Ερχεται, όπως όλα δείχνουν, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και στους εκπαιδευτικούς μετά τους εργαζόμενους στα γηροκομεία και τους υγειονομικούς. Το αίτημα ετέθη στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, με αυτοδιοικητικούς, επαγγελματικούς, πολιτιστικούς και άλλους φορείς στον Δήμο Θέρμης. Εκεί ο κ. Πέτσας απαντώντας σε εκπαιδευτικό που εργάζεται σε δομή απασχόλησης παιδιών του Δήμου, υποστήριξε πως αντίστοιχες παραινέσεις τού έγιναν σε κάθε σταθμό της τριήμερης περιοδείας του αφήνοντας το θέμα ανοικτό.
«Σε 14 δήμους που επισκέφθηκα αυτές τις μέρες είναι γεγονός πως είτε μιλάμε για την Ευρυτανία και ορεινά χωριά είτε μιλάμε για το Κιλελέρ στην "καρδιά" του κάμπου είτε μιλάμε για δήμους της περιοχής της Θεσσαλονίκης, μού έχουν θέσει όλοι τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών. Είναι κάτι, το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει κι εμάς κι είναι ένα θέμα που θα θέσω στον πρωθυπουργό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.
«Μου έχει τεθεί από παντού, δεν το κρύβω», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «έχω επισκεφθεί πολλούς δήμους αυτές τις τρεις μέρες και μού έχει τεθεί το ζήτημα της υποχρεωτικότητας για διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες από πάρα πολλούς, όχι μόνο δημάρχους αλλά από ανθρώπους της κοινωνίας των πολιτών και του επαγγελματικού κόσμου, από αγροτικούς συνεταιρισμούς, μέχρι επιμελητήρια και από οποιονδήποτε μεμονωμένο πολίτη».
Ερωτηθείς για το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στην εκπαιδευτική κοινότητα και ποιο είναι το χρονικό όριο για τη λήψη αποφάσεων, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Υπάρχει μία ευρύτερη ζύμωση στην κοινωνία και συζήτηση και για άλλες κατηγορίες, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί». «Επομένως είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αρκετό χρονικό διάστημα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς», σημείωσε ακόμη και πρόσθεσε: «Είμαστε στη φάση αυτής της συζήτησης από ό,τι αντιλαμβάνομαι, όπου είναι πολύ πιο προωθημένη στην κοινωνία από ό,τι είναι στο πολιτικό σύστημα ή ακόμη και στα ΜΜΕ. Πιστεύω κάπου θα καταλήξουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό που προέχει είναι να εκμεταλλευτούμε το καλοκαίρι».
Δεδομένος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους εκπαιδευτικούς για να ανοίξουν τα σχολεία
Οπως είχε γράψει το Reader.gr, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους εκπαιδευτικούς ήταν δεδομένο να ανακοινωθεί, καθώς η κυβέρνηση θέλει να ανοίξουν σχολεία και πανεπιστήμια κανονικά τη νέα χρονιά. Ομως για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία, θα πρέπει όλοι οι εκπαιδευτικοί να έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ενώ τη δεδομένη χρονική στιγμή έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους περίπου το 75% των εκπαιδευτικών.
Μόλις την Τετάρτη, 14 Ιουλίου, μάλιστα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είχε στείλει μήνυμα ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. «Τρεις στους τέσσερις εκπαιδευτικούς μας έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού. Και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτή την ανταπόκριση. Όμως χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς. Απευθύνω πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές μας να εμβολιαστούν. Πέρυσι είχαμε την πανδημία, όμως δεν είχαμε αυτό το υπερόπλο που έχουμε σήμερα, το εμβόλιο», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως.
Για το ενδεχόμενο να θεσπιστούν κυρώσεις για τους εκπαιδευτικούς που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, η υπουργός Παιδείας είπε πως «όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας. Δεν έχουμε άλλη απόφαση πέρα από όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και οι άλλοι υπουργοί. Πρέπει να παρακινήσουμε τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Οι πιθανότητες να νοσήσει ένας ανεμβολίαστος είναι πάρα πολύ υψηλές», είχε αναφέρει, μιλώντας στον Alpha η κυρία Κεραμέως.
«Καμπανάκι» Γώγου για σχολεία και πανεπιστήμια
Για την έκρηξη στα κρούσματα κορονοϊού και τα μέτρα που ίσως χρειαστεί να ληφθούν μίλησε και ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος επεσήμανε τη σημαντικότητα του εμβολιασμού, ακόμη και στα παιδιά, καθώς ο επόμενος μήνας προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος και στη συνέχεια, με το άνοιγμα των σχολείων, τα πράγματα μπορεί να πάρουν άλλη τροπή. «Θα φτάσουμε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχουμε πάλι πρόβλημα».
Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, δεν μπορεί να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, καθώς έχει παρατηρηθεί διασπορά του κορονοϊού στις νεαρές ηλικίες. Επίσης, τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους, καθώς θα έχουμε πάλι φοιτητές δύο ταχυτήτων. «Προς το τέλος του μήνα, θα δούμε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνουμε», τόνισε. Πέρα όμως από το θέμα των σχολείων τίθεται και το θέμα των ενδοοικογενειακών μολύνσεων, αλλά και σε χώρους εργασίας, κυρίως από νέους ανθρώπους.
«Αν συνεχίσουμε έτσι, που θα συνεχίσουμε έτσι, το καλοκαίρι με την κινητικότητα και τη χαλάρωση που υπάρχει, σίγουρα θα επιβαρυνθεί η κατάσταση», ανέφερε ο καθηγητής. Ο κ. Γώγος τόνισε πως έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία από έναν ιό που μας εκπλήσσει συνεχώς. «Υπάρχει ένα νέο στέλεχος, το οποίο έχει πολλαπλάσια μεταδοτικότητα, ας πούμε τριπλάσια από το αρχικό στέλεχος. Ένας κολλάει 7 ανθρώπους. Το Rt έχει ξεφύγει, όταν πάει πάνω από 1η επιδημία πολλαπλασιάζεται. Αν ο δείκτης θετικότητας ανέβει και πάει στο τέσσερα, αλλάζουμε αμέσως χρώμα».
Είπε, επίσης, ότι στις κόκκινες περιοχές, αν χρειαστεί θα πρέπει να αυξήσουμε τα τεστ. «Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου είναι τα rapid test». Όσο για το αν θα γίνουν υποχρεωτικά, απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το φορτίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Αν το φορτίο συνεχίσει να είναι τέτοιο, πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρχει και υποχρεωτικότητα στα τεστ».
Σχετικά με το αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, ο κ. Γώγος απάντησε πως «η υποχρεωτικότητα ξεκινά σε χώρους που είναι ευαίσθητοι, ιδίως για τη δημόσια υγεία. Αν αυτό δεν πετύχει, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». Για τον εμβολιασμό των παιδιών 15-17 είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά δεδομένα από παντού για την ασφάλεια των εμβολίων. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και για τα σχολεία. Πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία».
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα έχουμε έκρηξη κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του παιδιάτρου κ. Ανδρέου, που τόνισε ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα νοσήσουν όλα τα παιδιά και θα γίνουν υπερμεταδότες του ιού, ενώ δεν αποκλείεται ορισμένα παιδιά να χρειαστούν νοσηλεία.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.