Μενού
  • Α-
  • Α+

Κορυφώθηκε το δράμα που εκτυλίχθηκε στα Γλυκά Νερά πριν από περίπου 40 μέρες με μια οικογένεια να καταστρέφεται και ένα παιδί να μένει ορφανό μετά τη δολοφονία της Καρολάιν από τον ίδιο της τον σύζυγο. Ο 32χρονος που σκότωσε τη σύζυγό του μετά την απολογία του κρατείται στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Η μικρή Λυδία (το μωρό του ζευγαριού) ίσως να είναι το πιο τραγικό πρόσωπο, καθώς θα μεγαλώσει χωρίς μητέρα και με έναν πατέρα μέσα στη φυλακή. Το έργο που θα κληθούν να διαδραματίσουν οι άνθρωποι που θα αναλάβουν την κηδεμονία της θα είναι μεγάλο, καθώς θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους δύο γονείς που κανονικά θα έπρεπε να είχε δίπλα της. Η παιδοψυχολόγος Σταυρούλα Σεφ μιλά στα Reader.gr για τις ψυχολογικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το μικρό παιδί στον δύσκολο δρόμο που ξεπροβάλλει μπροστά του.

Διαβάστε ακόμη: Γλυκά Νερά: Στον Κορυδαλλό σε κελί με άλλους 3 ο πιλότος για τη δολοφονία της Καρολάιν

Ποιος θα αναλάβει την ανατροφή του παιδιού 

Στην ερώτηση για το ποια οικογένεια (του Αναγνωστόπουλου ή της Καρολαϊν) πρέπει να αναλάβει το παιδί, η κυρία Σεφ αναφέρει πως η απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα είναι πολύ δύσκολη. «Για να απαντήσουμε σε κάτι τέτοιο θα πρέπει να αξιολογήσουμε την κάθε οικογένεια, για την ικανότητά της, την ετοιμότητα των γονέων αυτών. Θα πρέπει να δούμε δηλαδή ποια από τις δύο οικογένειες μπορεί να αναλάβει την ανατροφή του παιδιού, χωρίς να κοιτάζουμε αν είναι του δράστη ή της Καρολάιν. Θα πρέπει να εξετάσουμε το αν αυτοί οι άνθρωποι είναι συναισθηματικά ικανοί, κατά πόσο έχουν επαφή με το περιβάλλον και μπορούν να αναθρέψουν ένα παιδί και κατά πόσο είναι υγιείς. Θα πρέπει, όμως, να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει κάποιος κανονιστικός τρόπος που μπορεί να τα ορίσει όλα αυτά».

Το παιδί πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια για το ποιοι είναι οι γονείς του

Ένα μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η μικρή Λυδία όσο μεγαλώνει θα είναι η απουσία των γονέων. Η κυρία Σεφ για το συγκεκριμένο θέμα σημειώνει ότι «θα έχουμε ένα παιδί που θα μεγαλώνει με άλλους ανθρώπους εκτός από τους γονείς του. Η ανατροφή θα πρέπει να γίνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ώστε να αναπτύξει δεσμούς, οι οποίοι θα είναι εξίσου δυνατοί, στενοί και ασφαλείς, όπως θα ήταν με τους πραγματικούς γονείς του».

Ιδιαίτερη μνεία κάνει η παιδοψυχολόγος στον τρόπο με τον οποίο η μικρή Λυδία θα πρέπει να μάθει τι ακριβώς έγινε στο σπίτι στα Γλυκά Νερά. «Το τι έχει γίνει θα πρέπει να το μάθει σε μια μεγαλύτερη ηλικία το παιδί. Αυτή η ηλικία, όμως, θα πρέπει να είναι πριν μπορέσει να το ανακαλύψει από μόνο του. Εάν είναι να του το έλεγα εγώ τότε θα του το έλεγα γύρω στα 10 του χρόνια. Το παιδί πρέπει, όμως, να γνωρίζει την αλήθεια για το ποιοι είναι οι πραγματικοί του γονείς. Υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία σχετικά με τα παιδιά που μεγάλωσαν σε ένα ψέμα πιστεύοντας ότι οι θετοί τους γονείς είναι πραγματικοί γονείς τους. Μετά μάθαιναν την αλήθεια και τότε ανέπτυσσαν πολύ δύσκολα συναισθήματα για τον εαυτό τους και για τους ανθρώπους που τους έλεγαν ψέματα», λέει χαρακτηριστικά η παιδοψυχολόγος.

Όταν το παιδί θα έρθει σε επαφή με τον πατέρα του τότε θα πρέπει να είναι προστατευμένο

Ένα κρίσιμο ζήτημα, στο οποίο στέκεται η κυρία Σεφ είναι ότι πρέπει η μικρή Λυδία και οποιοδήποτε παιδί βρεθεί σε μια παρόμοια θέση να ξεκινήσει να παρακολουθείται από ειδικούς επιστήμονες. Όπως εξηγεί η παιδοψυχολόγος, η πληροφορία για τη δολοφονία της μητέρας της βρίσκεται σε όλο το Διαδίκτυο και σε περίπτωση που το παιδί έρθει σε επαφή με αυτά τα στοιχεία μπορεί να πάθει σοκ. Ένας επιστήμονας, σύμφωνα με την ίδια, θα φροντίσει όλα αυτά τα πράγματα να μπουν στη σκέψη του ελεγχόμενα και με την αντίστοιχη φροντίδα. Για το εάν πρέπει να έρθει σε επαφή με τον πατέρα της η Λυδία, η κυρία Σεφ αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Αυτός ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος. Σαφέστατα στο πέρασμα του χρόνου με τον ένα ή τον άλλον τρόπο θα υπάρξει βλαβερός. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι δεν ελέγχει τις παρορμήσεις του και χάνει τον έλεγχο. (...) Αντιμετώπιζε τους ανθρώπους ως "πιόνια" του και δεν αντέχει να μην μπορεί να ελέγξει κάποιον χωρίς ακρίβεια. Θεωρώ ότι καλό θα ήταν το παιδί να ξέρει την ιστορία και να γνωρίζει ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος. Αν όμως κάποια στιγμή έρθει σε επαφή μαζί του θα πρέπει να είναι προστατευμένο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.