Η διασπορά του κορονοϊού καλπάζει και πάλι στη χώρα μας με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει την Τρίτη 3.565 νέα κρούσματα αλλά τις προβλέψεις να είναι ακόμα πιο δυσοίωνες. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει συμβάλλει στη ραγδαία διασπορά ενώ η εικόνα από τα λύματα δείχνει πως τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των νέων μολύνσεων θα ανέβει κι άλλο.
Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: 1.607 κρούσματα στην Αττική, 334 στην Κρήτη και 254 στη Θεσσαλονίκη - Η γεωγραφική κατανομή
Σημειώνεται πως το «ρεκόρ» στη χώρα μας είναι τα 4.340 κρούσματα που κατεγράφησαν στις 30 Μαρτίου ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα υπήρξαν και 847 ασθενείς διασωληνωμένους σε ΜΕΘ. «Όπως φαίνεται από την επιδημιολογία λυμάτων και από την αύξηση του ιικού φορτίου τα κρούσματα στην Αττική θα είναι πάνω από 1500-1800 σύντομα ακόμα και μέσα σε αυτή την βδομάδα ενώ στην επικράτεια πάνω από 3000 χιλιάδες ανάλογα τα τεστ που γίνονται» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης, σημειώνοντας την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή.
Ο καθηγητής, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ επεσήμανε ότι αυτή η ραγδαία διασπορά μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 4000 κρούσματα σύντομα καθώς όπως εξήγησε αυτό που βλέπουν από τα λύματα και το δίκτυο επιδημιολογίας δειγμάτων του ΕΟΔΥ ότι υπάρχει σε όλη την επικράτεια απότομη και σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου σε αυτά, ειδικά σε περιοχές όπως την Κρήτη, την Αττική την Πελοπόννησο, τα Γιάννενα, την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.
«Η αύξηση του ιικού φορτίου ειδικά στην Αττική είναι εντυπωσιακή μέσα σε 4 βδομάδες. Ξεκίνησε με το ποσοστό του 25% η αύξηση και καταλήξαμε η αύξηση από βδομάδα σε βδομάδα να είναι πάνω από 220% (μέσα σε 3 βδομάδες). Φαίνεται ότι το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό, εξελίσσεται πολύ γρήγορα η διάδοση αυτή ενώ από την γονιδιωματική ανάλυση φαίνεται ότι η μετάλλαξη Δ έχει επικρατήσει πολύ γρήγορα απ ότι περιμέναμε», ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό, εξελίσσεται πολύ γρήγορα η διάδοση αυτή ενώ από την γονιδιωματική ανάλυση φαίνεται ότι η μετάλλαξη Δ έχει επικρατήσει πολύ γρήγορα απ ότι περιμέναμε».
Το σενάριο των 4.000 κρουσμάτων υποστήριξε και ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης που μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως βάσει των προγνωστικών μοντέλων, το αισιόδοξο σενάριο «ακόμα κι αν κάτσουμε όλοι στα σπίτια μας αρχές Αυγούστου» είναι στα 3.500 κρούσματα την ημέρα, ενώ προέβλεψε ότι, θα πάμε στις 300 εισαγωγές ημερησίως.
Βασιλακόπουλος: Δεν είναι λύση τα τεστ
«Δεν μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή που ζούσαμε πριν την πανδημία εάν δεν εμβολιαστούμε αθρόα και μαζικά» σχολίασε o καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, που μιλώντας στο MEGA είπε πως η πορεία των κρουσμάτων θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες: Τον εμβολιασμό τον πολιτών, την τήρηση των μέτρων και τις αποφάσεις της πολιτείας.
«Τα τεστ δεν είναι λύση. Εάν ένα τεστ βγει θετικό, απομονώνεσαι και σπάει η αλυσίδα μετάδοσης. Το πρόβλημα είναι τι γίνεται όταν ένα τεστ βγει αρνητικό, ενώ ο άνθρωπος έχει covid. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος νόησε μετά από τέσσερα μοριακά αρνητικά τεστ μέσα στην ίδια εβδομάδα» υπογράμμισε.
«Δεν μπορούμε» εκτίμησε, «να επανέλθουμε στο φυσιολογικό, στηριζόμενοι ότι πριν μπούμε στο καράβι θα έχουμε ένα αρνητικό τεστ. Αυτό φάνηκε εν τοις πράγμασι και από αυτά που έγιναν στα νησιά μας».
Σοκάρει το σενάριο για 10.000 κρούσματα την ημέρα
Την ίδια στιγμή η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Ελένη Γιαμαρέλλου στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα του εμβολιασμού αλλά και των μέτρων προφύλαξης. Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ μπορεί να έχουμε πάνω από 10.000 κρούσματα την ημέρα. «Ένα τέτοιο σενάριο δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε αλλά να το προλάβουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα εξηγεί πως είναι λάθος η προσέγγιση κάποιος να σκεφτεί ότι ακόμα και και αν το 70% του πληθυσμού εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου την γλιτώσαμε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.