Μενού
  • Α-
  • Α+

Την Πέμπτη, 24 Ιουνίου, κρίνεται η ημερομηνία που θα βγάλουμε τις μάσκες. Κι αυτό γιατί συνεδριάζει η Ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για να μην χρησιμοποιούμε, πλέον, τις μάσκες - λόγω της πανδημίας του κορονοϊού - στους εξωτερικούς χώρους. Οπως αναφέρουν, μάλιστα, οι πληροφορίες του reader.gr, η κατάργηση της χρήσης της μάσκας θα αφορά όλους τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους ανεξάρτητα από το αν θα έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου ή τη μία. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι αν κάποιος περπατά μόνος του στον δρόμο δεν θα είναι υποχρεωτικό να φορά μάσκα

Διαβάστε ακόμηΜητσοτάκης: Οι νεότεροι πρέπει να πειστούν και να κάνουν το εμβόλιο

Σε ποιες περιπτώσεις θα είναι υποχρεωτική η μάσκα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υποχρεωτική θα είναι η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, εκεί, όμως, που επικρατεί συνωστισμός. Αυτό σημαίνει ότι θα φορούν μάσκες υποχρεωτικά οι πολίτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα θέατρα κ.λπ. 

Βατόπουλος: Βγάζουμε τις μάσκες σύντομα

«Έως τις αρχές του 2022 τον κορονοιό θα τον αντιμετωπίζουμε σαν γρίπη», τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Βατόπουλος, πάντως, στο ερώτημα για το πότε θα βγάλουμε τελικά τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, ανέφερε ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, ο ίδιος συστήνει να χρησιμοποιείται η μάσκα, όπου υπάρχει συνωστισμός.

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, τα καλά νέα είναι πως φέτος έχουμε τους εμβολιασμούς που προχωρούν, καθώς και πιο πολλές διαγνωστικές δυνατότητες που είναι πιο εύκολες από πέρυσι (self test, rapid test), ενώ τα άσχημα νέα είναι οι παραλλαγές του κορονοϊού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό. Σημείωσε ακόμη πως οι εμβολιασμένοι είναι καλυμμένοι σε αυτές, ωστόσο επικρατεί φόβος στο γεγονός ότι μέσα από την δημιουργία μεταλλάξεων μπορεί να δημιουργηθούν μεταλλάξεις ανθεκτικές στα εμβόλια, όπως γίνεται με τα μικρόβια στα αντιβιοτικά. 

Εξήγησε ότι αν μέχρι το φθινόπωρο το τείχος ανοσίας φτάσει το 70% με 80% ίσως οι μεταλλάξεις να μην «βρουν χώρο» για να επικρατήσουν. Ωστόσο, ανέφερε πως ακόμα είναι θεωρητικός ο κίνδυνος και πως σε μια τέτοια περίπτωση ίσως θα πρέπει να γίνει τροποποίηση στα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πως το τέταρτο κύμα κορονοϊού θα αφορά τους πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι τον το χειμώνα θα αυξηθούν τα κρούσματα του κορονοϊού, αλλά αυτή η αύξηση, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα είναι διαχειρίσιμη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.