Ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος σε σημερινές του δηλώσεις αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που προωθείται από την κυβέρνηση και εξήγησε πώς μπορεί να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των υπερωριών.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Open αναφέρθηκε στον τρόπο υπολογισμού των υπερωριών που μπορεί να έρθει με το νομοσχέδιο λέγοντας ότι:«Εδώ και χρόνια οι εργοδότες προσπαθούσαν να σπάσουν το εργασιακό έτος σε δύο περιόδους. Η πρώτη θα είναι αυξημένης εργασίας, όπου ο εργαζόμενος θα μπορεί να δουλεύει 8ώρο, 10ωρο και 12ωρο. Η δεύτερη περίοδος λόγω της μείωσης της δουλειάς, ο εργαζόμενος θα μπορεί να δουλεύει πεντάωρο, τετράωρο ή και τρίωρο. Στο τέλος του έτους θα γίνεται ένας συμψηφισμός για τις υπερωρίες και ο μόνος που θα χάνει θα είναι εργαζόμενος».
Καταργείται η διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατών
Τέλος, εξήγησε πως καταργείται η διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατών και εξισώνονται οι αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοτεχνιτών, που, μέχρι σήμερα, υπολογίζονταν σε λίγα μεροκάματα, με εκείνες των υπαλλήλων, που ισοδυναμούν με μισθούς έως και ενός χρόνου.
Βγαίνει μπροστά ο πρωθυπουργός για το νομοσχέδιο
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει εδώ και εβδομάδες αποφασίσει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπει μπροστά στη μάχη για τα εργασιακά, στηρίζοντας το νομοσχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας και το οποίο θα κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση στα μέσα Μαΐου για να πάρει δύο εβδομάδες μετά τον δρόμο για τη Βουλή και να ψηφιστεί εντός του Ιουνίου. Και μπορεί το υπουργείο να δέχθηκε αρκετά πυρά το προηγούμενο διάστημα, κυρίως από την αντιπολίτευση, αλλά και τα συνδικάτα, η στρατηγική απόφαση του κ. Μητσοτάκη είναι, όχι μόνο να προχωρήσει η κυβέρνηση, αλλά και να εξηγηθεί στους εργαζόμενους γιατί πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με ρήτρες που κατοχυρώνουν νέα δικαιώματα και δεν καταστρατηγεί ήδη κατοχυρωμένες ελευθερίες, όπως το οχτάωρο.
Ο κ. Μητσοτάκης στο πρωτομαγιάτικο μήνυμα του αποφάσισε να προβάλλει θετικές πτυχές του νομοσχεδίου, όπως την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία θα εφαρμοστεί αρχικά σε τράπεζες και βιομηχανίες, και θα είναι μια ψηφιοποιημένη διαδικασία της παραδοσιακής «κάρτας», σε άμεση διασύνδεση με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Υπενθυμίζεται, δε, ότι ο εργαζόμενος μπορεί, εφόσον το επιθυμεί και μόνο, να ζητήσει από τον εργοδότη να δουλέψει περισσότερες ώρες σε τετραήμερη αντί για το κλασικό οχτάωρο σε πενθήμερη βάση.
Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο δικαίωμα στην αποσύνδεση που πρακτικά αφορά στη θεσμοθέτηση του καθεστώτος της τηλεργασίας και τη δυνατότητα του εργαζομένου να μην ενοχλείται από τον εργοδότη του εκτός του ωραρίου εργασίας του. Παράλληλα, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπεται η γονική άδεια και για τον πατέρα ενός παιδιού, ενώ προστατεύεται από απόλυση για περίοδο έξι μηνών. Πρακτικά, αυτό που θα διαμηνύουν όλο το επόμενο διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι η μεταρρύθμιση του εργασιακού πλαισίου έρχεται για να «κουμπώσει» στα σύγχρονα δεδομένα και τις σύγχρονες ανάγκες.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.