Με την πρώτη αρρυθμία, δηλαδή την «εκτόξευση» των κρουσμάτων κορονοϊού και ενώ η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει και ο ρυθμός των εμβολιασμών μειώνεται, σήμανε συναγερμός με νέα μέτρα και περιορισμούς. Με δεδομένο ότι σε ορισμένες χώρες (Βρετανία, Ρωσία) έχει αρχίσει ήδη να παρουσιάζεται αναζωπύρωση καθώς το τέταρτο «κύμα» του κορονοϊού «χτυπάει», ο προσανατολισμός προφανώς είναι να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους εφήβους 15 έως 17 ετών
Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς με έκτακτες ανακοινώσεις του την Τρίτη, λίγο μετά την ενημέρωση του ΕΟΔΥ για 1.797 νέα κρούσματα, είπε πως θα απαγορεύονται από τις 8 Ιουλίου οι όρθιοι σε χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα και beach bar. Το συναγερμό για τα νυχτερινά κέντρα προκάλεσε και η περίπτωση κορονοπάρτι μαθητών Λυκείου σε γνωστό beach bar της παραλιακής, τα οποία σκόρπισαν τον κορονοϊό στα νότια προάστια.
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα, τα πρόστιμα θα είναι πιο βαριά και θα μπαίνει «λουκέτο» στην πρώτη παράβαση των μέτρων. Επίσης θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι από ομάδες που θα συγκροτούν 5 έως 10 αστυνομικοί καθώς η ΕΛ.ΑΣ. θα αναλάβει το έργο των σαρωτικών ελέγχων στα μαγαζιά.
Επιχείρηση «πειθώ»
Τη στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ενώ το ιικό φορτίο στα λύματα παρουσιάζει άνοδο σε Αττική και Κρήτη, ο αριθμός των εμβολιασμών μειώνεται. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, στην κυβέρνηση επικεντρώνονται σε 82 δήμους που έχουν ποσοστό εμβολιασμού κάτω από 30%, εκ των οποίων οι 50 έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 25%.
Για παράδειγμα, κάτω από 25% έχουν δήμοι όπως:
- Βόλβη
- Θέρμη
- Δέλτα
- Κιλελέρ
- Καρπενήσι
Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε δήμους των Σερρών και της Ροδόπης, όπου κάποιοι είναι κάτω από 10%.
Προκειμένου να πειστούν οι πολίτες για να εμβολιαστούν, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, θα ξεκινήσει κάποιες περιοδείες, αρχής γενομένης από αυτή την εβδομάδα, στη Φθιώτιδα, τη Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, όπου θα έχει συναντήσεις τόσο με εκπροσώπους της εκκλησίας όσο και με επιχειρηματίες της εστίασης και ανθρώπους του τουρισμού για να υπάρχει μια εκστρατεία πειθούς απέναντι στους πολίτες για να εμβολιαστούν, αλλά και να τηρούν τα μέτρα.
Φόβοι για 2.600 κρούσματα ημερησίως
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξέφρασε τους φόβους του για περεταίρω αύξηση των κρουσμάτων, μιλώντας στο Reader.gr. «Μέχρι το τέλος Ιουλίου τα κρούσματα κορονοϊού θα φτάσουν τα 2.600» είπε.
«Το κλειδί για την εξέλιξη είναι το πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε. Από ένα σημείο και έπειτα θα πρέπει να δούμε πού ακριβώς θα πρέπει να το σταματήσουμε πριν ξεφύγει η κατάσταση, αλλιώς εάν δεν κάνουμε κάτι, αυτό θα σημάνει νέους περιορισμούς» είπε ο καθηγητής. Όπως συμπλήρωσε ο κ. Σαρηγιάννης, έχουμε πλέον να κάνουμε με ένα πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος (μετάλλαξη Δέλτα), όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα άλλα στελέχη του ιού. «Αυτή την στιγμή έχουμε αύξηση σε όλες τις μεταλλάξεις (βρετανική, νιγηριανή, Δέλτα)» είπε χαρακτηριστικά.
Για την αύξηση που έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες μέρες, ο καθηγητής εξήγησε ότι γι' αυτή ευθύνονται τα ανοίγματα, τα οποία έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. «Εδώ πρέπει να σκεφτούμε τι ακριβώς θα πρέπει να κάνουμε. Σταματήσαμε να κάνουμε μαζικά self test και θα συνιστούσα σε όλους τους πολίτες να συνεχίσουν να τα κάνουν, ακόμα κι αν δεν το πει η κυβέρνηση. Ας δαπανήσουμε λίγα χρήματα κι ας εξεταστούμε», είπε ο κ. Σαρηγιάννης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.