Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι πλέον γεγονός καθώς παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και πλέον θα αρχίσει να εφαρμόζεται, σε πρώτο στάδιο πιλοτικά.

Διαβάστε ακόμη: Πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Τι EU digital Covid certificate τίθεται σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουλίου, ωστόσο η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες που επίσης είναι πανέτοιμες να εκδώσουν, θα το εφαρμόσουν πιλοτικά άμεσα. Όπως έχει αποκαλύψει το Reader.gr από τις αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσει την εφαρμογή του με όσες ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές περιλαμβάνονται η Δανία, η Κροατία, αλλά και η Τσεχία και η Πολωνία. Τις επόμενες μέρες, βεβαίως, θα προστίθενται και άλλες στη λίστα και με αυτές η αμφίδρομη εφαρμογή θα είναι άμεση. Οι ελληνικές Αρχές θα είναι εφοδιασμένες και με μια ειδική εφαρμογή του Πράσινου Πιστοποιητικού, προκειμένου να ελέγχουν το QR Code των ψηφιακών εγγράφων που θα φέρουν οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα μας. 

Πώς θα ταξιδεύουμε από την 1η Ιουλίου

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης το EU digital Covid certificate» θα εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας, gov.gr, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ.  Θα περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, και τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης.

Το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνονται τα εξής: 

  • αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί,
  • αν και πότε έχει ασθενήσει ή
  • αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου.

Από εκεί και πέρα το  το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα πρέπει να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ και δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία.  Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να μπορούν να εξακολουθήσουν να ασκούν τα δικαιώματά τους για ελεύθερη κυκλοφορία, ενδεχομένως με την επιφύλαξη περιορισμών όπως η πραγματοποίηση εξέτασης ή η καραντίνα/αυτοαπομόνωση. Το πράσινο πιστοποιητικό καλύπτει τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί επίσημα από τον ΕΜΑ, δηλαδή AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson. Ωστόσο, είναι στην ευχέρεια των κρατών-μελών να αποφασίσουν και μονομερώς για άλλα εμβόλια, όπως για παράδειγμα το ρωσικό Spuntik που χρησιμοποιείται ήδη στην Ουγγαρία.

«Θα συμβάλει καθοριστικά στη διευκόλυνση των ταξιδιών»

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε πως: «Ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου και ενθαρρύνουμε και τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο για να αποφύγουμε την περιπλοκότητα των διμερών συνεννοήσεων. Επιμένω πως πρόθεση μας δεν είναι να διχάσουμε, αλλά το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλει καθοριστικά στη διευκόλυνση των ταξιδιών, ιδίως το καλοκαίρι, που είναι τουριστική περίοδος».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.