο. Από τις 7 Νοεμβρίου 2020 έχουν καταγραφεί 8.184 αντίστοιχες παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.262 άτομα!
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.