Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ήταν σαφής το απόγευμα της Πέμπτης, 29 Ιουλίου, ως προς δύο τινά: αφενός, ορισμένα νησιά, όπως η Μύκονος και η Ίος φλερτάρουν με το κόκκινο και τα τοπικά μέτρα, αφετέρου η κυβέρνηση δεν είναι ακόμα εκεί. Και αυτό γιατί, παρά την επιδημιολογική επιβάρυνση που προκύπτει, ειδικοί και κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι υπάρχει περιθώριο ελέγχου της κατάστασης με τη συστηματοποίηση, αλλά και την αναβάθμιση των ελέγχων.

Διαβάστε επίσης: Σύνδρομο long covid: «Δεν μπορούσα να μείνω όρθια, άφησα τη δουλειά» - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τα συμπτώματα

Υπό αυτό το πρίσμα, για μερικές μέρες ακόμα η ισχύουσα κατάσταση πήρε παράταση, όσο δεν προκύπτει «έκρηξη» στα επιδημιολογικά στοιχεία των εν λόγω νησιών. Αν παραστεί ανάγκη, όμως, η κυβέρνηση δεν θα περιμένει υποχρεωτικά την τακτική συνεδρίαση των ειδικών κάθε Πέμπτη, αλλά μπορεί να επιλέξει και τη μέθοδο του «ξαφνικού θανάτου», όπως έγινε προ ημερών με τη Μύκονο

Η αλήθεια είναι ότι τα κυβερνητικά στελέχη δεν θέλουν να επιστρατεύσουν ξανά τα μέτρα για τη Μύκονο, αν και προ δύο εβδομάδων, η εντολή να «σιγήσει» η μουσική στο νησί και να επανέλθει η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, δόθηκε κεντρικά από το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να σταλεί ένα ευκρινές μήνυμα στους επιχειρηματίες του νησιού, αλλά και σε όσους ακολουθούσαν ίδιες πρακτικές σε άλλα νησιά, ότι η…δράση μπορεί να έχει και αντίδραση. Όπερ και εγένετο, εξ ου και κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το μήνυμα τότε δόθηκε, καθώς η Πολιτεία, παρά τις αντιδράσεις, εμφανίστηκε έτοιμη να τραβήξει την πρίζα ακόμα και από το «διαμάντι» του τουριστικού «στέμματος» της χώρας, που συγκεντρώνει του rich and famous απανταχού. 

Ένα ακόμα στοιχείο που παίζει ρόλο στην εξίσωση είναι και η καλή πορεία των κρατήσεων για τα μεγάλα νησιά. Από την άλλη, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τη μη λήψη μέτρων, εφόσον είναι απαραίτητο. Εξ ου και, ό,τι μέτρα ληφθούν, θα είναι στο πρότυπο της Μυκόνου και δεν θα «κλείνουν» εξ ολοκλήρου τουριστικούς προορισμούς, από τη στιγμή άλλωστε που πλείστοι όσοι ταξιδιώτες είναι εμβολιασμένοι. Θα υπάρχουν, όμως, περιορισμοί ως προς τη μουσική, ως προς την εστίαση, ίσως και ως προς το ωράριο κυκλοφορίας, αλλά θα κρίνεται ανάλογα με την περίπτωση του κάθε νησιού. Μαζί με τη Μύκονο και την Ίο, η προσοχή είναι στραμμένη και σε Πάρο, Τήνο, Ζάκυνθος, Ρόδος, Σαντορίνη και Λευκάδα. Μάλιστα, στην περίπτωση της Ρόδου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος υπογράμμισε χθες (ΣΚΑΪ 100,3) ότι ζήτησε να μπει φρένο στις διαδηλώσεις αρνητών του ιού, καθώς λειτουργούν ως οιωνεί κορονοπάρτι. 

Κάπως έτσι, η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να διευρυνθεί κι άλλο το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Ήδη, πάνω από το 63% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει την πρώτη δόση, ενώ σε ημερήσια βάση κλείνονται από 20.000 ως 30.000 ραντεβού, ρυθμός που θα επιβραδυνθεί τις μέρες πέριξ του Δεκαπενταύγουστου. Η εκτίμηση είναι ότι ένα 70% θα έχει εμβολιαστεί περί τον Σεπτέμβριο, καθώς ακόμα μένει να γίνουν ακόμα αρκετά ραντεβού πρώτης δόσης. Στην κυβέρνηση, δε, αισιοδοξούν ότι στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα κλειστούν και άλλα ραντεβού από παιδιά 12 έως 17 ετών που επιστρέφουν από διακοπές. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.