Στο δεύτερο κύκλο του, διετούς διάρκειας, περνά το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προβλέπονται υψηλότερα ποσά επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δικύκλων/τρικύκλων καθώς και μικροαυτοκινήτων, με τον προϋπολογισμό για το 2022 να ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από τον Απρίλιο του 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Πάντως – όπως επανέλαβε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – το πρόγραμμα θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2021. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να υποβάλλουν τα σχετικά δικαιολογητικά και να ζητήσουν τα νέα ποσά επιδότησης όσοι αγόρασαν ηλεκτρικό όχημα από τον περασμένο Δεκέμβριο έως και τον προσεχή Μάρτιο.
Πέρα από τις υψηλότερες επιδοτήσεις θεσπίζονται κοινωνικά κριτήρια για ΑμεΑ, τρίτεκνους και για νέους έως 29 ετών. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νησιά. Το ζητούμενο πάντως στη δεύτερη φάση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» είναι να μειωθούν οι καθυστερήσεις ανάμεσα στην υποβολή της αίτησης και την καταβολή των χρημάτων. Χρονικό διάστημα που σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζει τους 8 μήνες.
Για τα φυσικά πρόσωπα, το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται από το 20% στο 30% (στην λιανική τιμή προ φόρων). Το μέγιστο ποσό που μπορεί να δοθεί φθάνει πλέον τα 8.000 ευρώ, από 6.000 ευρώ που ίσχυε στον προηγούμενο κύκλο. Η απόσυρση παλαιού οχήματος (προ του 2013) παραμένει στα 1.000 ευρώ και η αγορά του έξυπνου οικιακού φορτιστή (wallbox) στα 500 ευρώ.
Η έκπτωση υπολογίζεται επί της λιανικής τιμής προ φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος, ενώ στη συνέχεια προστίθεται αυτούσιος ο ΦΠΑ 24%. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του Nissan Leaf Acenta 40 kWh, με ΛΤΠΦ 27.403 ευρώ, η επιδότηση 30% αντιστοιχεί σε 8.221 ευρώ, όμως η έκπτωση θα ανέλθει στα 8.000 ευρώ (ανώτατο όριο). Έτσι η τελική τιμή του αυτοκινήτου υποχωρεί στα 25.980 ευρώ (από 28.500 ευρώ με επιδότηση 20% στον πρώτο κύκλο του προγράμματος).
Στην πρώτη φάση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», η επιδότηση 20% αφορούσε ηλεκτρικά αυτοκίνητα με ΛΤΠΦ έως 30.000 ευρώ. Για ηλεκτρικά με ΛΤΠΦ από 30.001 έως 50.000 ευρώ, η επιδότηση ανερχόταν στο 15%. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει διευκρινίσει ακόμα αν το ποσοστό θα παραμείνει το ίδιο ή αν θα ανέλθει επίσης στο 30%.

Τα Άτομα με Αναπηρία δικαιούνται επιπλέον 1.000 ευρώ, οι οικογένειες που έχουν τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα θα δικαιούνται 1.000 ευρώ ανά τέκνο (έναντι των συνολικά 1.000 ευρώ που προβλεπόταν στην πρώτη φάση του προγράμματος), ενώ και οι νέοι έως 29 ετών θα λαμβάνουν επιπλέον 1.000 ευρώ.
Για τα φυσικά πρόσωπα, το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων και τρικύκλων κατηγορίας L5e έως και L7e αυξάνεται από 20% σε 40% και το μέγιστο ποσό επιδότησης από 800 ευρώ σε 3.000 ευρώ. Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται τα επαγγελματικά ηλεκτρικά τρίκυκλα που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά εμπορευμάτων ή/και επιβατών καθώς και τα μικροαυτοκίνητα. Ειδικά για νέους έως 29 ετών προβλέπεται η προσαύξηση της ενίσχυσης κατά 1.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικών μικροαυτοκινήτων.
Το ποσοστό επιδότησης για τα ηλεκτρικά δίκυκλα L1e έως L4e παραμένει στο 20% και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα είναι 800 ευρώ. Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται τα ελαφρά ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα με κυβισμό μικρότερο των 50 cc καθώς και τα αντίστοιχα οχήματα μεγαλύτερου κυβισμού. Ειδικά για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων του συνόλου της κατηγορίας L θα επιδοτείται προαιρετικά ως μέρος του βασικού εξοπλισμού του οχήματος η αγορά δεύτερης μπαταρίας με ποσό 300 ευρώ. Το ποσοστό επιδότησης για τα ηλεκτρικά ποδήλατα παραμένει στο 40% και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα είναι 800 ευρώ.
Για τις εταιρείες, το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται από 20% σε 30% και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα ανέλθει σε 8.000 ευρώ ανά όχημα. Ο αριθμός των οχημάτων για τον οποίο μια εταιρεία δικαιούται επιδότηση δεν θα περιορίζεται πλέον αριθμητικά, σε αντίθεση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος που υπήρχε το όριο των 3 ή 6 οχημάτων (σε περίπτωση νησιωτικών Δήμων).
Οι εταιρείες θα μπορούν πλέον να επιδοτούνται και για την αγορά και εγκατάσταση έξυπνων φορτιστών, με τον όρο ότι αυτοί θα εξυπηρετούν αμιγώς τους σκοπούς της εταιρείας και δεν θα χρησιμοποιούνται για εμπορική εκμετάλλευση. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα στις εταιρείες να αποσύρουν ίσο αριθμό οχημάτων με αυτόν που αντιστοιχεί στα οχήματα για τα οποία αιτούνται επιδότησης, με το ποσό ανά όχημα να είναι 1.000 ευρώ. Οι εταιρείες ταχυμεταφορών, διανομών καθώς και οι τουριστικές εταιρείες θα μπορούν να επιδοτηθούν πλέον και για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GR–Eco Islands, ειδική μέριμνα λαμβάνεται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα νησιά, καθώς η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου ενισχύεται με επιπλέον 4.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο σε όλα τα νησιά της χώρας. Ενισχύονται επίσης οι εταιρείες αντιπροσώπων, εμπόρων και εισαγωγέων αυτοκινήτων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων δοκιμαστικής οδήγησης (test drive) με ποσοστό επιδότησης 30% και μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο.
Σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος, δεν θα υπάρχει πλέον η υποχρέωση εξαγοράς του οχήματος στη λήξη της περιόδου χρονομίσθωσης. Με τον τρόπο αυτόν διευκολύνεται η αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων εταιρικών στόλων.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.