Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανησυχούν οι ειδικοί από την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού μετά τον ερχομό της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα, με τον εμβολιασμό να κρίνεται ως το μοναδικό μέσο για να «θωρακιστεί» η χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό πως εδώ και μία εβδομάδα έχουμε επιστρέψει στα τετραψήφια νούμερα στα καθημερινά κρούσματα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες Παρασκευή (9/7) 1.997 νέες μολύνσεις μέσα σε ένα 24ωρο. Ετσι λοιπόν, κυβέρνηση και ειδικοί αναμένεται να ρίξουν όλο το βάρος για την αναχαίτιση αυτής της δύσκολης κατάστασης στην επιχείρηση «Πειθώ» έτσι ώστε να πειστούν να εμβολιαστούν όλοι όσοι δεν το έχουν πράξει ακόμη.

Οπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, το 44% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας δεν έχει κάνει ακόμη ούτε μία δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, ενώ σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Αναλυτικά, η ηλικιακή ομάδα 18- 24 ετών που είναι κι αυτή που κινδυνεύει περισσότερο από την μετάλλαξη Δέλτα είναι σε ποσοστό 83,5% ανεμβολίαστη. Οι άνθρωποι 30-39 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 61%.

Στις ηλικιακές ομάδες που ανησυχούν περισσότερο τους ειδικούς, δηλαδή στους ανθρώπους 50-59 ετών και 80 και άνω, τα ποσοστό των ανεμβολίαστων παρότι είναι πιο χαμηλά, δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση τον εφησυχασμό. Οι πολίτες ηλικίας 50-59 ετών είναι ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 36,20%, ενώ στους 80χρονους το ποσοστό είναι 30,20%.

Οι εμβολιασμένοι στην Αττική

Μεγάλες αποκλίσεις, εμφανίζονται στα ποσοστά των εμβολιασμένων στην Αττική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, «πρωταθλητές» στον εμβολιασμό είναι οι κάτοικοι των βορείων προαστίων, έχοντας εμβολιαστεί με μια δόση σε ποσοστό 81% και πλήρως εμβολιασμένοι το 60%.

Στον αντίποδα, έντονο είναι το πρόβλημα σε ανατολική και δυτική Αττική. Αναλυτικά, στην ανατολική Αττική με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 21,97% ενώ μόλις το 15,88% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Στη δυτική Αττική το 21% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το 16,30% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Και ο νότιος τομέας της Αττικής έχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών με το δείκτη της θετικότητας καθημερινά να ανεβαίνει.

Οι περιοχές που χτυπά η μετάλλαξη Δέλτα

Τις τελευταίες ημέρες οι υγειονομικές Αρχές της χώρας μας τελούν υπό συναγερμό καθώς ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα από το ινδικό στέλεχος του κορονοϊού, γνωστό και ως μετάλλαξη Δέλτα. Οπως αναφέρουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο Ηράκλειο Κρήτης και την Αττική με 58 και 39 κρούσματα αντίστοιχα.

Παράλληλα, πολλά είναι και τα νέα κρούσματα που ανιχνεύονται στις παραπάνω περιοχές, από τα συνολικά 1.997 κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν την Παρασκευή, καθώς στην Αττική καταγράφονται 1.022 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 93 ενώ στο Ρέθυμνο Κρήτης ακόμα 73 κρούσματα και στο Ηράκλειο 106.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι εργαζόμενοι θα ακολουθήσουν μετά τους υγειονομικούς

Με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αναμένεται να επιβληθεί σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, προκειμένου να «θωρακιστούν» από τον κορονοϊό. Μετά τους υγειονομικούς, στο «τραπέζι» μπαίνουν οι εργαζόμενοι και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους που θεωρούνται κρίσιμοι για τη λειτουργία του κράτους. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, εξετάζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε κρίσιμες υποδομές για τη λειτουργία του κράτους και συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους στους εξής τομείς:

  • Πολιτική Αεροπορία
  • ΔΕΔΔΗΕ 
  • ΑΔΜΗΕ 
  • ΔΕΣΦΑ 
  • Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.