Η υπόθεση με τους θανάτους 68 ηλικιωμένων, μέσα σε 15 μήνες, στη Μονάδα Φροντίδας «Αγία Σκέπη» στα Χανιά, όλοι με αιτία «ανακοπή καρδιάς» εξελίσσεται σε θρίλερ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, μέσα στην προσεχή εβδομάδα, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, αναμένεται να έχει στα χέρια της όλες τις εκθέσεις προκειμένου να προχωρήσει σε άλλο επίπεδο η προκαταρκτική εξέταση, η οποία διερευνά «συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, σωματικές βλάβες αδύναμων ατόμων και ανθρωποκτονία τελεσθείσα με δόλο δια παραλείψεως και κατά συρροή».
Με βάση το ρεπορτάζ από το Πρώτο Θέμα, από τα γραφεία της Ασφάλειας, καλούνται να περάσουν για κατάθεση συγγενείς ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν στο γηροκομείο, όπως και εργαζόμενοι και συνεργάτες.
Κάποιες καταγγελίες που ερευνά η Ασφάλεια, αναφέρουν περίεργες μεταβιβάσεις ακινήτων, ακόμα και δωρεές. Γι' αυτό το λόγο, έχει γίνει άρση του τραπεζικού απορρήτου και ερευνώνται διαδρομές χρήματος.
Η έρευνα για το γηροκομείο ξεκίνησε, ύστερα από μήνυση που υπέβαλε δικηγόρος που έχασε τον ηλικιωμένο πατέρα της, ο οποίος είχε φιλοξενηθεί πριν σ’ αυτό το χώρο.
Η μήνυση που κατέθεσε στην Εισαγγελία ήταν για έκθεση σε κίνδυνο.
Πρώην εργαζόμενοι «άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου»
Πρώην υπάλληλος του γηροκομείου, κατήγγειλε πως από τον Μάιο ως τον Δεκέμβριο του 2020 που εργαζόταν ως βοηθός νοσηλευτή, είχε δει 25 με 30 θανάτους ηλικιωμένων.
Υποστήριξε πως υπήρχαν άνθρωποι στο υπόγειο του γηροκομείου με... κριτήρια: «έβαζαν αυτούς που πλήρωναν λιγότερα ή που είχαν συγγενείς μακριά και δεν μπορούσαν να έρθουν για επίσκεψη».
Η γυναίκα κατήγγειλε πως ηλικιωμένοι με δερματικές παθήσεις και ψείρες ψεκάζονταν με εντομοκτόνα: «βάζανε Aroxol, Teza, εντομοκτόνα δηλαδή, στο κεφάλι, κοκκίνιζε το κεφάλι, κάνανε μπάνιο μετά, αλλά πολλές φορές αν δεν καθάριζαν, τους έκοβαν γουλί τα μαλλιά».
Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως οι ηλικιωμένοι ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους, ακόμα και αν μπορούσαν να περπατήσουν και δεν είχαν ιατρική φροντίδα.
Σοκ προκάλεσε και ο ισχυρισμός της πως «έχω δει να βάζουν ολόκληρο χέρι στον ποπό ανθρώπων, για να βγάλουν τα κόπρανα και οι άνθρωποι σφάδαζαν από τον πόνο. Και μου έλεγαν ότι έτσι πρέπει να γίνεται».
Ακόμα ένας πρώην εργαζόμενος του γηροκομείου υποστήριξε πως ήταν άθλιες οι συνθήκες διαβίωσης για τους ηλικιωμένους.
«Είδα να πεθαίνουν οι άνθρωποι. Στην αρχή τρία, τέσσερα, άτομα. Μετά μέσα σε μια βδομάδα πέθαναν 14 άτομα» είπε στον ΣΚΑΙ.
«Δούλευα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο εκεί πέρα. Είχα πάει ως βοηθός νοσηλευτή. Οι συνθήκες ήταν πολύ άθλιες. Κακομεταχείριση των γερόντων. Τους έδιναν χάπια έτσι ώστε να είναι σε καταστολή, τους σκουπίζαμε με μία πετσέτα πέντε άτομα παρόλο που έβγαζαν σπυριά. Αντί για πάνες τους έβαζαν ουροκαθετήρα για να μην λερώσουν», είπε.
