Για τουλάχιστον 6 χρόνια τα 78 μέλη της εγκληματικής ομάδας (σ.σ. ανάμεσα τους και 56 γιατροί) διέπρατταν απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με έκδοση ψευδών βεβαιώσεων και το συνολικό πλήγμα για τον Οργανισμό να ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. κατασχέθηκαν 246.980 ευρώ σε μετρητά, χρήματα τα οποία πιθανότατα προέρχονται από έκνομες ενέργειες.
Τα τρία αρχηγικά μέλη του κυκλώματος, σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία, διήγαγαν πολυτελή βίο, ζώντας σε σπίτια αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, κάνοντας διακοπές χλιδής και οδηγώντας πανάκριβα οχήματα γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Στην κορυφή της «πυραμίδας της απάτης» βρίσκονταν ένα ανδρόγυνο - ιδιοκτήτες γνωστής αλυσίδας καταστημάτων που διαθέτει ιατρικά προϊόντα, αλλά και ο αδερφός του ιδιοκτήτη. Μαζί φέρονται να «έστησαν» ένα δαιδαλώδες δίκτυο που τους έφερνε κάθε χρόνο άπειρα χρήματα, ενώ παράλληλα ξέφευγαν από την τσιμπίδα του Νόμου.
Η εγκληματική οργάνωση κατάφερε να εκδίδει ψευδείς συνταγές σε ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν εξετασθεί καν ή να συνταγογραφούν σε άλλα άτομα γνωματεύσεις με διαφορετικό υγειονομικό υλικό από αυτό που απαιτούσε η πάθησή τους. Προκειμένου να το πετύχουν αυτό είχαν στρατολογήσει 56 γιατρούς της Αττικής αλλά και μια ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων που βρίσκεται στο Φάληρο. Οι γιατροί προέρχονται από τέσσερα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και είχαν αναλάβει έναντι αμοιβής να εκδίδουν ψευδείς συνταγές υγειονομικού υλικού, κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Οι γιατροί που είχαν λάβει τα ΑΜΚΑ των υποτιθέμενων ασθενών από τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, λάμβαναν για κάθε συνταγογράφηση από 30 έως 50 ευρώ. Τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος αρχικά εκμεταλλεύτηκαν το δίκτυο των καταστημάτων τους, ενώ στη συνέχεια έφτιαξαν και άλλες εταιρείες είτε δικές τους είτε τοποθετώντας «αχυρανθρώπους», συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δραστηριότητά τους και ενσωματώνοντάς την στην νόμιμη λειτουργία των εταιριών, παρουσιάζοντας συνολικά μια συνήθη και νόμιμη δραστηριότητα.
Οικονομική Αστυνομία: Εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια 13 εκατ. ευρώ
Σε δηλώσεις του, ο διοικητής της Οικονομικής Αστυνομίας, αστ. διευθυντής Δημήτριος Λουκόπουλος: «Από την έρευνα, αποκαλύφθηκε δίκτυο έξι εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων, που ανήκουν στα μέλη της οργάνωσης μέσω των οποίων εξυπηρετούσαν την εγκληματική τους δραστηριότητα, ενώ παράλληλα εντοπίσαμε άλλες 11 εικονικές εταιρείες και ατομικές οντότητες, χωρίς πραγματική δραστηριότητα, που εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στις συναλλαγές τους. Έτσι απέφευγαν την απόδοση φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος και για τον σκοπό αυτό είχαν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 13.000.000 ευρώ».
Σύμφωνα ακόμη με τον κ. Λουκόπουλο: «Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους απορροφούνταν από το υφιστάμενο δίκτυο εταιρειών και αναμιγνύονταν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Τα χρήματα στη συνεχεία, είτε επενδύονταν πίσω στις εταιρείες μέσω σύστασης νέων υποκαταστημάτων, μίσθωσης χώρων κ.α., είτε ξοδεύονταν σε τυχερά παίγνια και άλλες δαπάνες».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.