Εντείνονται όσο περνούν οι μέρες οι ανησυχίες των ειδικών, οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα τέταρτο κύμα του κορονοϊού, το οποίο θα «πυροδοτήσουν» η μετάλλαξη Δέλτα σε συνδυασμό με την χαλάρωση των μέτρων προστασίας.
Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμός εφήβων: Πότε αναμένεται η έγκριση της Επιτροπής
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα ξεκινήσει μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, με τους αριθμούς να… επιβεβαιώνουν τους φόβους. Σήμερα, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα μήνα, η Ελλάδα ανακοίνωσε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.001 νέες επιβεβαιωμένες μολύνεις. Οι επιστήμονες να υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.
Προβλέψεις ακόμα και για 1.000 κρούσματα τη μέρα
Σύμφωνα, δε, με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη «μετά τις 9 Ιουλίου θα ξεκινήσει το περίφημο 4ο κύμα της πανδημίας. Και μέσα στον Αύγουστο θα φτάσουμε στα 1.000 κρούσματα πάλι», αριθμός που θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων φαίνεται πως ήρθε νωρίτερα και απ’ ότι τον περίμεναν οι ειδικοί.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως βρισκόμαστε σε μια φάση αύξησης των κρουσμάτων και πως οι μετακινήσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διασπορά του ιού, ειδικά της μετάλλαξης Δέλτα.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, όλα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι επικουρικού χαρακτήρα και το μόνο που μπορεί να ανατρέψει τις προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στο άμεσο μέλλον είναι ο εμβολιασμός.
«Για να γλιτώσουμε από τα χειρότερα και σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιούμε, θα πρέπει μέσα στον Αύγουστο το ποσοστό των εμβολιασμένων στον ενήλικο πληθυσμό, να φτάσει στο 83%», είπε.
Καθησύχασε τέλος τους πολίτες που ακόμα διστάζουν να κλείσουν το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν, ότι το όποιο ρίσκο συνεπάγεται ένας εμβολιασμός είναι απείρως μικρότερο από την απόφαση κάποιου να μην εμβολιαστεί.
Γώγος: Δεν εμπνέει ανησυχία η αύξηση των κρουσμάτων
Για την αύξηση των κρουσμάτων μίλησε στον ΣΚΑΪ το μέλος της επιτροπής ειδικών του Υπουργείου Υγείας και καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. «Δεν εμπνέει ανησυχία για την ώρα η αύξηση των κρουσμάτων κορονοιού, που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, εντούτοις συνολική εικόνα θα μπορούμε να έχουμε σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου», είπε ο κ. Γώγος.
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση χρήζει επιτήρησης, παραδέχτηκε ο καθηγητής επισημαίνοντας το γεγονός πως τα αυξημένα κρούσματα παρατηρούνται σε «σχετικά δύσκολες», όπως τις χαρακτήρισε, περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση.
«Ευτυχώς εξακολουθούμε να έχουμε λίγους θανάτους» σημείωσε αναφέροντας ωστόσο πως τις τελευταίες 2 ημέρες, παρά την άνεση στο σύστημα υγείας, παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές η οποία εντούτοις δεν είναι τόσο σημαντική. «Επομένως η ολική εικόνα είναι καλή αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη επιτήρηση», συνόψισε, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως μια αυξητική πορεία στα κρούσματα μπορεί να φέρει μέτρα.
Απαντώντας στο σε τι οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα ο κος Γώγος ξεκαθάρισε πως αυτή σχετίζεται με διάφορες παραμέτρους όπως η αυξημένη κινητικότητα, ο περιορισμός της χρήσης μάσκας αλλά και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα η οποία όμως δεν είναι ακόμη σε τόσο μεγάλη έκταση ώστε να μας ανησυχεί.
«Εν δυνάμει θα αυξηθεί», είπε πάντως ο καθηγητής για την διασπορά του μεταλλαγμένο στελέχους Δέλτα το οποίο υπογράμμισε πως μεταδίδεται πιο εύκολα.
«Συναγερμός» στην Αττική
Ανοδική πορεία ακολουθεί ξανά η Αττική, η οποία σήμερα καταγράφει 596. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θεσσαλονίκη δεν βρίσκεται ούτε σήμερα στη δεύτερη θέση.
Συγκεκριμένα, η συμπρωτεύουσα σήμερα καταγράφει 22 κρούσματα, με τα Ιωάννινα (46), το Ρέθυμνο (45), τη Μαγνησία (30), την Λάρισα (27), καθώς και Ηλεία και Ηράκλειο (26) να «δίνουν» περισσότερες μολύνσεις.
Απόκλιση της εμβολιαστικής κάλυψης ανάλογα με την περιοχή
Η εμβολιαστική κάλυψη σε διάφορες περιοχές της χώρας παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση. Οι κάτοικοι σε Κύθνο, Τζια, Μύκονο, Κίμωλο, Σέριφο και Σίφνο είναι πλήρως εμβολιασμένοι σε ποσοστό που προσεγγίζει το 80%. Αντιθέτως, μετά βίας ξεπερνά το 20% ο πληθυσμός που έχει κάνει και τις δύο δόσεις σε Φλώρινα, Ροδόπη, Σέρρες, Ξάνθη, Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία. Οι επιστήμονες αναμένουν ότι, έως το τέλος του καλοκαιριού, το ινδικό θα αποτελεί το κυρίαρχο στέλεχος και στη χώρα μας.
Οι πρώτοι στους εμβολιασμούς με δύο δόσεις
Κύθνος: 78,5%
Κέα: 78,5%
Μύκονος: 77,3%
Κίμωλος: 74,8%
Σέριφος : 74,8%
Σίφνος: 74,8%
Οι ουραγοί στον εμβολιασμό με δύο δόσεις
Φλώρινα: 20%
Ροδόπη: 22,8%
Σέρρες: 23,2%
Ξάνθη: 23,5%
Αιτωλοακαρνανία: 23,8%
Ευρυτανία 23, 8 %
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.