Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ήταν καλεσμένος ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, Χαράλαμπος Γώγος, όπου μίλησε για την αύξηση του ιικού φορτίου στη χώρα μας και ειδικότερα στην Αττική, για το άνοιγμα των σχολείων, το εμβόλιο, αλλά και την απόφαση της αστυνομίας για όριο 100 ατόμων σε συγκεντρώσεις μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.
«Υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο, ο ιός είναι εδώ στη χώρα μας, δεν έχει φύγει. Υπάρχει αύξηση των εισαγωγών , έχουμε 1.500 νοσηλευομένους. Βέβαια όχι 3.000 ή 4.000, αλλά τα πράγματα είναι στην “κόψη του ξυραφιού”», δήλωσε αρχικά ο κ. Γώγος ενώ συγκεκριμένα για την Αττική ανέφερε:
«Αν προκύψει πρόβλημα θα είναι μεγάλο, γι’ αυτό πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Στο τραπέζι υπάρχουν τα πάντα, όταν έχουμε μία πανδημία, δεν αποκλείεται τίποτα».
«Ο αριθμός των κρουσμάτων θα πρέπει να σχετίζεται με τον λόγο των τεστ που γίνονται. Δηλαδή έχει μεγάλη σημασία ο παρονομαστής πόσα τεστ έγιναν για να έχουμε τα συγκεκριμένα κρούσματα. Μην μας παρασύρουν οι αριθμοί γιατί είναι διαφορετικό να έχεις 400 κρούσματα με 10.000 τεστ και διαφορετικό να έχεις 800 με 35.000 τεστ. Αυτό που μας απασχολεί είναι ο λόγος των θετικών τεστ, να είναι κάτω από 2% εάν είναι δυνατόν ώστε να υπάρχει μία σχετική ασφάλεια».
«Επομένως έχει σημασία ένα αυτό, δεύτερον οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, τρίτον η επάρκεια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και φυσικά η δυναμική της πανδημίας. Αν σε μία περιοχή υπάρχει μία τάση ανόδου των κρουσμάτων, αντιμετωπίζεται διαφορετικά από κάπου όπου υπάρχει μία τάση ύφεσης», προσέθεσε ο κ. Γώγος.
Σχετικά με τα σχολεία δήλωσε ότι τα πάντα μπορούν ν’ ανατραπούν αν αλλάξει η κατάσταση και τα πράγματα χειροτερέψουν παρόλο που η απόφαση είναι ειλημμένη, τονίζοντας ότι στο «τραπέζι είναι τα πάντα», καθώς πάνω απ’ όλα είναι η δημόσια υγεία.
Ακόμα προσέθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος που άλλαξε η μέρα που συνεδριάζει η επιτροπή και πήγε την Παρασκευή, προκειμένου να υπάρχουν όλα τα δεδομένα της εβδομάδας και να εκτιμάται η κατάσταση.
«Για τα γυμνάσια και τα λύκεια έχει αποφασιστεί είναι ειλημμένη η απόφαση, αλλά δεν αποκλείεται ν’ αλλάξει εάν τα πράγματα χειροτερέψουν. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο σ’ αυτήν την κατάσταση».
Η συζήτηση για τις συγκεντρώσεις έγινε σε άλλη επιτροπή
Σχετικά με την απόφαση της αστυνομίας για απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, επικαλούμενη την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, ο κ. Γώγος δήλωσε ότι αυτή έγινε σε άλλη επιτροπή.
«Αυτή η συζήτηση έγινε σε άλλη επιτροπή, υγειονομικού χαρακτήρα, αλλά υπουργική επιτροπή. Η αρχή της αναλογικότητας επιβάλλει τα πράγματα ν’ αντιμετωπίζονται κατ’ αναλογία. Από τη στιγμή που άνοιξαν μερικές καταστάσεις, όπως η κινητικότητα στο εμπόριο, λιανεμπόριο, τα δημοτικά κτλ. Οι συναθροίσεις πρέπει ν’ αυξηθούν από το 9 που ήταν πριν και πρακτικά απαγορεύονται, σ’ έναν αριθμό μέχρι 100», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για τη μετάλλαξη του κορονοϊού ο κ. Γώγος ανέφερε: «Είναι αυτό που λέμε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και η ατζέντα συνεχώς ανοίγει. Είχαμε τα προβλήματα με την κινητικότητα, με το λιανεμπόριο, με το άνοιγμα των σχολείων, τώρα προστίθεται και αυτή η παράμετρος. Η μετάλλαξη υπάρχει εδώ και καιρό, απλά τελευταία έχουν αθροιστεί κάποιες μεταλλάξεις, οι οποίες τροποποιούν τη συμπεριφορά του και τον κάνουν λίγο πιο επικίνδυνο, δηλαδή φαίνεται ότι αυξάνεται το ιικό φορτίο, κάτι που δίνει τη δυνατότητα να μεταδίδεται από 50-70% ευκολότερα»
«Για το βρετανικό στέλεχος, φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται από το εμβόλιο. Πιθανότατα και τα άλλα δύο στελέχη που επικρατούν στη Βραζιλία και στη Νότια Αφρική».
«Όλα τα μέτρα τ’ ανακουφιστικά που παίρνουμε έχουν σαν προοπτική τον εμβολιασμό. Προχωράμε προς μία κατεύθυνση, αλλά θέλουμε εμβόλια», κατέληξε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.