Πιθανό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και τέταρτο κύμα κορονοϊού τον Νοέμβριο, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Reader.gr. Ο καθηγητής ανέφερε ότι ενδέχεται να δούμε ακόμα περισσότερα κρούσματα από αυτά που έχουμε συνηθίσει μέχρι στιγμής, αλλά η διάρκεια του κύματος θα είναι μικρότερη.
Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Τα δύο σενάρια για την προέλευσή του - Διορία 90 ημερών από τον Μπάιντεν στην CIA
Δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη αύξηση στα κρούσματα μέσα στο καλοκαίρι
Συγκεκριμένα ο καθηγητής ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 30% της συνολικής ανοσίας, συνυπολογίζοντας την τεχνητή ανοσία μέσω των εμβολιασμών και τη φυσική ανοσίας μέσω της νόσησης και της ανάρρωσης. Για να φτάσουμε να έχουμε μια ανοσία της αγέλης θα πρέπει από το 30% να πάμε στο 70 με 75%». Στη συνέχεια ο καθηγητής εξέφρασε την ελπίδα του ότι μέσα στο καλοκαίρι δεν θα υπάρξει κάποια ιδιαίτερη αύξηση κρουσμάτων εκτός «εάν μας ξεφύγουνε πολλά κρούσματα μέσω των τουριστικών ροών». «Εμείς, μέσα στα μοντέλα μας, έχουμε συνυπολογίσει κρούσματα από τουρίστες αλλά αυτά δεν είναι πάρα πολλά και το ποσοστό κυμαίνεται στα 50 την ημέρα» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Ακόμα τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διπλασιάσουμε τις γραμμές ελέγχου που έχουμε, διότι φέτος ο στόχος μας είναι ο διπλάσιος αριθμός τουριστών από πέρυσι.
Περισσότερα κρούσματα στο 4ο κύμα
Παράλληλα ο κ. Σαρηγιάννης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την έλευσή ενός τέταρτου κύματος στη χώρα. «Εάν σταματήσουμε να τηρούμε τα μέτρα και δεν συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε με τον ίδιο ρυθμό όπως σήμερα, τότε υπάρχει πιθανότητα να έχουμε ένα τέταρτο κύμα τον Νοέμβριο προς Δεκέμβριο» υπογράμμισε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως αυτό το κύμα θα αφορά ένα μικρότερο αριθμό πληθυσμού, καθώς θα είναι αυτοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί. Σε αυτό το τέταρτο κύμα, όπως είπε, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε «τον ίδιο ή και μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων απ' ότι είχαμε στο τρίτο», διότι μπορεί να υπάρξει μια μεταδοτικότερη μετάλλαξη του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή όμως ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι αυτό το κύμα θα έχει μικρότερη διάρκεια καθώς η πληθυσμιακή «δεξαμενή» που θα μπορεί να προσβάλει ο ιός θα είναι πολύ μικρή.
Κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη
Την ίδια στιγμή, η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού παραμένει στα ύψη και στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται από τα στοιχεία που παρείχε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ την Πέμπτη. Μια μετάλλαξη που φοβίζει πολλές χώρες της Ευρώπης. Χαρακτηριστικά, υπό τον φόβο για ένα lockdown είτε συνολικό είτε κατά τόπους, βρίσκεται η Βρετανία που βλέπει την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού να εξαπλώνεται στη χώρα και τα κρούσματα να αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς.
Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Τα δύο σενάρια για την προέλευσή του - Διορία 90 ημερών από τον Μπάιντεν στην CIA
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέσα σε μόλις μία εβδομάδα τα κρούσματα διπλασιάστηκαν καθώς την 26η Μαΐου επιβεβαιώθηκαν 6.979 μολύνσεις με την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού. Η ημερομηνία κλειδί είναι η 21η Ιουνίου καθώς με βάση τα στοιχεία που θα υπάρχουν τότε θα αποφασιστούν και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, με τη χώρα να προχωρά τους εμβολιασμούς και ήδη λένα μεγάλο ποσοστό να έχει κάνει και τις δύο δόσεις από το εμβόλιο. Μάλιστα είναι πολύ μικρό το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων, που χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω της ινδικής μετάλλαξης, σύμφωνα με την υπεύθυνη εμβολιασμών της χώρας, Έλεν Γουόλ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.