Μενού
Αλβανία - Ιταλία
Οπαδοί της Αλβανίας στη Γερμανία για το Euro 2024 | AP Photos / Alessandra Tarantino
  • Α-
  • Α+

«To bej Shqiperia 3 gola;». Στις 21:50, δέκα λεπτά πριν το ματς της Αλβανίας με την αγαπητή Ιταλία για τον Β' όμιλο του Euro 2024, η συζήτηση σ' ένα καφενείο στην Καλογρέζα αλλάζει συνεχώς, ανάμεσα στα «στην υγεία σου», από τα ελληνικά στα αλβανικά.

«Θα βάλει η Αλβανία τρία γκολ;». Το σύνολο που έφτιαξε ο 50χρονος Βραζιλιάνος προπονητής, Σιλβίνιο, και τα αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών, ενδεικτικών του σύγχρονου, γρήγορου ποδοσφαίρου, έκαναν 26 άτομα (μικρούς, μεγάλους, άτομα με παραδοσιακές ενδυμασίες και σημαίες, αλλά και εργαζόμενους) 2.647 χιλιόμετρα μακριά από το γήπεδο της Ντόρτμουντ, να πιστέψουν πως το αντιπροσωπευτικό τους σύνολο θα αντεπεξέλθει στις προσδοκίες τους.

Η νέα «φουρνιά» ποδοσφαιριστών των Τιράνων (σ.σ. αρκετοί απ' αυτούς αγωνίζονται στο ιταλικό πρωτάθλημα) ήταν έτοιμη να κάνει την υπέρβαση. Ο μύθος είχε χτιστεί, χτιζόταν και χτίζεται ακόμη στις κερκίδες του «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ», στο Ντόρτμουντ, στα σημεία που υπάρχει αλβανική διασπορά, ακόμη και στη μικρή Καλογρέζα.

Η Αλβανία, πλήρης και με όλα τα φώτα πάνω της, ήταν έτοιμη να εκθρονίσει μία από τις χώρες που της στάθηκε, μπορεί όχι και τόσο, κατά τη διάρκεια της «πέτρινης δεκαετίας» του 1990 και να αφήσει το αποτύπωμά της στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Το κατάφερε για 23 ολόκληρα δευτερόλεπτα.

Αλβανία - Ιταλία
Οπαδοί της Αλβανίας στο Ντόρτμουντ για το Euro 2024 | AP Photos

Πώς η Αλβανία κέρδισε για λίγο το Euro 2024 στην Καλογρέζα

Δέκα λεπτά και 23 δευτερόλεπτα πριν, στις 21:50 το βράδυ του Σαββάτου, 26 άτομα σ' ένα παραδοσιακό καφενείο – ψητοπωλείο στην Καλογρέζα, άλλοι φορώντας κελέσι (σ.σ. παραδοσιακό καπέλο που η παράδοσή του ξεκίνησε από τη Βόρεια Αλβανία και κρατεί μέχρι σήμερα), άλλοι κρατώντας σημαία, δεν περίμεναν ότι το αντιπροσωπευτικό τους σύνολο θα γινόταν η ομάδα που θα έσπαγε ρεκόρ στο Euro 2024.

Η αισιοδοξία ήταν αδιαμφισβήτητα εκεί· όλοι πίστευαν πως η άπειρη Αλβανία με τα ταλεντάκια της και τον τερματοφύλακα που ακούγεται ότι θα φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ, και θα γίνει συνώνυμο των προσφυγικών γειτονιών, Θωμά Στρακόσια, θα έριχνε στο καναβάτσο τη συμπαθή και πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ιταλία.

Οι ρεαλιστικές τους προσδοκίες έφταναν μέχρι τους «8» του Euro 2024, η εσωτερική επιθυμία σε μία πορεία αλά Ελλάδα το 2004 και στην κορυφή της Ευρώπης. Ο Μπαϊράμι μέσα σε 23 δευτερόλεπτα στο ματς, εκμεταλλεύεται το τραγικό λάθος του Ντιμάρκο στο πλάγιο, σουτάρει στην αριστερή, πάνω γωνία του Ντοναρούμα και σκοράρει.

40.000 άνθρωποι από την Αλβανία, που βρέθηκαν στη Γερμανία, σήκωσαν στο «πόδι» το γήπεδο του Ντόρτμουντ. Στην Καλογρέζα, οι πατεράδες σήκωσαν στον αέρα τα παιδιά τους, οι άνθρωποι αγκαλιάζονταν, φώναζαν, και για λίγο η εσωτερική επιθυμία φαινόταν πως γίνεται πραγματικότητα.

Από τις λίγες στιγμές που οι άνθρωποι ενώνονται τόσο γρήγορα.

Η Αλβανία το πάλεψε, αλλά η Ιταλία ήταν καλύτερη

«Εγώ στο είπα, πως θα βάλουμε τρία γκολ» ακούγεται να λέει ένας θαμώνας στην Καλογρέζα, την ώρα που οι παραγγελίες για φαγητό και μπίρα είχαν πάρει «φωτιά». Λογικό, η χώρα που βρίσκεται για δεύτερη φορά –στην ιστορία της– σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος είχε βάλει το πιο γρήγορο γκολ στη διοργάνωση, απέναντι στη δις πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Την ώρα που οι σερβιτόρες έτρεχαν για τις παραγγελίες, φορώντας στο ενδιάμεσο το κελέσι και την αλβανική σημαία στους ώμους τους, η Ιταλία πίεζε, ήθελε να δείξει πως είναι ένα επίπεδο παραπάνω και έτοιμη να υπερασπιστεί τα σκήπτρα της.

