Μενού
  • Α-
  • Α+

Πληθαίνουν οι μαρτυρίες για το γηροκομείο - κολαστήριο στα Χανιά, στο οποίο έχασαν την ζωή τους 73 ηλικιωμένοι μέσα σε ενάμισι έτος.

Μια εργαζόμενη του ιδρύματος, περιγράφει εικόνες και παραστάσεις που ζούσε καθημερινά, αλλά φοβόταν να αποκαλύψει νωρίτερα. «Έρχονταν υγιείς και σε μία εβδομάδα ήταν τσουβάλια.  Δεν ήθελαν να φάνε και γίνονταν καταθλιπτικοί. Τους φέρονταν σαν ζώα» λέει χαρακτηριστικά.

Μέσα σε δύο εβδομάδες όπως λέει, αντίκρισε έναν άνθρωπο που δεν είχε επαφή με το περιβάλλον. «Είχε χάσει 10 κιλά, του ελειπαν δοντια και ηταν χτυπημενος στο πρόσωπο.» Είπε ότι θα τον πάρει από εκεί σε δύο ημέρες και το ίδιο βράδυ τον ειδοποίησαν ότι ο πατέρας του πέθανε από ανακοπή.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνουν έρευνες σε ληξιαρχεία της Κρήτης καθώς υπάρχουν φόβοι ότι υπάρχουν και άλλοι νεκροί, πέραν των 73 που βρίσκονται στο μικροσκόπιο μέχρι σήμερα. Τους 64 μέσα στο 2020 και τους 9 μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Στους 73 θανάτους δεν περιλαμβάνονται θάνατοι που συνέβησαν μια εβδομάδα αφότου μεταφέρθηκαν κάποιοι ηλικιωμένοι στα νοσοκομεία, καθώς δεν καταγράφηκαν ως θάνατοι στο γηροκομείο αλλά ως θάνατοι στο νοσοκομείο.

Θα ακολουθήσει άρση τραπεζικού απορρήτου για τα άτομα που εμπλέκονται στη δικογραφία. Υπάρχουν καταγγελίες ότι οι υπεύθυνοι εβαζαν ηλικιωμένους με άνοια να υπογράφουν έγγραφα χωρίς να ξέρουν τι, παρουσία αστυνομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει στη δικογραφία τουλάχιστον μια περίεργη υπόθεση μεταβίβασης ακινήτου κάποιου από τους τροφίμους στο γηροκομείο. Στη συγκεκριμένη υπόθεση η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου φέρεται να είχε εμφανιστεί ως πληρεξούσιος του ηλικιωμένου ή της ηλικιωμένης που επρόκειτο να κάνει τη μεταβίβαση.

Ήδη έχουν τηλεφωνήσει τα παιδιά δεκάδων γερόντων που ήταν στο γηροκομείο και ζητούν να ερευνηθουν οι θανατοι των δικών τους ανθρώπων. Ένας κατέθεσε ότι πήγε τον πατέρα του το 2019, σε ηλικία 80 ετών χωρίς να είναι άρρωστος, για να έχει συντροφιά.

Οι καταγγελίες που σοκάρουν 

Πρώην υπάλληλος του γηροκομείου «κολαστήριου» στα Χανιά, υποστηρίζει ότι «ψέκαζαν με εντομοκτόνα» ηλικιωμένους «με δερματικές παθήσεις και ψείρες». 

Η γυναίκα καταγγέλλει πως από τον Μάιο ως τον Δεκέμβριο του 2020  που εργαζόταν ως βοηθός νοσηλευτή, είχε δει 25 με 30 θανάτους ηλικιωμένων, ένας εκ των οποίων ενδεχομένως να προέκυψε μετά από βίαιο τάισμα με σύριγγα. Μάλιστα αποκαλύπτει πως υπήρχαν άνθρωποι στο υπόγειο του γηροκομείου με... κριτήρια: «έβαζαν αυτούς που πλήρωναν λιγότερα ή που είχαν συγγενείς μακριά και δεν μπορούσαν να έρθουν για επίσκεψη». 

«Είχαμε καγκελάκια που στέγνωναν έξω από τα δωμάτια τις βρεγμένες πετσέτες. Είχε υγρασία, οι άνθρωποι κρύωναν. Πολλές φορές πλένανε όλες τις κουβέρτες μαζί και δεν είχαμε να τους δώσουμε. Υπήρχαν άνθρωποι κατουρημένοι, τέσσερις ώρες μπορεί να καθόταν ο άνθρωπος στα κακά του μέχρι να τον σηκώσουν να πάει στην τουαλέτα. Επίσης δερματικές παθήσεις, ψείρες. Και τους βάζανε Aroxol, Teza, εντομοκτόνα δηλαδή, στο κεφάλι. Κοκκίνιζε το κεφάλι, κάνανε μπάνιο μετά, αλλά πολλές φορές αν δεν καθάριζαν, τους έκοβαν γουλί τα μαλλιά», είπε η πρώην υπάλληλος στο zarpanews.gr.

