Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα στα παιδιά και τους ανεμβολίαστους έκρουσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό στις νεαρές ηλικίες, ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου. 

Όπως σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, ο κίνδυνος νόσησης γι' αυτές τις ηλικίες είναι μικρός αλλά υπαρκτός. Ωστόσο, το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ηλικιών είναι η διασπορά του κορονοϊού στο περιβάλλον που κινούνται. Ανέφερε, μάλιστα, τα συμπεράσματα μίας επιστημονικής μελέτης, η οποία υποστηρίζει ότι οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων. «Ο εμβολιασμός φρενάρει και αναστέλλει τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων», σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. 

Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμοί για παιδιά 15 έως 17 ετών: Ανοίγει η πλατφόρμα στις 15 Ιουλίου

Μετάλλαξη Δέλτα – Προσοχή στη δεύτερη δόση

Στη μετάλλαξη Δέλτα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τους εμβολιασμένους με τη μία δόση. «Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον στις νεότερες ηλικίες, είναι επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι είναι κάποιες χιλιάδες συμπολιτών μας, ενώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους εμβολιασμένους με μόνο μία δόση εμβολίου» σημείωσε και κάλεσε τους πολίτες να μην καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Το προφίλ των ανεμβολίαστων

Η κυρία Θεοδωρίδου προσπάθησε να «χαρτογραφήσει» το προφίλ των πολιτών που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Έτσι, ανέφερε επιχειρήματα που ακούγονται και προσπάθησε να δώσει σύντομες απαντήσεις:

  • Όσοι υποφέρουν από χρόνια νοσήματα και φοβούνται τον εμβολιασμό: Ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται μπορούν να χορηγηθούν σε όλες τις περιπτώσεις ανεξαρτήτου νοσήματος. Υπάρχουν συγκεκριμένα νοσήματα που πιθανόν ο εμβολιασμός να μην προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα ανοσίας. Οι πολίτες μπορούν να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για το πότε να κάνουν τον εμβολιασμό τους.
  • Πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί περιμένουν το φάρμακο. Δυστυχώς, όπως ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αποτελεσματικό φάρμακο.
  • Λανθασμένες αντιλήψεις. Είναι πολλές αλλά η κυρία Θεοδωρίδου επέμεινε στους φόβους που εκφράζουν κυρίως νέοι ότι ο εμβολιασμός μπορεί να επιδράσει στην αναπαραγωγική ικανότητα, υπογραμμίζοντας ότι ο εμβολιασμός δεν επιδρά στη γονιμότητα, στον θηλασμό κ.λπ
  • Ο φόβος των παρενεργειών. Πολλοί διστάζουν ακόμα κι αν η περίπτωση των παρενεργειών είναι πολύ σπάνια.
  • Οι εμβολιασμένοι νοσούν. Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν νοσούν σοβαρά και σύμφωνα με τα στοιχεία, η συντριπτική πλειοψηφία που καταλήγει είναι ανεμβολίαστοι.
  • Αυτοί που πιστεύουν ότι μπορεί να προστατευθούν από τον εμβολιασμό των άλλων. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν βοηθάει ούτε στη γενική ανοσία, ούτε στην ατομική προστασία

Στο τέλος η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε, πως φαίνεται οι νεαρές ηλικίες σε αυτήν τη φάση να καλούνται να προστατεύσουν και τους ευάλωτους και τους ανεμβολίαστους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.