Η μάσκα είναι ένα από τα τελευταία πράγματα από τα οποία θα απαλλαγούμε στη μάχη κατά του κορονοϊού, τονίζει ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ενώ ειδικά για την χρήση της στους εξωτερικούς χώρους, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, σημείωσε μιλώντας στο Open πως αυτή μπορεί να αποφεύγεται αν οι πολίτες κρατούν 3, 4 μέτρα απόσταση από την διπλανή παρέα και βγαίνουν με ανθρώπους που έχουν εμπιστοσύνη πως τηρούν τα μέτρα προστασίας.
Βατόπουλος: «Τα οριζόντια μέτρα έχουν κλείσει τον κύκλο τους – Ασφαλείς 15 ημέρες μετά τη 2η δόση»
«Τα οριζόντια μέτρα έχουν κλείσει τον κύκλο τους και με τα αυξανόμενα μέτρα και τον εμβολιασμό μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση» δήλωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος και χαρακτήρισε την απόφαση για την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό «περισσότερο πολιτική και λιγότερο υγειονομική».
Επισήμανε πως αυτή την στιγμή έχουμε δύο όπλα, τα εμβόλια και τα self test ενώ σημείωσε πως είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν το τελευταία και να δηλώνονται ενώ αναφορικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων, δήλωσε πως μόλις ανοίξει η πλατφόρμα για όλους ίσως μπορεί να υπάρξει συζήτηση για περισσότερες ελευθέριες.
Ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι ασφαλείς μπορούμε να νιώθουμε τουλάχιστον 15 ημέρες μετά την 2η δόση του εμβολίου ενώ σημείωσε πως είναι πολύ πιθανό να χρειαστούμε και τρίτη δόση του εμβολίου. Για τα εμβόλια σε εφήβους υπογράμμισε πως πρέπει να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τους.
Τέλος ο κ. Βατόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τοπικών lockdown καθώς όπως είπε η πανδημία δεν έχει τελειώσει και γι΄ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Τζανάκης: Αποκλιμάκωση 30% στις νοσηλείες, πτώση στα κρούσματα μετά τις 10 Ιουνίου
Για αποκλιμάκωση στις νοσηλείες των ασθενών με κορονοϊό κατά 30% στα νοσοκομεία μιλά ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 10 Απριλίου, ο μέσος κυλιόμενος όρος των κρουσμάτων θα είναι 500 – 600 την ημέρα. «Η αποκλιμάκωση είναι αργή, αλλά γίνεται», επισημαίνει ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο Open, ενώ εξηγεί πως καταγράφεται και μια βελτίωση περίπου 15% στα κρεβάτια των ΜΕΘ.
Ωστόσο, ο ίδιος υπογραμμίζει πως παραμένει υψηλά ο δείκτης θνησιμότητας, ο οποίος όμως πάντα καθυστερεί και συγκεκριμένα πέφτει τρεις περίπου εβδομάδες μετά την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ουσιαστική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα σημειωθεί μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου που το 30 – 35% των πολιτών θα είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις. «Τότε θα δούμε μια σαφή αποκλιμάκωση των πανδημικών δεικτών», είπε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.