«Είδα να πεθαίνουν»

«Είδα να πεθαίνουν οι άνθρωποι. Στην αρχή τρία, τέσσερα, άτομα. Μετά μέσα σε μια βδομάδα πέθαναν 14 άτομα» καταγγέλλει ακόμα ένας πρώην εργαζόμενος του γηροκομείου στα Χανιά. Υποστήριξε πως οι ηλικιωμένοι δεν τρέφονταν επαρκώς με αποτέλεσμα να παθαίνουν ασιτία, είχαν μελανιές, ενώ «χάνονταν μασέλες με χρυσά δόντια».

«Δούλευα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο εκεί πέρα. Είχα πάει ως βοηθός νοσηλευτή. Οι συνθήκες ήταν πολύ άθλιες. Κακομεταχείριση των γερόντων. Τους έδιναν χάπια έτσι ώστε να είναι σε καταστολή, τους σκουπίζαμε με μία πετσέτα πέντε άτομα παρόλο που έβγαζαν σπυριά. Αντί για πάνες τους έβαζαν ουροκαθετήρα για να μην λερώσουν», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ. 

Ο πρώην εργαζόμενος υποστήριξε ότι είχε μιλήσει στην ιδιοκτήτρια «και δεν άλλαξε κάτι, συνέχισε τα ίδια. Κυρίως ήθελε να βγάλει χρήμα απ’ ότι κατάλαβα. Φανταστείτε 60 άνθρωποι να είναι μέσα και να παίρνει 800 και 1.000 ευρώ κάθε μήνα». 

«Οι καταγγελίες είναι ανυπόστατες και ψευδέστατες»

Οι καταγγελίες είναι ανυπόστατες και ψευδέστατες ανέφερε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος του γηροκομείου, Γιάννης Σφακιωτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ το Σάββατο.  «Θα αντιμετωπιστεί ο κύριος όταν έρθει η ώρα του. Ο κύριος αυτός απολύθηκε αποζημιώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο- Οκτώβριο και έκτοτε κάνει αυτή την δουλειά που κάνει τώρα» είπε αναφερόμενος σε πρώην εργαζόμενο που κατήγγειλε βασανιστήρια σε ηλικιωμένους. 

Ο κ. Σφακιωτάκης υπογράμμισε πως όλα τα στοιχεία του οίκου ευγηρίας βρίσκονται τώρα στην Ασφάλεια Χανίων και ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία για να απαντήσουν με αυτά και όχι κατά φαντασία».  Σχετικά με το γεγονός ότι οι νεκροί αυτοί έχουν αιτιολογία θανάτου την ανακοπή ανέφερε πως για αυτό θα δώσει εξήγηση ο γιατρός που είναι με σύμβαση, που επισκέπτεται 2-3 φορές την βδομάδα το γηροκομείο και είναι stand by όλο το 24ωρο εδώ και χρόνια από την συστάσεως της μονάδας. 

Αναφορικά με το αν το ίδρυμα μπορεί να πάρει την περιουσία κάποιου τροφίμου ο ίδιος τόνισε πως «δεν εισφέρεται οποιοδήποτε στοιχείο για αυτό το πράγμα. Να μας πουν επώνυμα αν υπάρχει κάποιο τέτοιο στοιχείο» τόνισε ο ίδιος.

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου 

Εντολή να προχωρήσει άμεσα στην κατά την κρίση του νόμιμες ενέργειες σχετικά με τους 68 θανάτους ηλικιωμένων σε οίκο ευγηρίας στα Χανιά, έδωσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης, Γεώργιο Σαμπαντσή. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε στον κύριο Σαμπαντσή το φάκελο με τα εν λόγω δημοσιεύματα, ζητώντας του να προχωρήσει άμεσα λόγω της σοβαρότητας των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε όποιες ενέργειες κρίνει.

Η έρευνα για το γηροκομείο ξεκίνησε, ύστερα από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του γηροκομείου δικηγόρος που έχασε τον ηλικιωμένο πατέρα της, ο οποίος είχε φιλοξενηθεί πριν σ’ αυτό το χώρο. Η μήνυση που κατέθεσε στην εισαγγελία ήταν για έκθεση σε κίνδυνο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.