Στο «πορτοκαλί» επίπεδο τέθηκαν οι περιοχές Μυκόνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και οι δήμοι Ιου, Θήρας και Πάρου σημαίνοντας έτσι γενικό συναγερμό στις Αρχές της χώρας καθώς αποτελούν κεντρικά σημεία για τον ελληνικό τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συγκεκριμένες περιοχές, προειδοποιώντας πως η κυβέρνηση είναι ένα βήμα πριν ληφθούν μέτρα.
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως: «Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές».
Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, στη Μύκονο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μία εβδομάδα από 77 σε 308 ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί και στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Το ίδιο χρονικό διάστημα τα κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ιο, υπερδιπλασιαστεί στη Σαντορίνη και έχουν επταπλασιαστεί στην Πάρο. Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, από την Παρασκευή 16 Ιουλίου, θα μεταβούν στα παραπάνω πέντε νησιά ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ώστε να κάνουν εκτεταμένα τεστ στο πληθυσμό, προκειμένου να σταματήσει η απότομη άνοδος των κρουσμάτων. Μάλιστα, ο υφυπουργός μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων που σχετίζεται με την μετάλλαξη Δέλτα, δείχνει πως δεν τελειωσαμε».
«Δεν φταίει μόνο ο έξυπνος ιός, αλλά και η χαλάρωση των μέτρων» επεσήμανε από τη πλευρά της η κ. Παπαευαγγέλου, ενώ τόνισε ότι επείγει ο άμεσος εμβολιασμός όσων κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη, καθώς και των νέων πριν πάνε διακοπές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με το αν απαιτείται rapid test για όσους επιστρέφουν από τα νησιά, τόνισε ότι αυτό έχει συζητηθεί από την επιτροπή αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί οπότε προς το παρόν ισχύει σύσταση να γίνονται self test οποία θα δηλώνονται στην ανάλογη πλατφόρμα.
Ενα βήμα πριν το lockdown
Η εισαγωγή των συγκεκριμένων περιοχών στο «πορτοκαλί» σημαίνει ουσιαστικά πως πλέον μπάινουν στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Τι σημαίνει αυτό; Οι συγκεκριμένες περιοχές, που αποτελούν κεντρικό πόλο τουριστικής κίνησης, αποτελούν πλέον κύριοι υποψήφιοι για επιβολή τοπικού lockdown, εάν δεν πέσουν τα κρούσματα. Αυτό μπορεί να σημαίνει από υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και περιοριστικά μέτρα στην εστίαση μέχρι και την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Παράλληλα, στο «πορτοκαλί» μεταφέρονται οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας, όπως και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου. Επίσης, επίπεδο ανεβαίνουν και οι περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας που μεταφέρονται στο «κίτρινο» 2. Στο ίδιο επίπεδο μεταφέρονται οι δήμοι Ικάριας, Λερού, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου.
Ο δήμος Λειψών πέφτει και μεταφέρεται στο «πράσινο» επίπεδο 1.
Ποιοι θα κάνουν υποχρεωτικά δυο φορές την εβδομάδα τεστ κορονοϊού
Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, δύο τεστ κορονοϊού (συγκεκριμένα ένα rapid και ένα self test) την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση, τουρισμό, πλοία αλλά και οι εργαζόμενοι στις κατασκηνώσεις της χώρας. Συγκεκριμένα για τις κατασκηνώσεις, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού έφεραν και νέα δεδομένα.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, υπάρχει η εισήγηση της Επιτροπής οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι και οι κατασκηνωτές, προκειμένου να μπουν στην κατασκήνωση θα πρέπει να υποδείξουν το αρνητικό rapid test ή self test. Τα παιδιά θα ελέγχονται με self test μια φορά την εβδομάδα και οι εργαζόμενοι δυο. Επίσης δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις εκτός αν έχει παραστεί μεγάλη ανάγκη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.