Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και ιδιαίτερα η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, φέρνει ακυρώσεις στις κρατήσεις, όσον αφορά τον τουρισμό, όπως συνέβη για παράδειγμα στην Κρήτη μετά τον εντοπισμό 19 κρουσμάτων. «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαμε 2.000 κρατήσεις και από την Παρασκευή έχουμε μόνο ακυρώσεις», δήλωσε στο OPEN, ο πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, που εμφανίστηκε ανήσυχος για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.
Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Δέλτα: Θα κυριαρχήσει στην Ελλάδα και θα προκαλέσει το τέταρτο κύμα
Μάλιστα η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να κρατήσει εκτός πράσινης λίστας την Ελλάδα, φέρνει σε δεινή κατάσταση τις επιχειρήσεις τουρισμού με πολλά ξενοδοχεία να παραμένουν κλειστά ακόμα και τον Ιούλιο, αφού ο αριθμός των τουριστών δεν επαρκεί για να λειτουργήσουν. Ένα μεγάλο μέρος των ξενοδοχείων ακόμα δεν έχει ανοίξει και δυστυχώς δεν ξέρουν αν τελικά θα ανοίξουν, ενώ την κατάσταση μπορεί να επιδεινώσει περισσότερο η πιθανότητα επιβολής καραντίνας στους Γερμανούς που επισκέπτονται τη χώρα μας, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την τουριστική σεζόν στην Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι η Άνγκελα Μέρκελ σκέφτεται την επιβολή καραντίνας στους Βρετανούς τουρίστες πανευρωπαϊκά καθώς ανησυχεί για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στηρίζονται στον τουρισμό και δέχονται ελεύθερα πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με τα λιγότερο αποτελεσματικά εμβόλια όπως είναι τα ρωσικά και τα κινέζικα, μπήκαν στο «στόχαστρο» της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Παράλληλα οι δύο ηγέτες έκρουσαν τον «κώδωνα του κινδύνου» για περαιτέρω ταξιδιωτικούς περιορισμούς όσο οδεύουμε προς το πικ της τουριστικής σεζόν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι κράτη μέλη όπως η Ελλάδα καλωσορίζουν ταξιδιώτες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik. Επεσήμανε ότι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν έχει πάρει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της ένωσης ενώ δεν είναι ακόμα σαφές το πόσο αποτελεσματικό είναι απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα. Στη συνέχεια σύμφωνα πάντα με όσα είπε η Μέρκελ, αυτοί οι τουρίστες μπορούν να συνεχίσουν ελεύθερα το ταξίδι τους εντός της ευρωζώνης.
Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν, υποστήριξε τα λεγόμενα της Γερμανίδας καγκελάριου, ενώ οι δύο τους συζήτησαν μία πιθανή καθολική απαγόρευση ταξιδιών από χώρες όπου η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται ανεξέλεγκτα, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν άρει τον περιορισμό της καραντίνας για ταξιδιώτες που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik ή το κινέζικο εμβόλιο της Sinopharm.
Μετάλλαξη Δέλτα: Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων στην Κρήτη
Αναφορικά με πιθανή σύνδεση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα, στην Κρήτη, με την έλευση των Βρετανών τουριστών, ο ίδιος είπε ότι από τα περίπου δέκα πέντε κρούσματα στην Κρήτη μόνο ένα απεδείχθη ότι αφορούσε Ρώσο τουρίστα. Ενώ πρόσθεσε: «Τα υπόλοιπα αφορούσαν νεαρούς κάτω από 30 ετών, μεταξύ 18 και 25 ετών οι περισσότεροι, που φαίνονται να φέρουν αυτή τη μετάλλαξη. Δεν έχει βρεθεί ο “ασθενής μηδέν” ακόμα, αλλά μάλλον θα πρόκειται για κάποιον ο οποίος ταξίδεψε στην Ελλάδα, ήρθε στην Κρήτη και έφερε τον ιό στους υπόλοιπους».
Τα κύρια χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Δέλτα
- Διπλάσιος κίνδυνος νοσηλείας
- Εκτεθειμένοι όσοι έλαβαν μόνο μία δόση εμβολίου
- Κίνδυνος επαναμόλυνσης υπάρχει για όσους είχαν προσβληθεί στο παρελθόν από τα στελέχη Βήτα και Γράμμα, τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν στη Νότια Αφρική και την Βραζιλία αντίστοιχα.
- Το στέλεχος Δέλτα φαίνεται πως είναι πιθανότερο να προκαλέσει πονόλαιμο ή καταρροή, ενώ η ανοσμία δεν περιλαμβάνεται πλέον στη λίστα με τα δέκα συχνότερα συμπτώματα.
