Στη μεγάλη ανησυχία που έχει προκληθεί στους πολίτες αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Μιλώντας στο Mega, ανέφερε πως «φαίνεται ότι ωριμάζουν τα πράγματα στην επιστημονική κοινότητα και έχουμε πλέον κάπου καταλήξει».
Σημείωσε, άλλωστε, πως «όλα αυτά που γίνονται θα πρέπει να λειτουργούν ως πειστήρια ότι οι επιστήμονες κάνουν τη δουλειά τους, εξετάζουν όλες τις παρενέργειες και έχουν ως πρώτιστο την ασφάλεια των ανθρώπων».
Πολύ σπάνιες οι παρενέργειες - Παρατηρούνται σε όλα τα εμβόλια
«Για όλα τα εμβόλια έχουν παρατηρηθεί σπάνιες - πολύ σπάνιες - ανοσολογικές αντιδράσεις», σημείωσε ο καθηγητής, διευκρινίζοντας πως σε αυτές τις περιπτώσεις παρουσιάζεται θρομβοπενία, δηλαδή μείωση των αιμοπεταλίων.
«Το ιδιαίτερο είναι εδώ ότι αυτό έχει συνδυαστεί με διάφορους θρόμβους. Η συχνότητα είναι πάρα πολύ μικρή: 1 στις 250 χιλιάδες στην AstraZeneca, και 6 περιστατικά στους 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson», τόνισε ο κύριος Βασιλακόπουλος.
Ποτέ δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο με άλλα φάρμακα
«Ο χειρισμός που γίνεται και από τα ΜΜΕ και από τα κράτη δεν είναι ο σωστός», υπογράμμισε παράλληλα, ξεκαθαρίζοντας πως ποτέ δεν έχει απαγορευθεί φάρμακο με τόσο σπάνιες παρενέργειες.
«Κάθε φάρμακο έχει το όφελος και τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος είναι ελάχιστος και τώρα που ξέρουμε το φαινόμενο μπορούμε να το υποπτευθούμε νωρίς και να το προλάβουμε.
Αν κολλήσω κορoνοϊό έχω 16% πιθανότητα για θρόμβωση. Όσοι νοσηλεύονται με κορονοϊό παίρνουν αντιπηκτική αγωγή. Οι αντιπηκτικές ενέσεις προκαλούν μία στις χίλιες περιπτώσεις το ίδιο σύνδρομο. Το εμβόλιο έχει τρομερά ελάχιστο κίνδυνο. Αν κάνω μια γενική αίματος αφού κάνω το εμβόλιο, 3 - 4 ημέρες μετά, αν δεν έχουν μειωθεί τα αιμοπετάλιά μου δεν κινδυνεύω», πρόσθεσε αναφορικά με το τι μπορούμε να κάνουμε προληπτικά μετά τον εμβολιασμό.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν έχουν πάρει ακόμη έγκριση
Αναφερόμενος στο θέμα των μονοκλωνικών αντισωμάτων, και γιατί δε χρησιμοποιούνται ευρέως, ο κύριος Βασιλακόπουλος είπε ότι «για τα μονοκλωνικό αντισώματα ήταν αρχικά να χορηγηθούν ενδοφλέβια στους ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από τον ιό για να μην πάνε στο νοσοκομείο».
«Αυτά δεν έχουν πάρει ακόμα έγκριση», τόνισε. «Υπάρχουν ελάχιστες δόσεις και δεν μπορεί να αποτελέσει μαζική λύση. Τώρα δοκιμάζουν τα ίδια αντισώματα σε υποδόρια ένεση και όχι ενδοφλέβια. Ίσως φτάσουμε σε κάποιο σημείο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν».
Πρέπει να είναι υποχρεωτικό το self test
Μιλώντας για το θέμα των self test, ο κύριος Βασιλακόπουλος επισήμανε πως «τα self test είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «το πόσο χρήσιμο είναι εξαρτάται από το πώς θα χρησιμοποιηθεί»:
«Το θετικό self test έχει πολύ υψηλή πιθανότητα να επιβεβαιωθεί. Το κράτος σωστά είπε ότι επειδή το θετικό self test μπορεί να μην είναι 100% θετικό, όποιος βγαίνει θετικός να κάνει έναν επιπλέον έλεγχο σε μια δομή υγείας.
Ο καθηγητής τόνισε, παράλληλα, πως το self test θα γίνει υποχρεωτικό, καθώς «θα πρέπει να βρούμε τρόπο να τσεκάρουμε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται».
«Υπάρχει η κοινωνία που πρέπει να προστατευθεί. Δεν μπορεί να πάει ένα παιδί εντελώς ανεμβολίαστο σχολείο. Προφανώς και πρέπει να είναι υποχρεωτικό το self test, γιατί όταν αφήνεις κάτι στη βούληση των ανθρώπων μπορεί ένα ποσοστό να πει ότι δεν το κάνει».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.