Μενού
  • Α-
  • Α+

«Οι άνθρωποι στην Κρήτη είναι τόσο ζεστοί και μέσα από τη μαγειρική τους μπορείς να μάθεις αρκετά πράγματα για τον πολιτισμό και την ιστορία». Με αυτά τα λόγια περιγράφει η διάσημη Ισραηλινή σεφ Atalya Ein Mor, τους Κρητικούς που συναντά συνέχεια στις γαστρονομικές περιηγήσεις της στο νησί.

Η Atalya Ein Mor που βρέθηκε για πρώτη φορά στο νησί πριν από έξι χρόνια, έχει ξεκινήσει ένα πρωτοποριακό εγχείρημα, με το οποίο προβάλλει τουριστικά την πατρίδα μας στο Ισραήλ μέσω της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας και των προϊόντων της. Η διάσημη ισραηλινή σεφ βρίσκεται στην πατρίδα μας από τα τέλη Απριλίου με διάφορα γκρουπ από το Ισραήλ να την πλαισιώνουν για περίπου 6 μήνες, για να γευτούν την ελληνική και κρητική διατροφή.

Διαβάστε ακόμη: Κρήτη: Όλες οι ομορφιές του νησιού σε τρία λεπτά

Η Atalya Ein Mor, μιλώντας στο Reader.gr εξηγεί ότι αντιλήφθηκε την ιδιαιτερότητα του παραδοσιακού φαγητού και της φιλοξενίας της Κρήτης όταν πρωτοεπισκέφτηκε το νησί. Για τον λόγο αυτό αποφάσισε όλα αυτά τα όμορφα πράγματα να τα προβάλλει στους συμπατριώτες της, διοργανώνοντας μια πρωτότυπη γαστρονομική περιήγηση, η οποία περνά μέσα από τα γραφικά χωριά της Μεγαλονήσου. Διάφορα γκρουπ Ισραηλινών τουριστών με τη συνοδεία της Atalya ταξιδεύουν στην ενδοχώρα της Κρήτης και έρχονται σε επαφή με τους ανθρώπους και τη μαγειρική τους, μπαίνοντας μέσα στα σπίτια τους και φτιάχνοντας τα παραδοσιακά φαγητά του νησιού. 

«Πώς ξεκίνησα το γαστρονομικό ταξίδι στην Κρήτη»

Η Ισραηλινή σεφ ήρθε για πρώτη φορά στο νησί όταν ο μεγαλύτερος αδερφός της αποφάσισε να αγοράσει ένα σπίτι σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης πριν από πολλά χρόνια. Αυτή, όπως περιγράφει, ήταν η πρώτη επαφή της με τους ντόπιους και την καθημερινότητά τους. «Αποφάσισα να τον επισκεφτώ πριν από 6 χρόνια και από τότε κόλλησα με το μέρος. Μου περιέγραφε τους ανθρώπους και τη φιλοξενία τους, αλλά έπρεπε να έρθω να τα δω με τα μάτια για να καταλάβω τι ακριβώς εννοούσε. Στο χωριό που μένει υπάρχουν 18 κάτοικοι και είναι όλοι τους τόσο καλοί και τόσο φιλόξενοι. Κάθε μέρα, θυμάμαι, κάποιος να μας χτυπά την πόρτα και να μας φέρνει δώρο λίγο λάδι, χορτοπιτάκια, μυζήθρα. Κάποια στιγμή η κουζίνα μας είχε γεμίσει με όλα αυτά τα τοπικά προϊόντα. Αυτό με έκανε να μείνω λίγο παραπάνω στην Κρήτη για να μαγειρέψω και να μάθω για την κουζίνα» περιγράφει η ίδια σήμερα.

Από εκείνο το πρώτο ταξίδι της στη Μεγαλόνησο, επισκέπτεται την Κρήτη συνέχεια. Κάθε φορά που βρίσκεται στο νησί, μαθαίνει και νέα πράγματα για τον τρόπο μαγειρικής των κρητικών προϊόντων. «Οι άνθρωποι εδώ αισθάνθηκαν υπερηφάνεια για το ενδιαφέρον που έδειξα για την κουζίνα τους. Ζώντας μαζί τους βρήκα την έμπνευση να μοιραστώ αυτές τις εικόνες με συμπατριώτες μου και για αυτό ξεκίνησα να οργανώνω τις γαστρονομικές περιηγήσεις πριν από τρία χρόνια». Στην αρχή η ίδια πίστευε, μάλιστα, ότι κανένας δεν θα δείξει ενδιαφέρον, καθώς, όπως λέει: «Στους περισσότερους Ισραηλινούς αρέσει να πηγαίνουν σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Ευτυχώς, όμως, έκανα λάθος και πολλοί ήταν αυτοί που δήλωσαν συμμετοχή διότι ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τον πολιτισμό του νησιού, τους ανθρώπους του και φυσικά την κουζίνα αυτού του τόπου που είναι γνωστή παγκοσμίως».