Σ' ένα κρεσέντο πίεσης από τη «σκουάντρα ατζούρα» και μίας περίεργης αμηχανίας από τους θαμώνες του καφενείου στην Καλογρέζα, ο 25χρονος αμυντικός της Ίντερ, Μπαστόνι, έπιασε την κεφαλιά στο 11ο λεπτό και ισοφάρισε για την Ιταλία.

Η στιγμή του γκολ για την Ιταλία
Η στιγμή του γκολ για την Ιταλία | AP Photos

«Εγώ στο είπα, θα μπουν τρία γκολ», η κουβέντα στο μαγαζί άλλαξε γρήγορα, βλέποντας πως η Ιταλία παίρνει μέτρα στο γήπεδο απέναντι στην Αλβανία. Πιάνει τη στοιχηματική έννοια, αφού η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι πίεζε σε κάθε ευκαιρία και εκμεταλλευόταν τα λάθη των «μεθυσμένων», από το πρώτο γκολ, Αλβανών.

16ο λεπτό· ο ντι Λορέντσο θέλει να συνεργαστεί με τον Σκαμάκα, έδιωξε άτεχνα ο Ασάνι και η μπάλα φτάνει στον Μπαρέλα που μ' ένα καταπληκτικό σουτ στην κίνηση, βάζει μπροστά την Ιταλία. Ένα τέταρτο αγώνα, τρία γκολ, αρκετές φάσεις και μία παρατεταμένη σιωπή στο ψητοπωλείο, βλέποντας τους «ατζούρι» να γκρεμίζουν τα όνειρα της Αλβανίας.

Ο αγώνας κύλησε αργά και βασανιστικά, τόσο στο Ντόρτμουντ όσο και στην Καλογρέζα, οι κουβέντες άλλαξαν και από την μπάλα, έπιασαν το TikTok, καθώς η σερβιτόρα που φορούσε πλέον το κελέσι, ήθελε να γυρίσει ένα βιντεάκι με τη σημαία στους ώμους, ένα από τα πολλά που ανέβηκαν το ίδιο βράδυ από τα εκατομμύρια της αλβανικής διασποράς.

Θαμώνες μπαινοέβγαιναν, τα παιδιά είχαν χάσει το ενδιαφέρον τους και άρχισαν να τρέχουν γύρω-γύρω από το μαγαζί, πλέον ακούγονταν περισσότερο οι Έλληνες πελάτες

Η Ιταλία το 'χε καταφέρει. Η γνωστή για την αμυντική της φιλοσοφία ομάδα, έκλεισε όλους τους χώρους στο δεύτερο ημίχρονο και δεν επέτρεψε στη φιλόδοξη Αλβανία να απειλήσει τον Ντουναρούμα. Η κατάσταση στο ψητοπωλείο στην Καλογρέζα δεν άλλαξε ιδιαίτερα, στο μαγαζί δεν έπεφτε «καρφίτσα», αφού όλοι έκατσαν μέχρι το τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων και παραλίγο να δικαιωθούν.

Ο τερματοφύλακας της Ιταλίας απέδειξε για ποιο λόγο θεωρείται «μετενσάρκωση» του Μπουφόν, αποκρούοντας με το σώμα του το πλασέ του Μανάι. Για λίγο ο χώρος στα βόρεια προάστια απέκτησε ζωή και το ματς θα έκανε τον τέλειο κύκλο, ανοίγοντας και κλείνοντας με γκολ της Αλβανίας.

Το σύνολο του Σιλβίνιο μπορεί να μην τα κατάφερε στην πρεμιέρα του Euro 2024, κατάφερε όμως να δείξει πως είναι παρούσα και είναι σε θέση, εκμεταλλευόμενη τα λάθη και το μεγάλο ταλέντο της, να απειλήσει θηρία του ποδοσφαίρου, όπως η Ιταλία.

Μπορεί η Αλβανία να βρίσκεται σε έναν δύσκολο όμιλο, λαϊκιστί και γραφικά «όμιλο-κόλαση», αυτό που έχει καταφέρει όμως είναι μοναδικό. Εκατομμύρια ανθρώπων, αγνοώντας τη δύσκολη καθημερινότητα, συντονίστηκαν απ' όλες τις γωνιές του κόσμου, ακόμη και σε μικρά ψητοπωλεία στην Αθήνα, για να δουν απλά την ομάδα τους. Δύσκολο να το αφαιρέσεις.

Τουλάχιστον, μπήκαν τρία γκολ.

 

Διαβάστε επίσης:

Θανάσης Παπακωνσταντίνου: Η τελευταία συναυλία και το συγκινητικό αντίο - «Κρατήστε τα τραγούδια και ξεχάστε με»

«Πού 'σαι Θανάση»: Ποιος είναι ο Θανάσης στο τραγούδι του Ζαμπέτα

Κιάνου Ριβς: Ο ιδιοφυής κανόνας του «1+1=5» που του άλλαξε τη ζωή

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA