Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενα «πλάνο διευκολύνσεων και επιστροφής στην κανονικότητα πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια για τους εμβολιασμένους» προαναγγέλλει μιλώντας στο Reader.gr ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. Ακόμα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από εμβολιασμένους πολίτες ήδη από το καλοκαίρι, με λίγες εξαιρέσεις. Τονίζει ότι το άνοιγμα του τουρισμού γίνεται με ασφάλεια, καθώς, όπως προκύπτει από τους ελέγχους στα σύνορα, τα θετικά δείγματα είναι 1/1000 στο σύνολο των τεστ. Τέλος, εκτιμά ότι, όσο πλησιάζουμε σε μεγαλύτερα επίπεδα ανοσίας, η πιθανότητα τέταρτου κύματος εξασθενεί. 

Φαίνεται ότι σε όλους τους δείκτες ότι υπάρχει μια τάση αποκλιμάκωσης. Αυτό θα συνεχιστεί ή υπάρχει και μέσα στο καλοκαίρι ο κίνδυνος μιας αναζωπύρωσης;

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αποκλιμάκωση σε όλους τους δείκτες και μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες πολύ σημαντική μείωση, άνω του 20% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η θετικότητα είναι η χαμηλότερη από τα μέσα Ιανουαρίου. Προφανώς έχουν βοηθήσει ο καιρός και οι δραστηριότητες έξω και πάνω από όλα ο εμβολιασμός που αυξάνεται. Αν αυτό δημιουργεί εφησυχασμό, είναι λάθος. Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν κάνουμε το εμβόλιο ή δεν προσέχουμε, επειδή τελείωσε. Αυτό είναι λάθος, γιατί, αν δεν φτάσει ο αριθμός πολύ χαμηλά, μπορεί μέρες που θα έχουμε κρούσματα, να δούμε αναζωπύρωση. Τοπικές αναζωπυρώσεις μπορεί να δούμε ειδικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό. 

Τοπικά μέτρα μέσα στο καλοκαίρι είναι στο τραπέζι ή θα προσπαθήσουμε να τα αποφύγουμε, για να μην πληγεί το τουριστικό προίόν;

Προτεραιότητα για όλους και για τον τουρισμό είναι ότι ανοίγουμε με ασφάλεια. Και στον τουρισμό ανοίγουμε με τεστ και μάλιστα στα πρώτα τεστ που έχουν γίνει στις πύλες εισόδου έχουμε 1/1000 θετικότητα, κάτι που δείχνει ότι όσοι μας επισκέπτονται έχουν εμβολιαστεί, έχουν νοσήσει ή έχουν κάνει τεστ. Έτσι και στον δειγματοληπτικό έλεγχο έχουμε βρει ελάχιστα θετικά κρούσματα και πιστεύουμε ότι έτσι θα συνεχίσουμε και το καλοκαίρι. Μέσα στο καλοκαίρι, τοπικές επιδημίες μπορεί να δούμε σε περιοχές που δεν έχουν μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη. Και, βεβαίως, έχουμε και τα μέτρα, τα έχει ανακοινώσει ο κ. Χαρδαλιάς. Έχουμε αποφασίσει, έχει βγει και ο υγειονομικός χάρτης με τα τέσσερα χρώματα και, αν κάποια περιοχή «κοκκινήσει», τότε θα λάβουμε μέτρα. Γιατί η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα. 

Η πορεία των εμβολιασμών σας ικανοποιεί ή θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, ιδίως στις παραγωγικές ηλικίες; Θα έχει χτιστεί μέσα στο καλοκαίρι το τείχος ανοσίας;

Κατ’ αρχάς, για το τείχος ανοσίας δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα το ποσοστό που θα το δημιουργήσει. Για άλλες ασθένειές γνωρίζουμε, αλλά γι’ αυτή δεν είναι απόλυτα προσδιορισμένο. Άρα, θα δούμε ποιος είναι ο μαγικός αριθμός και πρέπει να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε. Στις ηλικίες 60+ ετών έχουμε φτάσιε κοντά στο 70%, άρα είμαστε σε καλό δρόμο. Και στο σύνολο της χώρας προχωράμε, ιδίως αν δούμε τους ενήλικες, καθώς δεν εμβολιάζουμε τα παιδιά, και πάμε πάνω από το 45%. Θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και τώρα με την πληθώρα εμβολίων για όλες τις ηλικιακές ομάδες θα αυξηθεί ο εμβολιασμός. Έχει δρομολογηθεί, παράλληλα, η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», η οποία έχει αποδώσει. Στα νησιά είμαστε στο 45% κάλυψης με πρώτη δόση από το 22% που ήταν και περίπου στο 30% πλήρη κάλυψη από το 9-10% που ήταν. 

Ο παράγων των μεταλλάξεων πόσο μας ανησυχεί ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού; Ήδη, στη Βρετανία η πλειοψηφία των κρουσμάτων σχετίζεται πλέον με αυτή τη λεγόμενη «ινδική μετάλλαξη». 

Σε μια πρόσφατη μελέτη φαίνεται ότι η πρώτη δόση προσφέρει μικρή προστασία έναντι της ινδικής μετάλλαξης, γύρω στο 35%. Με τη δεύτερη δόση φτάνει στο 85% προστασίας, άρα η Αγγλία που ακολούθησε τη στρατηγική της πρώτης δόσης έχει κρούσματα κυρίως σε μικρότερη ηλικία. Είναι κάτι που το παρακολουθούμε, εξ ου και έχουμε φτιάξει το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ που λειτουργεί εδώ και μήνες. Επεξεργαζόμαστε όλα τα θετικά δείγματα στα σύνορα, για να δούμε αν έχουν κάποιο καινούργιο στέλεχος, προκειμένου να έχουμε μια καλή εικόνα. Οι γνωστές μεταλλάξεις δείχνουν, μέχρι αυτή την ώρα, να μην δημιουργούν πολύ μεγάλη ανησυχία, ειδικά αν έχεις κάνει και τις δύο δόσεις. Αλλά, πρέπει να δώσουμε και δόσεις σε χώρες που το έχουν ανάγκη, γιατί είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Οι μεταλλάξεις δημιουργούνται αν υπάρχει μετάδοση, συνεπώς, αν στην Ινδία ή στη Λατινική Αμερική η εμβολιαστική κάλυψη είναι εξαιρετικά χαμηλή, μπορεί να έχουμε νέες μεταλλάξεις ή συνδυασμό μεταλλάξεων και τότε να αντιμετωπίσουμε κάτι καινούργιο. Αυτή τη στιγμή, οι υπάρχουσες μεταλλάξεις δημιουργούν μικρή ανησυχία λόγω του εμβολιασμού. 

Έχει ανοίξει η συζήτηση για τις διευκολύνσεις για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί. Δύο πρακτικά ερωτήματα: πότε θα σταματήσει η υποχρεωτικότητα των self-test για όσους είναι εμβολιασμένοι και μέχρι πότε θα μπαίνουν σε καραντίνα αν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα;

Κατ’ αρχάς, ήδη από τις 23 Μαρτίου υπάρχει η οδηγία ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, αν δεν έχουν συμπτώματα. Ήδη ισχύει αυτό, προσέχεις για 14 μέρες, αλλά δεν κάνεις καραντίνα. Η συζήτηση για τις διευκολύνσεις, ήτοι οι εμβολιασμένοι να επανέρχονται πιο γρήγορα στην κανονικότητα, έχει ήδη ξεκινήσει. Στα ταξίδια, για παράδειγμα, υπάρχει η διευκόλυνση αυτή μέσω του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID που δημιουργεί μια λωρίδα ταχείας διέλευσης και θα υπάρχουν και για εσωτερικούς χώρους αρκετές διευκολύνσεις για εμβολιασμένους. 

Αυτό από το φθινόπωρο;

Μπορεί και πιο σύντομα. Αλλά είναι θέμα δημόσιας υγείας. Είναι ξεκάθαρα πολύ πιο ασφαλές, όταν σε έναν κλειστό χώρο είναι όλοι εμβολιασμένοι και άρα μπορούν, για λόγους δημόσιας υγείας, να είναι πιο κοντά, να μην φοράνε ίσως μάσκα και διάφορες άλλες διευκολύνσεις που εξετάζονται επιστημονικά. Έχουμε πει και για τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, υπάρχουν κάποιες διευκολύνσεις που όσο τα επιδημιολογικά στοιχεία πηγαίνουν καλύτερα, θα μπορούμε κι εμείς να τις εφαρμόσουμε.

Για τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, υπάρχει περίπτωση οι εμβολιασμένοι πολίτες μέσα στο καλοκαίρι να μην πρέπει να φοράνε μάσκα;

Υπάρχει πιθανότητα, ναι. Πάλι κάποιες προϋποθέσεις θα υπάρχουν πάντα. Γιατί, ακόμα και χώρες που έχουν εφαρμόσει αυτό το μέτρο λένε ότι μέσα στο αεροπλάνο ή στο λεωφορείο ή σε χώρους νοσοκομείων θα διατηρηθεί. Κάποια στιγμή, όχι πολύ μακριά, θα δούμε και τα επιδημιολογικά στοιχεία, ώστε και για τη μάσκα να μειωθεί η χρήση της. 

Για τις «διευκολύνσεις» θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση ή η αγορά θα αυτορρυθμιστεί; 

Νομίζω θα είναι ένας συνδυασμός. Σε κάποια πράγματα ίσως χρειαστεί κάποια νομοθετική ρύθμιση, αλλά ακόμα είμαστε στη φάση της συζήτησης. Έχει διευκρινιστεί από τον κ. Γεραπετρίτη ότι αντισυνταγματικότητα για τις διευκολύνσεις δεν τίθεται. Περιμένουμε και το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και όλα αυτά τις επόμενες εβδομάδες θα τα εξετάσουμε, ώστε τις επόμενες εβδομάδες να υπάρχει ένα πλάνο διευκολύνσεων και επιστροφής στην κανονικότητα πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια για τους εμβολιασμένους. Βεβαίως, δεν θέλω να φανεί ότι δίνουμε ένα κίνητρο, όπως στην Αμερική δίνουν χρήματα και λοταρίες για τους εμβολιασμένους. Το καλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι είσαι εμβολιασμένος, ότι δεν κινδυνεύεις να νοσήσεις βαριά. Είναι 20 φορές μικρότερη η πιθανότητα και μάλιστα τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν ότι τα νούμερα είναι ίσως καλύτερα και από τις κλινικές μελέτες. 

Επειδή έχουμε ακόμα δρόμο μέσα στο καλοκαίρι, αλλά από το φθινόπωρο θα έχουμε χειρότερες καιρικές συνθήκες, μπορούμε να αποκλείσουμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα την προοπτική επαναφοράς των lockdown;

Νομίζω ότι έχουμε μάθει όλοι ότι το να μιλάμε για πέντε μήνες μετά στην πανδημία είναι αρκετά ριψοκίνδυνο. Είναι γεγονός ότι ο εμβολιασμός έχει επιφέρει μείωση σε όλους τους δείκτες που κοιτάμε. Όσο προχωρά ο εμβολιασμός και φτάνουμε σε μεγαλύτερα επίπεδα ανοσίας, είναι αρκετά πιο δύσκολο να φτάσουμε ξανά σε τέταρτο κύμα. Παρ’ όλα αυτά, το παρακολουθούμε, γιατί τίποτε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Πρέπει να δούμε το ποσοστό εμβολιασμού, τις μεταλλάξεις, όλα αυτά για τα οποία εμείς ανησυχούμε, προκειμένου να είναι πιο ήσυχοι οι πολίτες και να επιστρέψουν με μεγαλύτερη ασφάλεια στην καθημερινότητα. Ας δούμε το καλοκαίρι και ας τηρήσουμε τα βασικά μέτρα, τις μάσκες, τις αποστάσεις και την απολύμανση των χεριών, στοιχεία που μείωσαν πολύ τη γρίπη. Είναι μια προσπάθεια συνεχόμενη, ας μην πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Βελτιωνόμαστε σταδιακά και σταδιακά επιστρέφουμε στην κανονικότητα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.