Η συνεννόηση και οι ζεστές καρδιές των κατοίκων  

Η διάσημη σεφ θυμάται ότι στην αρχή του εγχειρήματός της, μπορεί να υπήρξαν κάποια προβλήματα με τη γλώσσα, αλλά αυτά ξεπεράστηκαν γρήγορα. «Οι ντόπιοι δεν μιλούν αγγλικά, αλλά έχουν τόσο καλή καρδιά και είναι ανοιχτοί που το βρήκαμε. Λίγο με νοήματα με τα χέρια λίγο με την βοήθεια από έναν φίλο μας που μετέφραζε, στο τέλος τα καταφέραμε. Όταν οι άνθρωποι έχουν ζεστές καρδιές τότε μπορούν να συνεννοηθούν χωρίς να μιλήσουν» αναφέρει η ίδια.

Ποιοι συμμετέχουν στις περιηγήσεις της στην Κρήτη

Η Atalya εξηγεί ότι καλύπτει όλα αυτά που θέλουν να δουν και να γνωρίσουν οι άνθρωποι που συμμετέχουν. Τώρα, για παράδειγμα, στις εξορμήσεις της στο νησί παίρνουν μέρος κυρίως Ισραηλινοί αλλά αυτές είναι ανοιχτές σε όλοι εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τη μαγεία αυτού του τόπου.  Το «food tour» ξεκινά από το Ηράκλειο με διάφορες στάσεις σε παραδοσιακές ταβέρνες. Στη συνέχεια κατευθύνονται στην ενδοχώρα του νησιού και μπαίνουν στα σπίτια των ανθρώπων όπου βλέπουν με τα μάτια τους πώς παρασκευάζονται τα κρητικά παραδοσιακά προϊόντα και μαγειρεύουν μαζί τους. «Βλέπουμε ανθρώπους μέσα στον χώρο τους, βλέπουμε πώς παρασκευάζουν το τυρί, το λάδι, το κρασί και τη ρακή. Πηγαίνουμε μετά στα χωριά, στα βουνά και επισκεπτόμαστε τα αμπέλια, βλέπουμε μια γιαγιά που είναι 80 ετών και παρακολουθούμε τον παραδοσιακό τρόπο ζωής της. Εκεί ξεκινάμε να μαγειρεύουμε χρησιμοποιώντας αυτά τα προϊόντα σε ένα μαγειρικό workshop» εξηγεί και προσθέτει πως «μέσα από το φαγητό γνωρίζεις την ιστορία του τόπου».

Τα φρέσκα υλικά ξεχωρίζουν στην κρητική κουζίνα

Αυτό που της αρέσει, μάλιστα, περισσότερο στην κρητική κουζίνα είναι το μεράκι και το κέφι αυτών των ανθρώπων, η ψυχή που βγάζουν και τα φρέσκα προϊόντα τους. «Μου αρέσει που οι άνθρωποι εδώ χρησιμοποιούν φρέσκα λαχανικά -πράγμα το οποίο κάνουμε και στο Ισραήλ- καθώς οι περισσότεροι τα καλλιεργούν μόνοι τους. Είναι εντυπωσιακό που τρώτε "εποχιακά" και η μαγειρική προσαρμόζεται ανάλογα με τι βγαίνει από τη γη και αυτό κάνει το φαγητό πολύ καλό. Εάν με ρωτάτε όντως ποιο είναι το αγαπημένο μου υλικό, αυτό είναι το τυρί».

Στο ερώτημα, πάντως, εάν η κρητική κουζίνα έχει ομοιότητες με την ισραηλινή εκείνη απαντά: «Χρησιμοποιούμε πολλά λαχανικά και έχουμε τον ίδιο τρόπο που παρασκευάζουμε κάποια τυριά. Επίσης αγαπάμε το ίδιο το ελαιόλαδο, το χρησιμοποιούμε παντού. Μια διαφορά που κατάφερα να εντοπίσω ήταν τα μπαχαρικά καθώς στο Ισραήλ τα χρησιμοποιούμε περισσότερο».

Στα μελλοντικά σχέδια της Atalya για τα «food tour» η ίδια σημειώνει ότι «είμαι πάντα περίεργη και θέλω να μαθαίνω περισσότερα». Άλλωστε, όπως λέει, υπάρχουν άνθρωποι που της έχουν κάνει πρόταση να επισκεφθεί και να εξερευνήσει τις περιοχές τους, αλλά προς το παρόν παραμένει στην Κρήτη λόγω της αγάπης της για τη Μεγαλόνησο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.