Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, είναι οι επισκέπτες είτε να έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού είτε να έχουν μαζί τους αρνητικό τεστ PCR τουλάχιστον 72 ώρες πριν το ταξίδι/
Τον Μάρτιο, η χώρα μας είχε άρει την υποχρεωτική καραντίνα μίας εβδομάδας για τους ταξιδιώτες από το Ισραήλ οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί ή είχαν πραγματοποιήσει αρνητικό τεστ. «Θα αίρουμε σταδιακά τους περιορισμούς από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και εξής, εν όψει του ανοίγματος της 14ης Μαΐου για τον τουρισμό», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου τουρισμού στο Reuters, υπό την προϋποθεση τήρησης της ανωνυμίας του.
Οι πολίτες της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Σερβίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα μέσω των αεροδρομίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Χανίων, Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Σαντορίνης και Κέρκυρας, καθώς και μέσω δύο χερσαίων συνοριακών διαβάσεων. Οι επιβάτες από αυτές τις χώρες δεν θα χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα εάν μπορούν να αποδείξουν τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις εμβολίου ή τη διενέργεια τεστ PCR λιγότερο από 72 ώρες πριν το ταξίδι τους.
Μέχρι σήμερα, όλοι οι αλλοδαποί που ταξιδεύουν στην Ελλάδα πρέπει να φέρουν αρνητικό τεστ και να υποβάλλονται σε καραντίνα 7 ημερών. Για τους πολίτες της Βρετανίας και των Εμιράτων, μάλιστα, απαιτείται και δεύτερο υποχρεωτικό τεστ στο αεροδρόμιο.
Ταξιδιωτικά πιστοποιητικά σε όλη την ΕΕ
Παράλληλα, επικαλούμενο δύο διπλωματικές πηγές, το Reuters αναφέρει ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επισήμως σήμερα στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid, ως ένα βήμα για να ανοίξει ξανά ο τουρισμός το καλοκαίρι, ενώ για τις λεπτομέρειες θα διαπραγματευτoύν με τους ευρωβουλευτές τον Μάιο.
Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν σ’ αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, που έχουν αναρρώσει ή που έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊό, να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην ΕΕ. Στην απόφαση των 27 χωρών, αναφέρεται ότι όλες εργάζονται για να διασφαλίσουν «ότι έχουν εφαρμοστεί οι απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις», ώστε τα νέα πιστοποιητικά, ψηφιακά ή σε χαρτί, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόλις εγκριθούν.
Η συμφωνία των κρατών μελών περιλαμβάνει προβλέψεις κατά των διακρίσεων σε βάρος αυτών που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν και επιτρέπει τη διενέργεια ενός φάσματος από τεστ για να αποδεικνύεται η ανάρρωση.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.