Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανησυχία προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα που έχει εμφανιστεί και στη χώρα μας. Γι' αυτό και οι ειδικοί σκέφτονται ακόμη και να γίνουν εμβόλια σε εφήβους από 15 έως 18 ετών, όπως ανέφερε ρεπορτάζ του OPEN TV. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, της λεγόμενης και ινδικής μετάλλαξης, έχουν εμφανιστεί σε τρεις περιοχές της χώρας μας και συγκεκριμένα σε Αθήνα, Κρήτη και Κόρινθο. Ομως, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα και επισημαίνουν ότι το επόμενο διάστημα η ινδική μετάλλαξη θα κυριαρχήσει

Μιλώντας χαρακτηριστικά στο Reader.gr, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, είχε επισημάνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει. Σύμφωνα, μάλιστα, με το OPEN TV, το μόνο «όπλο» απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα είναι ο εμβολιασμός. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μέχρι τώρα έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μόλις το 1/3 του πληθυσμού. Μάλιστα, η μετάλλαξη «χτυπά» και τους εφήβους γι' αυτό και οι ειδικοί εξετάζουν να γίνεται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και σε εφήβους 15 έως 18 ετών. 

Δεν είναι τυχαίο ότι σε δηλώσεις του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, εκτίμησε για τους εμβολιασμούς εφήβων κάτω των 18 ετών ότι η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει εντός του καλοκαιριού αφού προηγηθεί η σχετική απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών.

Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο την «φρενάρουν» τα εμβόλια

Απειλητική, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της εκτίμησε πως είναι η μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νικόλαος Τζανάκης. Ωστόσο όπως είπε ο ίδιος σε τηλεοπτική συνέντευξή του, τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, βάσει μελετών, την αντιμετωπίζουν επιτυχώς.

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού είναι απειλητική, ωστόσο δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει, επισήμανε συγκεκριμένα ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Όπως την βρετανική μετάλλαξη, έτσι κι αυτήν θα την αντιμετωπίσουμε» σημείωσε. Όπως εξήγησε: «Κάποιος που εμολύνετο με το πρώτο στέλεχος μόλυνε δύο άτομα, ενώ με αυτή τη μετάλλαξη θα μολύνει τέσσερα». Επίσης, είπε ότι η εν λόγω μετάλλαξη έχει καταφέρει να «ξεκλειδώσει» το ανοσοποιητικό σύστημα νέων ατόμων και παιδιών με συνέπεια να προσβάλει τις πολύ νεαρές ηλικίες. Πρόσθεσε δε, ότι διπλασιάζεται ο αριθμός των ατόμων που εισάγονται στο νοσοκομείο με σοβαρή νόσο.

Για την αντιμετώπισή της από τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, υπογράμμισε ότι ειδικά τη βαριά νόσο και τη διασωλήνωση την αντιμετωπίζουν σχεδόν 100%, ενώ αντιμετωπίζουν και τη διαδικασία αποφυγής της μόλυνσης, με λίγο χαμηλότερα ποσοστά απ’ ότι με το πρωτογενές στέλεχος. Σε ό,τι αφορά αυτά της Moderna και της Johnson & Johnson, ο καθηγητής γνωστοποίησε ότι τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών αναμένονται.

«Όσοι εμβολιάζονται, πρακτικά είναι προφυλαγμένοι. Όποιο κύμα ξεσπάσει εξαιτίας του στελέχους Δέλτα, αυτό θα αφορά βασικά σε ποσοστό 90-95% τους ανεμβολίαστους» επισήμανε. Ερωτηθείς σχετικά με πιθανό κίνδυνο λόγω αφίξεων τουριστών από τη Βρετανία που αντιμετωπίζει έξαρση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ο κ. Τζανάκης είπε ότι οι Βρετανοί είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένοι και άρα σχετικά ασφαλείς.

Μετάλλαξη Δέλτα: Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων στην Κρήτη

Αναφορικά με πιθανή σύνδεση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα, στην Κρήτη, με την έλευση των Βρετανών τουριστών, ο ίδιος είπε ότι από τα περίπου δέκα πέντε κρούσματα στην Κρήτη μόνο ένα απεδείχθη ότι αφορούσε Ρώσο τουρίστα. Ενώ πρόσθεσε: «Τα υπόλοιπα αφορούσαν νεαρούς κάτω από 30 ετών, μεταξύ 18 και 25 ετών οι περισσότεροι, που φαίνονται να φέρουν αυτή τη μετάλλαξη. Δεν έχει βρεθεί ο “ασθενής μηδέν” ακόμα, αλλά μάλλον θα πρόκειται για κάποιον ο οποίος ταξίδεψε στην Ελλάδα, ήρθε στην Κρήτη και έφερε τον ιό στους υπόλοιπους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.