Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις 14 Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις για το 2021 και η αγωνία για πάνω από 100.000 μαθητές κορυφώνεται καθώς θα διαγωνιστούν για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η περίοδος αυτή είναι μια από τις πιο απαιτητικές και θα κρίνει τη μετέπειτα σταδιοδρομία των παιδιών.

Να σημειωθεί ότι φέτος μετά από αρκετά χρόνια επανέρχεται η βάση του 10 πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πολλοί θα είναι αυτοί που θα μείνουν εκτός των τμημάτων των πανεπιστημιακών σχολών. Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ανακοινώσει τον συνολικό αριθμό των εισακτέων ο οποίος για φέτος θα είναι 77.415. Ο αριθμός αυτός βέβαια δεν θα είναι όπως τον έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια, καθώς πρόκειται για τον αριθμό των συνολικών θέσεων σε τμήματα σχολών.

Διαβάστε επίσης: Κεραμέως για πανελλήνιες εξετάσεις: Για πρώτη φορά δύο ξεχωριστά μηχανογραφικά

Ο εκπαιδευτικός Χρήστος Κάτσικας μιλώντας στο Reader αναλύει όλα τα σημαντικά σημεία στα οποία οι υποψήφιοι μαθητές θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η ανακατανομή των θέσεων εισακτέων δηλαδή η ενίσχυση περιφερειακών Πανεπιστημίων και η μείωση των θέσεων στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας.

Τι θα πρέπει να αναμένουν φέτος οι μαθητές εξαιτίας των αλλαγών του υπουργείου Παιδείας

Ο κ. Κάτσικας στην αρχή των δηλώσεών του ανέφερε ότι σημαντικότερος παράγοντας είναι ότι αλλάζει η έννοια του αριθμού των εισακτέων, δηλαδή δεν δείχνει ποια πόσοι θα εισαχθούν, αλλά πόσες θέσεις προσφέρονται στα Πανεπιστήμια. Αυτό το παράδοξο είναι αποτέλεσμα της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), μιας άλλης μορφής της παλιάς «βάσης του 10». Ακόμα σύμφωνα με τον κ. Κάτσικας ότι τα νέα στοιχεία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των βάσεων εισαγωγής είναι και η ανακατανομή των θέσεων εισακτέων (ενίσχυση περιφερειακών Πανεπιστημίων – μείωση θέσεων Πανεπιστημίων Αθήνας – Θεσσαλονίκης) και η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας.

Πώς αναμένονται να κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής φέτος

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πως θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, ο κ. Κάτσικας αναφέρει πως αυτό θα στηριχθεί σε τέσσερις βασικούς παράγοντες οι οποίοι καθορίσουν τις ανόδους και τις πτώσεις. Οι παράγοντες αυτοί είναι οι εξής:

  1. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για κάθε τμήμα
  2. Ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων και το ποσοστό των μαθητών που θα καταφέρουν να γράψουν υψηλές βαθμολογίες
  3. Ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων
  4. Η σχέση ζήτησης - προσφοράς θέσεων, δηλαδή, ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις σχολές μεγάλης ζήτησης και στις σχολές μειωμένης ζήτησης.

Σίγουρη η αύξηση των βάσεων λόγω της «Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής»

Συνεχίζοντας ο κ. Κάτσικας σημειώνει ότι μια γενικότερη αύξηση στις βάσεις των σχολών είναι αναμενόμενη λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Επιπροσθέτως υπογραμμίζει πως η ανακατανομή των θέσεων εισακτέων που έκανε το Υπουργείο Παιδείας ενισχύοντας τα τμήματα των περιφερειακών Πανεπιστημίων μπορεί να περιορίσει την αύξηση στις βάσεις των συγκεκριμένων τμημάτων αλλά δε θα την εξαλείψει. Από την άλλη η αφαίρεση θέσεων στα ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι σίγουρο ότι θα σπρώξει τις βάσεις στις σχολές αυτές στα ύψη. Την ίδια στιγμή ο κ. Κάτσικας επισημαίνει ότι σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο αναμένεται πως:

  • πάνω από το 20% των τμημάτων θα γίνουν πιο απαιτητικά στις βάσεις εισαγωγής τους
  • η πλειονότητα των χαμηλόβαθμων τμημάτων που εντοπίζονται κυρίως στο 2ο - 4ο και λιγότερο το 1ο Επιστημονικό Πεδίο θα έχουν άνοδο των βάσεων και πολλοί δεν θα τα καταφέρουν να εισαχθούν σε αυτά
  • συνολικά πάνω από το 30% δεν θα τα καταφέρει να βρει θέση στα ΑΕΙ

Ποιες σχολές θα πρέπει να «κυνηγήσουν» οι υποψήφιοι

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ποιες σχολές θα πρέπει να επιλέξουν οι υποψήφιοι, ο εκπαιδευτικός και ειδικός για θέματα Πανελληνίων αναφέρει ότι θα πρέπει όλοι να έχουν υπόψη τους ότι κανένα τμήμα δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον την πλήρη και άμεση απορρόφηση των πτυχιούχων του και τους συμβουλεύει τα εξής:

  • να σημειώνουν πρώτα στα μηχανογραφικά τους δελτία τα τμήματα που πραγματικά προτιμούν, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής τους
  • είναι καλύτερο ο υποψήφιος να σπουδάζει στο τμήμα για το οποίο ενδιαφέρεται, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι 3 στους 4 φοιτητές που διακόπτουν τις σπουδές τους καθώς καταλαβαίνουν ότι το αντικείμενο της σχολής τους δεν τους ενδιαφέρει
  • λόγω του ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν αποτελεί πλέον την οροφή των σπουδών, καθώς έχει ήδη δημιουργηθεί κι ένας παραπάνω όροφος μεταπτυχιακών σπουδών και εξειδίκευσης, ας επιλέγουν οι υποψήφιοι τμήματα με γερή και πλατιά γνωστική βάση 

Πανελλήνιες με self-test

Εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού οι εξετάσεις και φέτος διεξάγονται υπό ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω κορονοϊού και οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν σε self test πριν προσέλθουν στις αίθουσες για να εξεταστούν.

Η διάθεση των self test γίνεται έως το Σάββατο και οι μαθητές θα λάβουν τα δύο πρώτα διαγνωστικά τεστ. Υπενθυμίζεται, ότι στις 14 Ιουνίου 2021 ξεκινούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια και μια ημέρα αργότερα, στις 15 Ιουνίου 2021, στα Επαγγελματικά Λύκεια.

Οι υποψήφιοι, καθώς και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, που συμμετέχουν στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-testPCR ή rapid test).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.