Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεύτερες σκέψεις για τη διασκέδαση αλλά και μεγάλη πίεση για να τρέξουν οι εμβολιασμοί προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, καθώς η διασπορά της είναι μεγάλη και αρχίζει να εξαπλώνεται. Σε αυτούς τους παράγοντες προστίθεται και η μεγάλη κινητικότητα των νέων ανθρώπων λόγω διακοπών. Ήδη, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, εκτιμώντας ότι με την παρατηρούμενη ύφεση στους εμβολιασμούς και την επικράτηση της Δέλτα, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν και τα 18.000 ημερησίως τον Οκτώβριο. Ακόμα περισσότερα, σήμερα Δευτέρα, ο καθηγητής Ιολογίας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος προειδοποίησε ότι αν επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα στην Αθήνα, τότε τα νούμερα θα μας... εκπλήξουν

H πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εξέφρασε τον φόβο ότι αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, θα ζήσουμε ξανά τον περυσινό χειμώνα. Όπως επισήμανε, πρέπει πάση θυσία να μη φτάσουμε τα 4.000 κρούσματα την ημέρα. «Και δεν πρέπει να τα φτάσουμε, γιατί αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από non covid ασθενείς. Ήδη έχουμε πάρει κρεβάτια από τις ΜΕΘ Covid και τα έχουμε κάνει non covid, γιατί είχαν μείνει πίσω τα χειρουργεία. Τώρα κάνουμε χειρουργεία που έπρεπε να έχουν γίνει πριν 7-8 μήνες και ακόμα είμαστε στους 3 μήνες. Μας σώζει μόνο το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι ηλικίας 14-24 ετών, που σημαίνει ότι το περνάνε στο σπίτι», είπε η κυρία Παγώνη. 

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει σήμερα Δευτέρα αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, την ώρα που οι επιστήμονες εκπέμπουν δραματικό σήμα κινδύνου προειδοποιώντας για εφιαλτική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού εντός του καλοκαιριού, εάν δεν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Υπό εξέταση ο διαχωρισμός των χώρων διασκέδασης

Σε ό,τι αφορά στο διαχωρισμό των κλειστών χώρων ψυχαγωγίας σε αμιγείς και μεικτούς, από την κυβέρνηση εκφράζεται πλέον ανοικτά η σκέψη αυτοί να ανοίξουν μόνο για τους εμβολιασμένους και τους νοσήσαντες προκειμένου να μπει φρένο σε ένα τέταρτο κύμα. Σύμφωνα μάλιστα με όσα είπε χθες Κυριακή στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σύντομα θα υπάρξει νέα εφαρμογή που θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες καταστημάτων να υποδεχτούν τους εμβολιασμένους πελάτες. Θα υπάρχει δηλαδή μια πλατφόρμα όπου θα κατεβάζει κανείς μια εφαρμογή όπου θα σκανάρεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού του πελάτη και αυτομάτως θα πρασινίζει ή θα κοκκινίζει η οθόνη που θα επιτρέπει ή θα αποτρέπει την είσοδο σε έναν κλειστό χώρο. Βάσει των μέχρι τώρα πληροφοριών, υπάρχει η σκέψη να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του μέτρου κατά μια εβδομάδα, δηλαδή στις 22 Ιουλίου.

Αγωνία για την πίεση στα νοσοκομεία - Στο επίκεντρο τα νησιά

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα σε νησιά, που δεν έχουν τις υποδομές να φιλοξενήσουν νοσούντες από κορονοϊό. Μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ του Οpen TV, στο τραπέζι των συζητήσεων των Αρχών έχει πέσει το σενάριο αύξησης των ξενοδοχείων καραντίνας σε τουριστικούς προορισμούς, ενώ δεν αποκλείεται αν δεν βρεθεί άλλη λύση να ζητείται από τους τουρίστες να επιστρέφουν στα δωμάτια όπου διαμένουν, αν βγουν θετικοί στον κορονοϊό.

Μόλις 4.822 εμβολιασμοί την Κυριακή 

Η παρατηρούμενη μείωση στο ρυθμό εμβολιασμών, επιβεβεβαιώθηκε χθες  Κυριακή, 11 Ιουλίου, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το emvolio.gov.gr, χορηγήθηκαν μόλις 4.822 δόσεις του εμβολίου σε όλη τη χώρα! Από τον συγκεκριμένο αριθμό οι 1.921 εμβολιασμοί ήταν για την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού και 2.922 για τη δεύτερη δόση. Αρκεί αν αναφερθεί ότι ο μέσος όρος των εμβολιασμών της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε ήταν οι 74.721 ημερησίως, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 87.359. Συνολικά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 5.246.110 εμβολιασμένοι πολίτες. Από αυτούς τα 4.258.610 είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.