Η περίπτωση της 44χρονης γυναίκας από τη Χαλάστρα Θεσααλονίκης, έχει τεθεί στο μικροσκόπιο, καθώς κατέληξε λίγο μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca κατά του κορονοϊού.
Στο σύντομο χρόνο του τραγικού συμβάντος μετά τον εμβολιασμό, εστιάζουν οι επιστήμονες λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι πρωτοφανές.
Συγκεκριμένα, η επιδημιολόγος Αθηνά Λινού, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN είπε ότι δεν έχει παρατηρηθεί παρενέργεια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Σημείωσε ότι στην Αγγλία «όλα τα περιστατικά σημειώθηκαν μετά από 5 μέρες από τον εμβολιασμό και τώρα συζητιέται ότι μπορεί να υπάρξουν πρώιμα συμπτώματα μετά από την τρίτη μέρα».
«Δεν φαίνεται να οφείλεται ο θάνατος σε θρόμβωση που συνοδεύεται από μεγάλες αιμορραγίες» σημείωσε η καθηγήτρια.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γιώργος Χρούσος, Μέλος Επιτροπής Εμβολιασμών, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ είπε στον ΑΝΤ1 ότι οι παρενέργειες παρουσιάζονται μετά από 6 έως 21 μέρες.
Εκτίμησε δε ότι μπορεί να υπήρχε υποκείμενο νόσημα και πρόσεθσε ότι έγινε γνωστό πως η γυναικα είχε υποστεί έμφραγμα.
Θεοδωρίδου: Θα γίνει σχολαστική μελέτη του περιστατικού
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο περιστατικό θανάτου της 44χρονης γυναίκας. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών συλλυπήθηκε τους οικείους της και ξεκαθάρισε ότι το περιστατικό μελετάται με προσοχή.
«Μόλις το πληροφορηθήκαμε, αναζητήσαμε πληροφορίες. Υπάρχει μια χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό, το γεγονός έλαβε χώρα μια μέρα μετά. Γι'αυτό υπάρχει και λεπτομερής έλεγχος στα αίτια θανάτου. Έχει γίνει νεκροτομή και οι πρώτες πληροφορίες είναι ότι ο θάνατος δεν συνδέεται με θρομβώσεις μεγάλων αγγείων ή φλεβωδών κόλπων. Φαίνεται ότι υπήρξε ένα έμφραγμα επί εδάφους παλαιοτέρων. Η μελέτη του περιστατικού θα είναι σχολαστική, όπως σε όλα τα περιστατικά», είπε αρχικά η αναισθησιολόγος.
«Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά θρομβώσεων, παραμένει ως πιθανό το ένα περιστατικό που έχει δηλωθεί από τις αρχές του εμβολιασμού. Τα στοιχεία καταγράφονται και μας δίνονται για όλα τα περιστατικά θρομβώσεων, εμφραγμάτων ή πνευμονικών εμβολών. Δεν πρέπει να μπούμε σε αναφορά αριθμών, αφού η αξιολόγησή τους πρέπει να γίνεται με αναγωγή στον γενικό πληθυσμό. Το βασικό είναι ότι υπάρχει μια ευαισθητοποίηση όλο και μεγαλύτερη με την πάροδο του χρόνου για καταγραφή οποιασδήποτε παρενέργειας. Ο αριθμός τους, όμως, παραμένει χαμηλός», κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.
Σύζυγος 44χρονης: Αλλαξε το εμβόλιο για να γίνει καλά μια ώρα αρχύτερα
Ο Κώστας Γκουγκουλιάνης, πάντως, σύζυγος της 44χρονης εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυρίας Θεοδωρίδου, λέγοντας: «Απορώ γιατί πήγαμε για νεκροψία και δεν ρωτήσαμε την κυρία Θεοδωρίδου. Η νεκροψία έδειξε ότι η Μαρθούλα έφυγε από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου» και στη συνέχεια τόνισε: «Τι έπρεπε να πει η ιατροδικαστική αν πέθανε από το εμβόλιο; Αν δεν βάζαμε ιατροδικαστή και δικηγόρο θα μπορούσαμε να πάμε παρακάτω για να δούμε αν πήγε από το εμβόλιο; Εγώ ποιον να ρωτήσω. Πριν λίγο καιρό είχε κάνει και γενικές εξετάσεις και ήταν όλες καθαρές. Μας είπαν ότι στις 13 Απριλίου είχε κάνει επέμβαση κι εμείς 13 Απριλίου κάναμε μαθήματα διαδικτυακά με τα παιδιά. Μας πήραν από το νεκροτομείο και μας ρωτούσαν αν είχε πάθει έμφραγμα παλιότερα. Αν είχατε πάθει εσείς έμφραγμα, θα πηγαίνατε να κάνετε το εμβόλιο;».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.