Μενού
  • Α-
  • Α+

Με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αναμένεται να επιβληθεί σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, προκειμένου να «θωρακιστούν» από τον κορονοϊό. Μετά τους υγειονομικούς, στο «τραπέζι» μπαίνουν οι εργαζόμενοι και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους που θεωρούνται κρίσιμοι για τη λειτουργία του κράτους. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, εξετάζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε κρίσιμες υποδομές για τη λειτουργία του κράτους και συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους στους εξής τομείς:

  • Πολιτική Αεροπορία
  • ΔΕΔΔΗΕ 
  • ΑΔΜΗΕ 
  • ΔΕΣΦΑ 
  • Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 

Προνόμια για τους εμβολιασμένους στα ΜΜΜ 

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών εξετάζει κίνητρα και διευκολύνσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με την επαναφορά εκπτωτικών προγραμμάτων σε κατόχους καρτών για τους εμβολιασμένους επιβάτες. Η επαναφορά των εκπτωτικών προγραμμάτων για τους κατόχους μηνιαίων, 2μηνιαίων και 6μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών, που ίσχυσαν και κατά την πρώτη καραντίνα, εξετάζεται σύμφωνα με τον υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα πλάνα που εξετάζονται στο υπουργείο, ώστε να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους πολίτες. «Θα συζητήσουμε και θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε σε λίγο καιρό μια διαδικασία εκπτωτική για εμβολιασμένους, ώστε να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο» τόνισε, αναφέροντας παράλληλα πως ότι στην Αθήνα τα 2/3 των χρηστών ΜΜΜ χρησιμοποιούν μηνιαίες, 2μηνιαίες και 6μηνιαίες κάρτες.

Παράλληλα, και με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να απειλεί τη χώρα, ο υπουργός Μεταφορών στάθηκε και στα μέτρα που λαμβάνονται στα ΜΜΜ αναφέροντας πως: «Σκεφτόμαστε στο υπουργείο, γιατί βλέπουμε και την έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα, να αυξήσουμε τα rapid tests, να είμαστε πολύ πιο επιμελείς στους καθαρισμούς που γίνονται και επίσης να κινητροδοτήσουμε τους επιβάτες να εμβολιαστούν». Σε ό,τι έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς ξεκαθάρισε πως «προτιμότερη λύση είναι η πειθώ».

Διαχωρισμός εμβολιασμένων στην εστίαση 

Παράλληλα, στην τελική ευθεία μπαίνει και το σχέδιο της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα σε εστίαση, διασκέδαση και ψυχαγωγία και το διαχωρισμό των χώρων σε αμιγώς για εμβολιασμένους ή μικτούς, με αυστηρά πρόστιμα για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που δεν θα τηρούν τα συγκεκριμένα μέτρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει ο διαχωρισμός των καταστημάτων να ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου ωστόσο δεν αποκλείεται ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού να μετατεθεί για πέντε με δέκα ημέρες αργότερα, στα τέλη του μήνα. Οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να δηλώσουν στο σύστημα Εργάνη εάν θα λειτουργήσουν ως αμιγείς ή μικτοί χώροι. Εάν δεν το κάνουν θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ. Οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να έχουν στην είσοδό τους ειδική σήμανση που θα ενημερώνει τους πελάτες εάν πρόκειται για χώρο αμιγή ή μικτό. Το πρόστιμο για μη σήμανση στην είσοδο ανέρχεται σε 500 ευρώ.

Στην κυβέρνηση σύμφωνα πάντα με τον ΣΚΑΪ, είναι αποφασισμένοι να τηρηθούν αυτά τα μέτρα και έτσι προβλέπονται αυστηρά και τσουχτερά πρόστιμα από 3.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ, τα οποία θα επιβάλλονται εφόσον κάποιος χώρος δεν τηρεί την πληρότητα που έχουν δηλώσει. Επίσης προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 ημέρες. Η διακύμανση των συγκεκριμένων προστίμων θα γίνεται ανάλογα με τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης θα μπαίνει λουκέτο με αφαίρεση αδείας της επιχείρησης. Οι έλεγχοι θα γίνονται από διάφορες υπηρεσίες και συγκεκριμένα την αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το ΣΕΠΕ, τη γγ Εμπορίου –Προστασίας του Καταναλωτή και την Πολιτική Προστασία.

  • Εάν κάποιος πελάτης βρίσκεται σε χώρο που απευθύνεται αμιγώς σε εμβολιασμένους ενώ δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.
  • Εάν φέρει πλαστό έγγραφο το πρόστιμο, το οποία δεν θα συνάδει με βάση τα πρωτόκολλα το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, πέραν και των όποιων ποινικών ευθυνών θα προκύψουν.
  • Επιπλέον εάν μπει ένας τέτοιος πελάτης σε κάποιο μαγαζί προβλέπεται επιπλέον πρόστιμο 1.500 ευρώ για τον επιχειρηματία.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία στο gov.gr η ειδική εφαρμογή την οποία θα κατεβάζουν οι επιχειρήσεις για να ελέγχουν τα barcode των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή των τεστ των πελατών.

Η εφαρμογή θα έχει τρεις χρωματικές ενδείξεις:

  • Πράσινη όταν πρόκειται για πελάτη που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει με κορονοϊό
  • Κίτρινη για πελάτη που φέρει αρνητικό τεστ κορωνοϊού
  • Κόκκινη για λανθασμένο ή μη αληθές έγγραφο.

Οι πελάτες θα μπορούν μέσω αναζήτησης στο gov.gr και πληκτρολογώντας το όνομα του καταστήματος να ενημερωθούν εάν αυτό το οποίο θέλουν να επισκεφτούν είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μικτής λειτουργίας. Στο πλαίσιο της επιβράβευσης των συνεπών επιχειρήσεων, οι πολίτες θα μπορούν επίσης να ενημερώνονται εάν η επιχείρηση που επιθυμούν να επισκεφτούν έχει παραβιάσει τα ανωτέρω μέτρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.