Μενού
Σικαμπάλα
  • Α-
  • Α+

Ανέκαθεν οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν ως τα βαθιά γεράματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ήταν άξιοι αναφοράς. Τόσο μακριά από αυτά που πραγματικά ξεχνάμε ότι ακόμη κολλούν ένσημα από το ποδόσφαιρο. Κι αυτή είναι μια "Super League Edition" της περιγραφής που προηγήθηκε.

Επιτρέψτε μας να ξεκινήσουμε με το πιο νοσταλγικό (και μεγάλο, σε έκταση και χαρακτήρες) όνομα απ' όλα.

Σικαμπάλα (37 ετών)

Ένας καλλιτέχνης της μπάλας. Ποιος δε θυμάται το θρυλικό ΥΠΕΡΚΑΛΤ σύνθημα “Μάθε στον Ριβάλντο λίγη μπάλα, Σικαμπάλα, Σικαμπάλα...” που δονούσε (λέμε τώρα) το γήπεδο της Τούμπας στα mid 00s; Ο βιρτουόζος μεσοεπιθετικός από την Αίγυπτο, για κακή τύχη του ελληνικού κοινού, δεν μακροημέρευσε στον ΠΑΟΚ. Μόλις μια η σεζόν του στη Θεσσαλονίκη (2005-06). Ήταν-δεν ήταν τότε 20 ετών.

Ο Σικαμπάλα έπαιξε 28 φορές με τον Δικέφαλο στο στήθος, έβαλε 4 γκολ και μοίρασε 8 ασίστ. Της μιλούσε κι ήταν αγαπημένο παιδί της εξέδρας. Αργότερα βέβαια προέκυψε ένα δισεπίλυτο πρόβλημα με την στρατιωτική του θητεία, ενώ μέσα σε όλα ο ΠΑΟΚ δεν θα έλεγε «όχι» σε ρευστό εκείνη την εποχή. Κάθε άλλο. Γι' αυτό και τον πούλησε έναντι περίπου 1 εκατ. στην Ζάμαλεκ. Στην ομάδα δηλαδή από την οποία τον είχε αγοράσει για 250 χιλιάρικα, ένα χρόνο πριν. Το τρομερό της ιστορίας είναι πως ο Σικαμπάλα, όχι μόνο παίζει ακόμη μπάλα, στα 37 του, αλλά ότι είναι μέχρι και σήμερα στην Ζάμαλεκ. Αρχηγός της και πραγματική σημαία με σχεδόν 360 εμφανίσεις και παραπάνω από 60 γκολ.

Η ποιότητα του ανέκαθεν ήταν αδιαμφισβητητη (πολλάκις διεθνής με τη χώρα του) και σε κάποια φάση της καριέρας του έφτασε να πάρει μεταγραφή στη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, ενώ λίγοι θυμούνται πως προ τετραετίας έπαιξε για ένα εξάμηνο στον Απόλλωνα Σμύρνης. Για την ιστορία, το πλήρες όνομα του παραμένει «Δαμόκλειος σπάθη» για τους αθλητικούς συντάκτες. Βλέπετε, η εκφώνηση του Μαχμούντ Αμπντέλ Ραζέκ Χασάν Φαντλάλα, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σικαμπάλα λοιπόν.

Χαβίτο (40 ετών)

Χωρίς αμφιβολία, ένας παίκτης - legend για τον Άρη που κέρδισε τον σεβασμό από όλους τους φιλάθλους του. Απ' τους μακροβιότερους ξένους του συλλόγου. «Πάτησε» στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2006 ως μέλος ενός καραβανιού έντεκα Ισπανών και Λατίνων που αφίχθησαν στην ομάδα με προπονητή τον Γκιγιέρμο Όγιος. Αυτός, λοιπόν, κι ο Κόκε έμελε να είναι οι πιο επιτυχημένοι. Αυτοί που λατρεύτηκαν περισσότερο.

