Μενού
  • Α-
  • Α+

«Δούλευα για πολλά χρόνια στο Ιράν σε μαγαζί με γλυκά και μου δόθηκε η ευκαιρία να τα προσφέρω και στους Έλληνες». Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο Reader.gr η Ζεϊνάμπ Ρασούλι (Zeynab Rassouli), την απόφασή της να ανοίξει ένα ζαχαροπλαστείο με ανατολίτικα γλυκά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όποιος περνά από την οδό Πατριάρχου Ιωακείμ, δύσκολα δεν θα προσέξει το κατάστημά της, καθώς οι γεμάτες με γλυκά βιτρίνες του τραβούν την προσοχή και ανοίγουν την όρεξη

Διαβάστε ακόμη: Πώς η διάσημη Ισραηλινή σεφ Atalya Ein Mor διαφημίζει διεθνώς την Κρήτη και τα προϊόντα της

Η Αφγανή πρόσφυγας που έκανε μια καινούρια αρχή

Η κυρία Ρασουλί είναι μια γυναίκα που έχει ζήσει τον διωγμό και την τραγική εμπειρία να αφήνεις την πατρίδα σου πίσω για την ασφάλεια και το όνειρο μιας καλύτερης ζωής. Με καταγωγή από το Αφγανιστάν και μεγαλωμένη στο Ιράν, έφυγε από το σπίτι της εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί εκεί. Ήρθε στην Ελλάδα πριν από 4 χρόνια ως πρόσφυγας, προκειμένου να περάσει στην Ευρώπη, όμως πήρε την απόφαση να μείνει στην Ελλάδα και να παλέψει, ανοίγοντας τη δικιά της επιχείρηση.

Αν και στην αρχή δεν μπορούσε να βρει δουλειά, με υπομονή τα κατάφερε και σιγά σιγά μπόρεσε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Η ίδια, όπως σημειώνει σήμερα, δούλευε στο Ιράν ως πωλήτρια σε ζαχαροπλαστείο και ήρθε σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της ζαχαροπλαστικής.

Στο «Laadeh», όπως ονομάζεται το κατάστημά της, το οποίο και εγκαινίασε πριν από λίγο καιρό, μπορεί κάποιος να βρει όλα τα μοναδικά και υπέροχα ανατολίτικα γλυκά, που δεν έχει συνηθίσει να γεύεται στην Ελλάδα. «Είπα στον εαυτό μου ότι ένα τέτοιο βήμα αξίζει το ρίσκο και έτσι με την βοήθεια κάποιων ανθρώπων κατάφερα να ανοίξω τον δικό μου χώρο» αναφέρει η κυριά Ρασουλί.

Στη συνέχεια εξιστορεί στο Reader.gr τις πρώτες στιγμές από τη στιγμή που ξεκίνησε να εργάζεται στο εργαστήριο παρασκευής γλυκών του Κούρδου, Λογχμάν Γκασεμί, το οποίο έχει το ίδιο όνομα με το κατάστημά της και βρίσκεται σε άλλο σημείο της πόλης. «Με βοήθησε πολύ και μου έβαλε την ιδέα να ανοίξω το δικό μου μαγαζί, στο οποίο θα πουλάω τα γλυκά του, μαζί με τα δικά μου πράγματα» λέει χαρακτηριστικά για τον Κούρδο ζαχαροπλάστη.

«Ένα χαμόγελο μαζί με κάποιο νόημα μπορεί να αντικαταστήσει 1.000 λέξεις»

Η κυρία Ρασουλί είναι 34 χρονών και έχει δύο παιδιά, τα οποία φοιτούν κανονικά σε ελληνικό σχολείο. Αν και δεν μιλά ακόμα καλά ελληνικά, μέρα με τη μέρα προσπαθεί να τα βελτιώσει, μαθαίνοντας νέες λέξεις. Πάντως, όπως είπε και η ίδια, «όταν οι καρδιές των ανθρώπων είναι ζεστές, τότε η επικοινωνία επιτυγχάνεται και ένα χαμόγελο μαζί με κάποιο νόημα μπορεί να αντικαταστήσει 1.000 λέξεις». Όπως αναφέρει, οι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι ευγενικοί και καλόκαρδοι και ήταν και αυτός ένας από τους λόγους που την κράτησαν εδώ, για να πραγματοποιήσει μια νέα αρχή και να φτιάξει τη ζωή της. «Ένας από τους λόγους που έμεινα ήταν οι άνθρωποι που με έκαναν να αισθανθώ όμορφα με την ευγένειά τους και την καλή τους την καρδιά. Οι Έλληνες είναι αρκετά φιλόξενοι και σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα», λέει χαρακτηριστικά. Αυτά τα λόγια επιβεβαιώνονται και από το «αγκάλιασμα» του κόσμου για το ζαχαροπλαστείο της, καθώς από όταν άνοιξε δεν είναι λίγοι αυτοί που το επισκέπτονται, προκειμένου να προμηθευτούν τις γλυκές λιχουδιές σε καθημερινή βάση. 

Οι διαφορές των ελληνικών και των ιρανικών γλυκών

Τα ελληνικά γλυκά με τα ιρανικά έχουν κοινό το σιρόπι και τη χρήση των ξηρών καρπών, αν και εκεί δεν είναι τόσο γλυκά» εξηγεί στο Reader.gr σχετικά με τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ της ελληνικής και της ιρανικής παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής.

Μόλις μπει κάποιος μέσα στο μαγαζί της, οι μυρωδιές θα τον τραβήξουν και θα τον ταξιδέψουν στην ανατολή. Γλυκά με διαφορετική φιλοσοφία και με περίεργα μπαχαρικά (τα οποία προσθέτουν το στοιχείο της έκπληξης για τη γλώσσα και τον ουρανίσκο) βρίσκονται σχεδόν παντού. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, στο ζαχαροπλαστείο της μπορεί να βρει κάποιος περισσότερα από 40 διαφορετικά είδη γλυκών. Όλα αυτά μπορούν να συνοδευτούν με έναν καφέ ή έναν παγωμένο χυμό καρότου, η καλύτερη επιλογή για τις ημέρες καύσωνα. Ακόμα το παγωτό σαφράν που παρασκευάζει είναι ίσως ένα από τα ωραιότερα που μπορεί κάποιος να βρει στην περιοχή και χρησιμοποιεί υλικά που έρχονται κατευθείαν από το Ιράν. Με κάθε μπουκιά μπορείς να καταλάβεις ότι είναι φτιαγμένο με μεράκι και αγάπη. 

Η κυρία Ρασουλή εξομολογείται ότι στόχος της είναι να παλέψει για την επιτυχία του καταστήματός της και να μπορέσει να μεγαλώσει τα παιδιά της με αξιοπρέπεια. «Θα συνεχίσω να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να καταφέρω να μεγαλώσω τα παιδιά μου δίχως να τους λείψει κάτι και με αξιοπρέπεια», σημειώνει. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.