Αν τα πράγματα πάνε καλά, την Τετάρτη που μας έρχεται 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας θα έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλοι έχουν να λένε για το πόσο γρήγορα και άρτια κύλησε η διαδικασία του εμβολιασμού τους, από τη στιγμή που έκλεισαν το ραντεβού τους ή ως την ώρα που πήγαν στο κέντρο υγείας, το νοσοκομείο ή το εμβολιαστικό κέντρο που αυτό ήταν προγραμματισμένο. Μπορεί σε πολλούς να φαντάζει αυτονόητη, αλλά καθόλου αυτονόητη δεν ήταν η ομαλή διεκπεραίωση της πιο σύνθετης εφοδιαστικής αλυσίδας που κλήθηκε να στήσει το ελληνικό κράτος.
Την ίδια ώρα, χθες Κυριακή, το gov.gr έκλεισε έναν χρόνο ζωής, με πάνω από 1.000 υπηρεσίες να έχουν προστεθεί στην πλατφόρμα. Σε άλλες χώρες ίσως να φάνταζε αυτονόητο ότι μια εξουσιοδότηση ή μια υπεύθυνη δήλωση θα μπορούσαν να εκτυπωθούν μέσα σε δύο λεπτά από μια κεντρική κυβερνητική πύλη. Εδώ, όμως, έπρεπε να έρθουν μερικοί άνθρωποι και να πατήσουν τα τρία-τέσσερα κουμπιά που χρειάζονταν. Δεν ήταν τεχνικά σύνθετο, αλλά έπρεπε να υπάρχει πολιτική βούληση. Και ενώ άλλοι, προκάτοχοι του κ. Πιερρακάκη στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ή Διακυβέρνησης έπαιζαν με διαστημόπλοια και δορυφόρους, ο νυν υπουργός ήρθε για να λύσει πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μέσος πολίτης της χώρας.
Την ίδια ώρα, όμως, η άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα της συντήρησης και του αρτηριοοσκληρωτισμού, συνεχίζει να δίνει τη μάχη της. Ενώ τα ραντεβού για τα εμβόλια κλείνονται ψηφιακά, μέσω της άυλης συνταγογράφησης (άλλη μια έξυπνη πατέντα που έχει σώσει κόσμο) και ο πολίτης βρίσκει όλο και περισσότερες λύσεις με ένα κλικ ή ένα…ταπ στο app, έρχονται οι αλήστου μνήμης συντεχνίες να πάρουν τη ρεβάνς τους.
Ενώ η κυβέρνηση εξαγγέλλει ένα μαζικό πρόγραμμα με δωρεάν self test στο σπίτι του κάθε πολίτη, εμφανίζεται ο Κώστας Λουράντος των φαρμακοποιών, ο οποίος απειλούσε την κυβέρνηση Σαμαρά ότι θα κάνει τα φαρμακεία εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ για το περιθώριο κέρδους και τη διάθεση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, και ζητάει αμοιβή των φαρμακοποιών τόσο για την υπηρεσία του «ενδιάμεσου» ανάμεσα σε κράτος και πολίτη όσο και…15 ευρώ για να κάνει ένα test σε έναν πολίτη που δεν είναι εξοικειωμένος. Και, άντε, να παίρνει ένα συμβολικό ποσό ο φαρμακοποιός που θα κάνει το τεστ στον πολίτη, όπως παίρνει τώρα για κάθε ραντεβού εμβολίου που κλείνει μέσω του emvolio.gov.gr. Γιατί να παίρνει κάτι, απλώς επειδή θα πληκτρολογεί ένα ΑΜΚΑ και θα αποθηκεύει μερικά test; Πολλοί πολίτες που θα έρχονται στο φαρμακείο, δεν θα παίρνουν και κάτι ακόμα που τους χρειάζεται;
Και, για να έχουμε καλό ερώτημα στο τέλος της ημέρας, θα ήθελαν μήπως οι φαρμακοποιοί να διατίθενται τα τεστ μέσω των σούπερ μάρκετ, να τελειώνει η ιστορία; Έτσι διατίθενται στη Γερμανία, όπου οι πολίτες τα αγοράζουν, όπως και πολλά άλλα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα. Να το κάνουμε κι εδώ έτσι, λοιπόν, για να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση; Ας βρεθεί, λοιπόν, μια χρυσή τομή επί μιας συμβολικής αμοιβής για όσους πολίτες δεν μπορούν να κάνουν ένα απλό τεστ μόνοι τους, αλλά όχι και να πάρουν αποζημίωση για εκατομμύρια τεστ την εβδομάδα, απλώς και μόνο για ένα…συρτάρι και ένα πληκτρολόγιο.
Ως το Πάσχα, χονδρικά, έχουμε τη δυσκολία του κορονοϊού. Μετά, όμως, έχουμε εκκρεμότητες να λύσουμε. Η περιπέτεια του κορονοϊού είναι η απόλυτη ευκαιρία, από το καλοκαίρι και μετά, να αποφασίσουμε με ποιον κόσμο, με ποια Ελλάδα θα πορευτούμε. Αυτή του gov.gr και του 21ου αιώνα ή αυτή των πάσης φύσεως συντεχνιακών πρακτικών;
Υ.Γ. Άφησα σκόπιμα έξω τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα επιταχθούν. Οι άνθρωποι έχουν χίλια δίκια και για τα λάθη της Πολιτείας όσο και σε αντιπροτάσεις που κάνουν, όπως η ενεργοποίηση των άρτι ειδικευθέντων γιατρών. Την ώρα της μάχης, όμως, δεν μπορούν να υπάρχουν «αλλά».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.