Ο Χαβίτο, πιο συγκεκριμένα, έμεινε 5,5 χρόνια στο κλαμπ κι έπαιξε 168 φορές. Έβαλε 21 γκολ με κορυφαίο όλων εκείνο που υπέγραψε την ιστορική νίκη με 1-0 επί της Ατλέτικο Μαδρίτης στο Χαριλάου. Όχι ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής εκεί έξω, αλλά πάντα παθιασμένος κι ένας τρομερός εργάτης μέσα στο γήπεδο. «Σκυλί». Στην καλή του βραδιά ένας πολύ επικίνδυνος και ταχύτατος εξτρέμ.

Μετά τον Άρη, έπαιξε για λίγο σε Ολυμπιακό, Κέρκυρα και Πανθρακικό. Παντού ήταν ένα τίμιο εργαλείο, αλλά ουσιαστικά μόνο με τα κιτρινόμαυρα μεγαλούργησε. Τι κάνει σήμερα; Παρότι τον Νοέμβριο συμπληρώνει τα 40, εξακολουθεί να παίζει ποδόσφαιρο. Όχι σε επαγγελματικό επίπεδο βέβαια. Από το 2020 ενισχύει μια μικρή ισπανική ομάδα, την Μοραλέχα.

Φερνάντο Μπελούτσι (40 ετών)

Ιανουάριος του 2008. Ο Ολυμπιακός, επί Σωκράτη Κόκκαλη, αποκτά με ποσόρ-ρεκόρ περί των 7,5 εκατ. Ευρώ τον 26χρονο -τότε- Μπελούτσι με το αλησμόνητο ράστα-κοτσιδάκι του, από την Ρίβερ Πλέιτ.

Παρά το hype, οι πρώτοι του μήνες κύλησαν υπό αμφισβήτηση. Το παυσίπονο των ερυθρόλευκων φιλάθλων ήταν το «κι ο Μπορέλι στον Παναθηναϊκό έκανε δύο χρόνια να παίξει. Κάντε υπομονή...». Κι αυτή απέδωσε. Καθώς ο Αργεντινός μέσος εξελίχθηκε μετέπειτα σε σπουδαίο γρανάζι στα πλάνα του Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο βραχύσωμος χαφ μένει τελικά για μιάμιση σεζόν στον Πειραιά με απολογισμό 55 αγώνων, 9 γκολ κι 8 ασίστ, αλλά και δύο νταμπλ. Για να ακολουθήσει μια σημαντική ευρωπαϊκή καριέρα σε Πόρτο (κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ το 2011), Τζένοα και Μπούρσασπορ. Στο μεταξύ, υπήρξε σποραδικά και διεθνής με την Εθνική Αργεντινής. Εντάξει, ήταν μπαλαδόρος, τι να λέμε. Καθόλου άσχημα τα πεπραγμένα του στην Γηραιά Ήπειρο (7,5 σεζόν).

Στα 33 του, το πήρε απόφαση και γύρισε στην Αργεντινή (“Παίκτης της χρονιάς” για το 2016). Σαν Λορέντσο, Λανούς, Νιούελς Ολντ Μπόις και από πέρσι... δεύτερη κατηγορία με την Εστουδιάντες Ρίο Κουάρτο. Όχι, δεν έγινε κακός παίκτης ξαφνικά. Απλώς πέρασαν τα χρόνια. Στις 10 του προσεχούς Σεπτεμβρίου, θα κλείσει τα 40 του. Ωστόσο δε φαίνεται έτοιμος να σταματήσει να κλωτσάει το τόπι.

Αντονί Μουνιέ (36 ετών)

Ο Παναθηναϊκός έκανε το μπαμ το καλοκαίρι του 2017 κι απέκτησε τον Αντονί Μουνιέ, έναν ποιοτικότατο μεσοεπιθετικό μεγάλη καριέρα στα γαλλικά γήπεδα (Λιόν, Νις, Μονπελιέ) και τη Serie A (Μπολόνια, Αταλάντα). Έλα όμως που η «πλούσια» συστατική του επιστολή πήγε... άκλαφτη!