- Οι άνθρωποι που νόσησαν τη βρετανική παραλλαγή Άλφα πιθανότατα διατηρούν ανοσία και έναντι του Δέλτα.
Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο την «φρενάρουν» τα εμβόλια
Απειλητική, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της εκτίμησε πως είναι η μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νικόλαος Τζανάκης. Ωστόσο όπως είπε ο ίδιος σε τηλεοπτική συνέντευξή του, τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, βάσει μελετών, την αντιμετωπίζουν επιτυχώς.
Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού είναι απειλητική, ωστόσο δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει, επισήμανε συγκεκριμένα ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Όπως την βρετανική μετάλλαξη, έτσι κι αυτήν θα την αντιμετωπίσουμε» σημείωσε. Όπως εξήγησε: «Κάποιος που εμολύνετο με το πρώτο στέλεχος μόλυνε δύο άτομα, ενώ με αυτή τη μετάλλαξη θα μολύνει τέσσερα». Επίσης, είπε ότι η εν λόγω μετάλλαξη έχει καταφέρει να «ξεκλειδώσει» το ανοσοποιητικό σύστημα νέων ατόμων και παιδιών με συνέπεια να προσβάλει τις πολύ νεαρές ηλικίες. Πρόσθεσε δε, ότι διπλασιάζεται ο αριθμός των ατόμων που εισάγονται στο νοσοκομείο με σοβαρή νόσο.
ια την αντιμετώπισή της από τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, υπογράμμισε ότι ειδικά τη βαριά νόσο και τη διασωλήνωση την αντιμετωπίζουν σχεδόν 100%, ενώ αντιμετωπίζουν και τη διαδικασία αποφυγής της μόλυνσης, με λίγο χαμηλότερα ποσοστά απ’ ότι με το πρωτογενές στέλεχος. Σε ό,τι αφορά αυτά της Moderna και της Johnson & Johnson, ο καθηγητής γνωστοποίησε ότι τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών αναμένονται.
«Όσοι εμβολιάζονται, πρακτικά είναι προφυλαγμένοι. Όποιο κύμα ξεσπάσει εξαιτίας του στελέχους Δέλτα, αυτό θα αφορά βασικά σε ποσοστό 90-95% τους ανεμβολίαστους» επισήμανε. Ερωτηθείς σχετικά με πιθανό κίνδυνο λόγω αφίξεων τουριστών από τη Βρετανία που αντιμετωπίζει έξαρση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ο κ. Τζανάκης είπε ότι οι Βρετανοί είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένοι και άρα σχετικά ασφαλείς.
Κικίλιας: Μας ανησυχεί και μας απασχολεί η μετάλλαξη Δέλτα
Στις μεταλλάξεις αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο Euronews, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Και μας ανησυχεί και μας απασχολεί» είπε και εξήγησε ότι το σύστημα απόκρισης βρίσκεται σε εγρήγορση. Ξεκαθάρισε ότι «ασφαλείς είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι ασφαλείς και κινδυνεύουν αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Εμβολιασμοί για να αποφύγουμε lockdown».
Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών, είπε ότι προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς και αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. «Από τη στιγμή που η Επιστήμη έχει δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι κρίμα να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας και αυτή η μετάλλαξη πράγματι αποτελεί έναν κίνδυνο», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.
Σαρηγιάννης: Η μετάλλαξη «Δέλτα» θα επικρατήσει έως το τέλος Αυγούστου
H μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού απασχολεί και τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Όπως σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης οι μελέτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμωδών Νόσων προβλέπουν ότι η ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού θα μπορούσε να αφορά και το 90% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη μέχρι το τέλος Αυγούστου.
«Αυτό γίνεται γιατί έχει 70% πιο γρήγορο ρυθμό μετάδοσης από τη βρετανική μετάλλαξη και διπλάσιο ρυθμό μετάδοσης από τον πρωτογενή ιό που είχαμε πέρυσι» υπογράμμισε ο καθηγητής του ΑΠΘ, ωστόσο σημείωσε ότι ο ρυθμός δράσης της μετάλλαξης δεν έχει αλλάξει.
Παράλληλα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και έχει δημιουργήσει τα αντισώματα -έχουν περάσει οι δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό του- είναι ασφαλής απέναντι στη μετάλλαξη «Δέλτα», υποστηρίζοντας επίσης ότι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πιο ασφαλείς λόγω του μηχανισμού που δρα το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Η βασική λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ο άμεσoς εμβολιασμός και να μην ρίξουμε το τείχος προστασίας» συμπλήρωσε ο κ. Σαρηγιάννης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.