Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο πρώτο κύμα χωρών που θα εφαρμόσουν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό είναι η Ελλάδα και έξι ακόμα χώρες της ΕΕ. Η πλατφόρμα eudcc.gov.gr για τη χορήγηση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, άνοιξε το πρωί της Τρίτης.

Διαβάστε ακόμη:Βουλή: Κατατέθηκε τροπολογία για την έκδοση του πράσινου πιστοποιητικού

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν σημείωσε: «ενεργοποιήθηκε σήμερα η κοινή ψηφιακή «πύλη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU gateway) για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό επιτρέπει την έκδοση του πιστοποιητικού από το πρώτο «κύμα» χωρών που είναι ήδη έτοιμες και απαρτίζεται από την Ελλάδα και έξι ακόμα κράτη-μέλη, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Κροατία, την Πολωνία και την Τσεχία. Η πύλη αποτελεί τον κρίσιμο τεχνικό πυλώνα του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού, καθώς επιτρέπει τον γρήγορο και απρόσκοπτο έλεγχο κάθε ταξιδιώτη, με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα». 

Θα ενταχθούν κι άλλες χώρες 

«Η Ελλάδα ανήκει στο πρώτο «κύμα» κρατών-μελών που έχουν ήδη ολοκληρώσει την τεχνική προεργασία για το πιστοποιητικό και τις δοκιμές της πύλης, και συνεπώς έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν από σήμερα το έγγραφο, το οποίο βεβαιώνει ότι ο κάτοχος είτε έχει εμβολιαστεί, είτε έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ, είτε έχει αναρρώσει από την Covid-19. Περισσότερες χώρες θα ενταχθούν στο σύστημα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Ο κοινοτικός κανονισμός για το πιστοποιητικό θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, ενώ προβλέπεται επίσης περίοδος προσαρμογής έξι εβδομάδων για τα κράτη-μέλη που χρειάζονται επιπλέον χρόνο και υποστήριξη», σημειώνει η Κομισιόν. 

Η «πύλη» επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να ελέγχουν την αυθεντικότητα του εγγράφου μέσω των μοναδικών στοιχείων ασφαλείας του, χωρίς όμως να γίνεται ανταλλαγή ή αποθήκευση προσωπικών δεδομένων του ταξιδιώτη. Έτσι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η εγκυρότητα του πιστοποιητικού, ενώ οι πολίτες που το έχουν εκδώσει έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν με ασφάλεια, εύκολα και χωρίς ταλαιπωρία.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός για τα ταξίδια;

Δεν είναι απαραίτητο να έχει εμβολιαστεί κανείς για να μπορέσει να ταξιδέψει. Όλοι οι πολίτες της ΕΕ, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι, έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ. Η ίδια αρχή ισχύει για τα δικαιώματα των υπηκόων τρίτων χωρών που παραμένουν ή διαμένουν σε κράτη μέλη της ΕΕ και οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν σε άλλα κράτη μέλη. Η πρόταση είναι σαφής ως προς το ότι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα πρέπει να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ και δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να μπορούν να εξακολουθήσουν να ασκούν τα δικαιώματά τους για ελεύθερη κυκλοφορία, ενδεχομένως με την επιφύλαξη περιορισμών όπως η πραγματοποίηση εξέτασης ή η καραντίνα/αυτοαπομόνωση.

Ποιες πληροφορίες θα περιλαμβάνει το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα περιέχει τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμοημερομηνία γέννησηςκράτος μέλος έκδοσης και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. 

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού: χορηγηθέν εμβόλιο και παρασκευαστή του εμβολίου, αριθμό δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμού

Για το πιστοποιητικό εξέτασης: είδος δοκιμασίας, ημερομηνία και ώρα της δοκιμασίας, κέντρο εξέτασης και αποτέλεσμα

Για το πιστοποιητικό ανάρρωσης: ημερομηνία θετικού αποτελέσματος δοκιμασίας, εκδότης του πιστοποιητικού, ημερομηνία έκδοσης, ημερομηνία λήξης ισχύος

Τι μορφή θα έχει το πράσινο πιστοποιητικό

Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται σε ψηφιακή μορφή, ώστε να είναι δυνατή η εμφάνισή τους σε smartphone ή η εκτύπωσή τους, ανάλογα με την προτίμηση του κατόχου τους. Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν διαλειτουργικό μηχαναγνώσιμο κωδικό QR που θα περιέχει τα απαραίτητα βασικά δεδομένα καθώς και ψηφιακή υπογραφή. Για την καλύτερη διασυνοριακή αποδοχή, οι πληροφορίες στο πιστοποιητικό θα πρέπει να αναγράφονται στην γλώσσα ή στις γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά.

Για πόσο χρονικό διάστημα θα εφαρμόζεται το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό;

Το σύστημα ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών θα ανασταλεί όταν ο ΠΟΥ κηρύξει το τέλος της διεθνούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας εξαιτίας της COVID-19. 

Τι γίνεται αν περιμένω ακόμη τη δεύτερη δόση του εμβολίου;

Μια δόση του εμβολίου θα παράσχει πιστοποιητικό που θα πιστοποιεί ότι στον πολίτη έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση – ακόμη κι αν το σκεύασμα που έχει επιλέξει έχει και δεύτερη. Ωστόσο, αυτό δεν εγγυάται ότι αν ταξιδέψει σε άλλη χώρα θα αποφύγει τεστ ή καραντίνα.

Ποια εμβόλια καλύπτει το πιστοποιητικό; 

Το πράσινο πιστοποιητικό καλύπτει τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί επίσημα από τον ΕΜΑ, δηλαδή AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson. Ωστόσο, είναι στην ευχέρεια των κρατών-μελών να αποφασίσουν και μονομερώς για άλλα εμβόλια, όπως για παράδειγμα το ρωσικό Spuntik που χρησιμοποιείται ήδη στην Ουγγαρία.

Ποιο θα είναι το κόστος των ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών;

Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται δωρεάν. Τα κράτη μέλη πρέπει να επωμιστούν το κόστος για την δημιουργία υποδομής σε εθνικό επίπεδο. Η Επιτροπή θα παράσχει χρηματοδότηση για την στήριξη των κρατών μελών στην δημιουργία της αναγκαίας υποδομής, αν χρειαστεί. Η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει την δημιουργία της πύλης σε επίπεδο ΕΕ και θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη λογισμικού που θα χρησιμοποιείται από τους αρμόδιους για την επαλήθευση που θα σαρώνει τον κωδικό QR.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.