Οι (πολλοί) τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στο «Τριφύλλι». Έτσι, σε τρεις σεζόν, περιορίστηκε σε μόλις 35 παρουσίες με 5 γκολ στο ενεργητικό του, περνώντας περισσότερο χρόνο στο κέντρο αποθεραπείας παρά στο χορτάρι.

Μουνιέ
Ο Μουνιέ σε έξαλλο (sic) πανηγυρισμό σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (2018) | Eurokinissi

Παρεμπιπτόντως, αν και δεν έπιασε στον Παναθηναϊκό, του άρεσε η Ελλάδα. Αυτό μαρτυρούν κι οι επόμενες επιλογές στην καριέρα του, μετά τους Πράσινους. Αρχικά ο Παναιτωλικός και λίγο αργότερα ο Απόλλωνας Σμύρνης. Πάντως, το πιο εντυπωσιακό με τον Μουνιέ είναι πως «κατέβηκε» να παίξει ακόμη στη Β' Εθνική! Με την ομάδα της Καλλιθέας, για την ακρίβεια, όπου τίμησε τη φανέλα με 18 γκολ κι 6 ασίστ σε 37 παιχνίδια. Πριν μερικές εβδομάδες μάλιστα, ανανέωσε το συμβόλαιο του με την αθηναϊκή ομάδα ως το καλοκαίρι του 2024. Αειθαλής...

Νέιθαν Μπερνς (35 ετών)

Καλοκαίρι του 2008 και δίπλα σε ηχηρές μεταγραφές όπως εκείνες των Σκόκο, Τζεμπούρ, Κυργιάκου, Μπασινά, Μαϊστόροβιτς και Χουανφράν, η ΑΕΚ -επί ημερών Γιώργου Δώνη- προσθέτει στο ρόστερ της ένα νεαρό κι άσημο παιδί: τον 20χρονο Μπερνς, μια χαμηλού κόστους επένδυση ("project" σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης εποχής) με τεατρετές deal από την Αδελαϊδα.

Άγουρος. Αμούστακος. Δυσκολεύεται να προσαρμοστεί κι η καθιέρωση δεν έρχεται ποτέ. Χρειάζεται να πάει την επόμενη χρονιά δανεικός στην Κέρκυρα (31 αγώνες, 8 γκολ) της Β' Εθνικής για να πάρει χρόνο δράσης. Επιστρέφει στην ΑΕΚ το 2010 κι αρχίζει σιγά-σιγά να δείχνει περισσότερα πράγματα. Όχι όμως κάτι τρομερό. Κι έτσι φεύγει τον Ιανουάριο του 2012 έχοντας 38 ματς και 2 γκολ σε 2,5 σεζόν με την “Ένωση”, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του Κυπέλλου το 2011.

μπερνς
Eurokinissi

Ο Μπερνς εγκατέλειψε οριστικά την προοπτική της Ευρώπης μόλις στα 24 του. Η συνέχεια της ποδοσφαρικής του διαδρομής τον έβρισκε συνήθως ανάμεσα σε Κορέα, Ιαπωνία και Αυστραλία. Υπήρξε και διεθνής με τη χώρα του σε 24 περιπτώσεις (3 γκολ). Μια καριέρα... ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Πάντως, το αγαπάει -ακόμη- το ποδόσφαιρο. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας βέβαια. Από πέρσι βοηθά την ερασιτεχνική Μπάτχουρστ '75, η οποία συμμετέχει στα τοπικά. Μάλιστα ο Μπερνς είναι ο μοναδικός παίκτης της ομάδας που «φαίνεται» στο Transfermarkt. Καθόλου παράξενο.

Ντένις Επστάιν (37 ετών)

Ο Γερμανός μεσοεπιθετικός έκανε «κάτω από τα ραντάρ» καριέρα οκτώ ετών στα ελληνικά γήπεδα. Αναδείχθηκε στη Θεσσαλονίκη με σπουδαίες εμφανίσεις στον Ηρακλή (2008-10, 53 ματς, 9 γκολ, 6 ασίστ) κι ύστερα πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό, όπου δεν έπιασε (έπαιξε μόνο σε φιλικά) και δόθηκε δανεικός στην Κέρκυρα.

