Ραγδαία είναι η αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού στη χώρας τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο κυρίως νησιά και τουριστικούς προορισμούς. Ο μέσος όρος ηλικίας όπως αποκάλυψε και ο Παναγιώτης Αρκουμανέας είναι κάτω από τα 30 έτη και αυτό είναι ουσιαστικά στο κλειδί της μη αύξησης μέχρι στιγμής στους διασωληνωμένους και στις εισαγωγές ασθενών, καθώς νοσούν μικρότερες ηλικίες που έχουν δυνατότερους οργανισμούς και μπορούν να αντισταθούν καλύτερα στον ιό.
Διαβάστε ακόμη: Σαρηγιάννης: 18.000 κρούσματα τον Οκτώβριο αν συνεχίσουμε έτσι
Ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο, καθώς σε περίπου 15 ημέρες θα διαφανεί αν υπάρχει περαιτέρω διασπορά. Αυτή τη στιγμή σε απλούς θαλάμους σε νοσοκομεία ανά την χώρα υπάρχουν 320 ασθενείς κορονοϊού. Αν οι αριθμοί αυξηθούν και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ξεκινήσει και πάλι δεν αποκλείεται να αποφασιστούν νέες διορθωτικές κινήσεις, δηλαδή νέα μέτρα.
Αγωνία για τα νησιά
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα σε νησιά, που δεν έχουν τις υποδομές να φιλοξενήσουν νοσούντες από κορονοϊό. Μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ του Οpen TV, στο τραπέζι των συζητήσεων των Αρχών έχει πέσει το σενάριο αύξησης των ξενοδοχείων καραντίνας σε τουριστικούς προορισμούς, ενώ δεν αποκλείεται αν δεν βρεθεί άλλη λύση να ζητάτε από τους τουρίστες να επιστρέφουν στα δωμάτια όπου διαμένουν, αν βγουν θετικοί στον κορονοϊό.
19 περιοχές με διψήφιους αριθμούς κρουσμάτων
Στην Αττική εντοπίστηκαν τα περισσότερα από τα 1.465 νέα κρούσματα κορονοϊού, καθώς εντοπίστηκαν τα 639 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα Κυραική 11 Ιουλίου ο ΕΟΔΥ. Από αυτά, τα α 32 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και τα υπόλοιπα 1.433 είναι εγχώριες μολύνσεις.
Tα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:
- Ανατολική Αττική: 95 κρούσματα
- Βόρειος Τομέας Αθηνών: 109 κρούσματα
- Δυτική Αττική: 12 κρούσματα
- Δυτικός Τομέας Αθηνών: 61 κρούσματα
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 166 κρούσματα
- Νήσων: 7 κρούσματα
- Νότιος Τομέας Αθηνών: 124 κρούσματα
- Πειραιώς: 65 κρούσματα
Μεγάλη αύξηση παρατηρείται στην Κρήτη όπου εξαπλώνεται ραγδαία η μετάλλαξη Δέλτα. Συγκεκριμένα στο Ηράκλειο ενοπίστηκαν 81 κρούσματα, στο Ρέθυμνο 60, στα Χανιά 42 και 6 κρούσματα βρέθηκαν στο Λασίθι. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 117, ενώ 66 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση. Συνολικά 19 περιφερειακές ενότητες είχαν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων
Οι περιφερειακές ενότητες είναι:
- Ηράκλειο: 81
- Θεσσαλονίκη: 76
- Ρέθυμνο: 60
- Αχαΐα: 44
- Χανιά: 42
- Μύκονος: 41
- Λάρισα: 37
- Ιωάννινα: 34
- Κέρκυρα: 26
- Καρδίτσα: 23
- Μαγνησία: 22
- Κοζάνη: 16
- Κορινθία: 15
- Αιτωλοακαρνανία: 13
- Θήρα: 12
- Μεσσηνία: 12
- Ρόδος: 11
- Ηλεία: 10
- Λέσβος: 10
Μόλις 4.822 εμβολιασμοί
«Βουτιά» έκαναν οι εμβολιασμοί, σήμερα, Κυριακή, 11 Ιουλίου, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το emvolio.gov.gr, χορηγήθηκαν μόλις 4.822 δόσεις του εμβολίου σε όλη τη χώρα!
Από τον συγκεκριμένο αριθμό οι 1.921 εμβολιασμοί ήταν για την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού και 2.922 για τη δεύτερη δόση. Αρκεί αν αναφερθεί ότι ο μέσος όρος των εμβολιασμών της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε ήταν οι 74.721 ημερησίως, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 87.359!
Η πτώση είναι τεράστια και μας γυρίζει πολλές εβδομάδες πίσω, τη στιγμή που η χώρα κάνει υπερπροσπάθεια για να χτίσει το λεγόμενο τείχος ανοσίας, πριν έρθει ένα δύσκολο φθινόπωρο λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.
Συνολικά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε 5.246.110 εμβολιασμένους πολίτες. Από αυτούς τα 4.258.610 είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.