Περί τις 15 – 20 Αυγούστου εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης ότι θα γίνει η κορύφωση του κύματος κορονοϊού με περίπου 300 εισαγωγές σε νοσοκομεία τη μέρα και προειδοποιεί ότι μετά τις 500 – 600 θα πιεστεί το σύστημα και ίσως χρειαστούν μέτρα.
Ο κ. Τζανάκης μιλησε στο OPEN και παρουσίασε διάγραμμα νοσηλειών από τον Μάρτιο μέχρι και τώρα. Όπως εξήγησε σχετικά με τις «αντοχές» του συστήματος Υγείας «Στο κύμα του χειμώνα και της άνοιξης είχαμε φτάσει να έχουμε και μέχρι 600 εισαγωγές τη μέρα. Από 15 Μαρτίου έως 5 Μαΐου είχαμε περίπου 400 τη μέρα». «Πού φτάνουμε αυτή τη στιγμή; Με το που ξεκίνησε το κύμα άρχισαν να «τσιμπάνε» οι εισαγωγές, λόγω ανεμβολίαστων και μετάλλαξης Δέλτα. Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα προσεγγίζουμε τις 300 εισαγωγές και θα τις ξεπεράσουμε, την Παρασκευή πλησιάσαμε τις 200» πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.
«Είναι άκρως διαχειρίσιμη η κατάσταση με 300 εισαγωγές χρησιμοποιούμε το 50% της συνολικής ισχύος σε κλίνες covid, το θέμα είναι αν θα μείνουμε εκεί ή θα φτάσουμε 500 και 600 οπότε εκεί τα πράγματα ζορίζουν». Όπως είπε επίσης, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται και άνοδος στις διασωληνώσεις.
Σαρώνει η Δέλτα: 539% αύξηση στις νοσηλείες μέσα σε 20 ημέρες
O δείκτης που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς αλλά και τις αρχές της χώρας είναι ο αριθμός εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία αλλά και στις ΜΕΘ. Η τάση με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα είναι συνεχώς αυξητική, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι από τις αρχές Ιουλίου καταγράφεται αύξηση 539% στις εισαγωγές, με αποτέλεσμα να έχει ήδη ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση για την έλλειψη κρεβατιών. Επίσης ανησυχητικό είναι και το στοιχείο της ηλικίας όσων νοσηλεύονται πλέον.
«Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται ηλικίες από 21 ετών έως 90 ετών γι΄αυτό και οι μεταλλάξεις δεν έχουν ηλικίες. Στους νέους είναι πιο ήπια τα συμπτώματα αλλά μεταδίδουν», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Αυτή τη στιγμή το 95% των νοσηλειών και το 100% των διασωληνωμένων είναι άτομα ανεμβολίαστα», έχει πει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης
Μαγιορκίνης: Ως τον Δεκέμβρη το «τείχος ανοσίας»
Εν τω μεταξύ την ελπίδα του πως μέχρι του τέλος του έτους θα έχουμε ολοκληρώσει το τείχος ανοσίας, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτιμώντας παράλληλα πως το καλοκαίρι του 2022 θα έχουν τελειώσει οριστικά τα μέτρα κατά της πανδημίας κορονοιού. «Θεωρώ ότι βλέπουμε τα πρώτα σαφή σημάδια πως η πανδημία γίνεται διαχείριση. Αυτή η πορεία πιστεύω θα συνεχιστεί. Θεωρώ ότι δεν θα χρειάζονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης του χρόνου το καλοκαίρι», είπε τονίζοντας σε κάθε περίπτωση πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε τον ιό να σταματά να κυκλοφορεί το επόμενο έτος. Όπως εξήγησε αναλυτικότερα, το να φτάσουμε σε ένα ποσοστό ανοσίας όπου ο ιός θα σταματήσει να κυκλοφορεί τελείως, δεν θα γίνει σίγουρα το επόμενο έτος καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν αυτό.
«Να σταματήσει πλήρως η κυκλοφορία του ιού είναι εξαιρετικά απίθανο, δεν υπάρχει σενάριο που να δείχνει πως ο ιός θα σταματήσει πλήρως να κυκλοφορεί» είπε συγκεκριμένα επισημαίνοντας ωστόσο πως τα εμβόλια προστατεύουν σε πολύ καλό επίπεδο και όσοι εμβολιαστούν δεν θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να νοσηλευτούν.
Στο τραπέζι τρίτη δόση εμβολίου και για υγειονομικούς
Η σαρωτική επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και τα πρώτα στοιχεία επιβάρυνσης στο σύστημα Υγείας φέρνουν ήδη από τον Αύγουστο… πονοκέφαλο για τη διαχείριση του φθινοπώρου, καθώς όλο και περισσότεροι εκτιμούν ότι, λόγω της ταχύτητας διασποράς, όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα βρεθούν εκτεθειμένοι με το νέο στέλεχος του κορονοϊού και πολλοί, ειδικά όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα νοσήσουν. Αυτή η νέα πραγματικότητα θα πρέπει, βεβαίως, να συνδυαστεί με τη διακεκηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει γενικά περιοριστικά μέτρα.
Υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί αποφάσεις να μην ληφθούν ως τις 6 Αυγούστου, όταν και ο κ. Μητσοτάκης έχει προσδιορίσει την άνω τελεία που θα βάλει για δύο εβδομάδες το κυβερνητικό σχήμα, πλην όμως αυτές θα ακολουθήσουν προς το τέλος Αυγούστου και θα αφορούν πολλά μέτωπα. Φαίνεται, για παράδειγμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr ότι η τρίτη δόση του εμβολίου είναι στο τραπέζι για το φθινόπωρο, αρχής γενομένης από τους υγειονομικούς που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο, τους πολύ ηλικιωμένους, αλλά και τους ιδιαίτερα ευπαθείς.
Θα δοθεί μεν χρόνος ως τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να ολοκληρώσουν το σχήμα τους και όσοι καθυστέρησαν, από ένα σημείο και μετά, όμως, αναμένεται να ξεδιπλωθεί ο γνωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός για μια «αναμνηστική» δόση, προκειμένου να ενισχυθεί η ανοσία. Εκτιμάται ότι αυτή η τρίτη δόση, όποτε και να προγραμματιστεί, θα γίνει με εμβόλια Pfizer και Moderna, ανάλογα και με τις παραλαβές, καθώς τα συμβόλαια παραλαβών της Ε.Ε. με την AstraZeneca και την J&J εκπνέουν στο τέλος του έτους.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.