Πέρασε με επιτυχία από τον Ατρόμητο και ξανά την Κέρκυρα (επέστρεψε πέντε χρόνια μετά την πρώτη του θητεία), ενώ τελευταίος του σταθμός στη Σούπερ Λιγκ ήταν η Λαμία (2018-19). Συνολικά έπαιξε 208 φορές στην κορυφαία κατηγορία. Όχι και λίγες. Ενώ σημείωσε 32 γκολ και 23 ασίστ! Συνεπής παίκτης, μα κυριότερα πολυθεσίτης. Εξού κι η χρησιμότητα του σε τόσες ομάδες. Κλασικός παίκτης των προπονητών.

επσταιν
Ο Επστάιν πνίγεται στις αγκαλιές των φίλων του Ηρακλή μετά από γκολ με τον Πανιώνιο στο Κύπελλο (2009) | Eurokinissi

Το 2019, στα 33 του, επέστρεψε στην πατρίδα του. Έκτοτε βρίσκεται στην άγνωστη Μπάλινχεν, ομάδα της τέταρτης κατηγορίας. Αρχικά ως παίκτης. Ένα χρόνο αργότερα όμως, άλλαξε ρόλο. Ανέλαβε ως παίκτης-προπονητής την δεύτερη ομάδα του συλλόγου. Και την υπηρετεί μέχρι σήμερα. Ενάμιση μήνα πριν, μπήκε στο 38ο έτος της ζωής του, όμως δεν λέει να εγκαταλείψει το αγαπημένο του σπορ. Σίγουρα θα 'χει πολλές εμπειρίες να μεταλαμπαδεύσει στους νέους. Όκτώ χρόνια στην ελληνική πραγμαιτκότητα σίγουρα σε κάνουν ποδοσφαιρικά σοφότερο.

Φακούντο Πάρα (38 ετών)

Τον γνωρίσαμε στην ΑΕΛ του Γιώργου Δώνη την διετία 2007-2009, όπου είχε ξεχωρίσει ως σέντερ φορ και περιφερειακός επιθετικός, σε μια εποχή που οι Θεσσαλοί βρίσκονταν στο prime της σύγχρονης ιστορίας τους, αφού έμπαιναν στα playoffs κι έπαιζαν για διαδοχικές σεζόν στην Ευρώπη.

Αργότερα, και πιο συγκεκριμένα τη σεζόν 2014-15, ο Πάρα επέστρεψε στη χώρα μας για λογαριασμό του Αστέρα Τρίπολης. Κι εκεί άφησε το αποτύπωμα του, βάζοντας μεταξύ άλλων τρία γκολ (δύο με Μπεσίκτας, ένα με Παρτιζάν) στο Γιουρόπα Λιγκ! 103 οι εμφανίσεις του σε Λάρισα και Τρίπολη αθροιστικά, 22 τα γκολ και 6 οι ασίστ του. Μα κυριότερα, πολλές ενέργειες που μαρτυρούσαν πως αυτός ο τύπος ξέρει μπάλα.

πάρα
Ο Πάρα με τη φανέλα της ΑΕΛ κόντρα στην Έβερτον στο Γκούντισον Παρκ (2007)

Ο “Φάκου” γύρισε στα 30 του χρόνια, δηλαδή το 2015, οριστικά στην Λατινική Αμερική. Δεν ξαναέφυγε ποτέ. Παρότι βαδίζει προς τα 39 του, δεν το 'χει κόψει, καθώς από τον Γενάρη αγωνίζεται στην Ουνιβερσιτάριο της τρίτης κατηγορίας στην Αργεντινή. Είναι προφανώς το μεγάλο της αστέρι.

Άσχετο αλλά και σχετικό, είχε βάλει κι ένα μπάζερ μπίτερ κόντρα στον Άρη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.