Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος μίλησε αναλυτικά στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο BBC για τον τουρισμό, που αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Μαΐου, αλλά και το πρόγραμμα εμβολιασμού για τον κορονοϊό, για το οποίο εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας».
Ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε ακόμα στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει 175 σημαντικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που μπορούν να κάνουν την ελληνική οικονομία πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο δίκαιη, πιο εξωστρεφή, παραγωγική και καινοτόμο.
«Σίγουροι για τον τουρισμό»
Στην αρχική ερώτηση για το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού, ο Σκέρτσος απάντησε πως «ναι, είμαστε απολύτως βέβαιοι γιατί πλέον έχουμε περισσότερη εμπειρία. Η αλήθεια είναι ότι το περσινό καλοκαίρι, δεδομένων των συνθηκών ήταν μια αρκετά καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό καθώς χρησιμοποιήσαμε για τον έλεγχο των επισκεπτών στα σημεία εισόδου στη χώρα έναν πολύ «έξυπνο» αλγόριθμο που λάμβανε υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών.
«Με αυτόν τον τρόπο μπορέσαμε να ελέγξουμε και να κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Ελλάδα και μάλιστα ήμασταν σε πολύ καλύτερο επίπεδο από σχεδόν όλες τις τουριστικές οικονομίες της Μεσογείου. Εκτός από τη μεγαλύτερη εμπειρία, φέτος έχουμε και την επιχείρηση εμβολιασμού που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, επομένως θα έχουμε χτίσει ένα σημαντικό τείχος ανοσίας και θα μπορέσουμε να υποδεχτούμε τουρίστες από τη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη».
Πράσινη κάρτα εμβολιασμού
Στο ερώτημα πώς διασφαλίζεται η εγκυρότητα των πιστοποιητικών που θα προσκομίσουν οι επισκέπτες, ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε «αυτό που έχουμε συμφωνήσει με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους μας (που είναι) να θέσουμε σε εφαρμογή τη λεγόμενη «Πράσινη κάρτα εμβολιασμού», ένα ψηφιακό πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του έχει όντως εμβολιαστεί.
Διαφορετικά ο επισκέπτης θα πρέπει να προσκομίζει ένα αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό που θα επισυνάπτεται στη φόρμα PLF, το έγγραφο που υποχρεωτικά πρέπει να συμπληρώνουν όσοι θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Όλα τα παραπάνω θα ελέγχονται στις εισόδους στη χώρα».
Ενώ στο διευκρινιστικό ερώτημα αν θα μπορούσε να υπάρξει διεθνώς μια πρωτοβουλία για ένα anti-Covid πιστοποιητικό ανάλογο με εκείνα για την πολιομυελίτιδα ή τον κίτρινο πυρετό, απάντησε καταφατικά:
«Ναι, και αυτό κάνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό είναι στην πραγματικότητα το Πράσινο Πιστοποιητικό για το οποίο σας μίλησα - και η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος σε αυτήν την προσπάθεια».
Aπαντώντας στο ερώτημα τι θα γίνει ειδικότερα με τους επισκέπτες εκτός Ε.Ε., τους Βρετανούς πολίτες εν προκειμένω, ο υφυπουργός έκανε γνωστό ότι «σε αυτήν την περίπτωση, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμπληρώσουν το PLF και να επισυνάψουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το αρνητικό τεστ που θα έχουν κάνει λίγα 24ωρα πριν απο την έλευσή τους».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.