«Είχαν έλλειψη φαγητού γι αυτό οι περισσότεροι δεν είχαν τόσα κιλά. Έμπαιναν με περισσότερα κιλά και μετά πάθαιναν ασιτία. Δεν έβγαζαν τρόφιμα» σημείωσε και πρόσθεσε πως «σε συγκεκριμένα περιστατικά που είχαν μελανιές και χτυπήματα ερχόταν συγκεκριμένο γραφείο τελετών. Ήμουν μπροστά όταν τους χτυπούσαν και βοηθοί και νοσηλευτές κανονικοί και το γνώριζε η ιδιοκτήτρια γιατί υπήρχαν κάμερες», είπε ο πρώην εργαζόμενος.
«Ξέρω ότι αφαιρούσαν τα χρυσαφικά με πρόφαση να τα φυλάξουν και μετά έλεγαν ότι τα έχασαν οι ίδιοι τρόφιμοι και χάνονταν μασέλες με χρυσά δόντια», ισχυρίστηκε.
«Θύμιζαν κρατούμενους του Άουσβιτς – Ήταν κολαστήριο», λένε συγγενείς
«Δεκαπέντε μέρες πριν πεθάνει, δεν μιλούσε πια, μόνο κοιτούσε. Είχε πληγές, τα πόδια της θύμιζαν τους κρατούμενους στο Άουσβιτς, τόσο αποστεωμένα ήταν. Και όταν ήρθε η ώρα της κηδείας, δεν μας την έφεραν στο σπίτι. Θεωρώ ότι το έκαναν για να μη φανεί η κατάσταση στην οποία βρισκόταν», είπε η κόρη 94χρονης που είχε εισαχθεί στο γηροκομείο το καλοκαίρι του 2019 και την άνοιξη του 2020 άφησε την τελευταία της πνοή.
«Την είχα επισκεφθεί και είδα ότι ήταν χάλια» δήλωσε η κόρη της ηλικιωμένης και υποστήριξε ότι «ήταν ξαπλωμένη συνεχώς και της έδιναν για πρωινό ένα τσάι με μια φρυγανιά, ένα μπολ φαγητού το μεσημέρι και μετά ξανά φαγητό στις επτά το απόγευμα. Μιλάμε για ασιτία. Κάποια στιγμή μου είχε πει ότι ήθελε να φύγει».
«Μητέρα, θα σου βάζω καρβέλια στον τάφο σου, γιατί έφυγες πεινασμένη», είπε η κόρη της ηλικιωμένης και δήλωσε έτοιμη να καταθέσει στις Αρχές όλα όσα γνωρίζει.
Συγγενής άλλης τροφίμου υποστήριξε ότι «είχαν πάρει τη διαθήκη της και μετά την άφησαν στο έλεος του Θεού».
«Προσυπογράφω, ήταν κολαστήριο. Ήταν πολλές γυναίκες ή και άνδρες οι οποίοι ανακάλυψα ότι δεν είχαν απογόνους. Υποχρεώθηκε, ενώ ήταν σε νοσοκομείο, να της πάρουν διαθήκη, η οποία άφηνε όλα της τα υπάρχοντα σε εκκλησία και σε μοναστήρια», είπε.
Όπως αποκάλυψε, «δεν επέτρεπαν στους συγγενείς που ήταν ψαγμένοι να τους επισκέπτονται. Απειλήθηκα όταν είπα ότι γιατί δεν φοράει πάμπερς και φοράει καθετήρα, απειλήθηκα ότι δεν θα μου επιτρέψουν να ξαναμπώ μέσα. Η συμπεριφορά τους και το προσωπικό ήταν ελάχιστο γι' αυτό και δεν υπήρχε καθαριότητα. Είπα ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κουρευτούν, και τα νύχια τους, και μου είπαν ''θα σας φέρουμε και τον Ασλάνη''. Εφυγε, και πρέπει να ήταν στο φέρετρό της γύρω στα 10 κιλά».
Παρέμβαση του Αρείου Πάγου
Εντολή να προχωρήσει άμεσα στην κατά την κρίση του νόμιμες ενέργειες σχετικά με τους 68 θανάτους ηλικιωμένων σε οίκο ευγηρίας στα Χανιά, έδωσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης, Γεώργιο Σαμπαντσή.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε στον κύριο Σαμπαντσή φάκελο με δημοσιεύματα, ζητώντας του να προχωρήσει άμεσα λόγω της σοβαρότητας των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε όποιες ενέργειες κρίνει.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.