Όπως κάθε διοργάνωση έτσι και φέτος το Μουντομπάσκετ κάνει τζάμπολ έχοντας τα μεγάλα φαβορί για να ανέβουν στις 10 Σεπτεμβρίου στο βάθρο και να πανηγυρίσουν ένα μετάλλιο. Παρότι κάθε πρόβλεψη ενέχει κινδύνους να βρεθεί πολύ γρήγορα στον... κουβά, ιδιαίτερα με τις διασταυρώσεις που υπάρχουν φέτος στον δεύτερο γύρο, κάθε κουβέντα για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους διεκδικητές του τίτλου αρχίζει σίγουρα με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία, αλλά και την Αυστραλία που φιγουράρει πολύ ψηλά σε όλες τις προβλέψεις.
Η συγκεκριμένη τριάδα φαντάζει στα περισσότερα αφιερώματα ως η επικρατέστερη να βρεθεί στους αγώνες των μεταλλίων και να διεκδικήσει τα σκήπτρα του παγκόσμιου μπάσκετ. Όσο και αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να θεωρηθούν «ακλόνητο φαβορί» μοιάζουν να είναι ομάδα που θα βρεθεί τουλάχιστον στην τετράδα, καθώς και τα παιχνίδια που έχει να δώσει μέχρι τα χιαστί δεν κρύβουν κάποια υπόνοια για στραβοπάτημα. Αντίθετα οι δύο κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες την τελευταία δεκαετία, η Γαλλία και η Ισπανία, έχουν πιο δύσκολη διαδρομή μέχρι και τους ημιτελικούς αλλά και πάλι δείχνουν να ξεχωρίζουν.

Μεγάλη σημασία για τις ομάδες που θα βρεθούν τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά, θα παίξουν οι διασταυρώσεις. Οι δύο τελευταίοι όμιλοι, για παράδειγμα, έχουν ομάδες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, ο Καναδάς και η Βραζιλία, και εκ των πραγμάτων δύο από αυτές τις ομάδες θα είναι εκτός 8άδας. Αντίθετα, οι δύο πρώτοι όμιλοι μοιάζουν σαφώς πιο βατοί, ενώ έχουν και το πλεονέκτημα (όπως και ο όμιλος της Ελλάδας) πως δεν αλλάζουν χώρα μιας και αρχίζουν και τελειώνουν στις Φιλιππίνες.
Σημειώνεται πως οι παρακάτω επιλογές έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τις ομάδες που έχουν τη δυνατότητα να είναι στην 8άδα και ενδεχομένως να ψάξουν θέση στην 4άδα. Δεν είναι οι λεγόμενες «εκπλήξεις», όπως για παράδειγμα θα είναι αν οι Φιλιππίνες ή η Γεωργία του Ηλία Ζούρου, περάσουν στη δεύτερη φάση...
Γερμανία
Οι Γερμανοί συμμετέχουν στον «Όμιλο του θανάτου» μαζί με τη -εκ των φαβορί- Αυστραλία, την επικίνδυνη Φινλανδία αλλά και την οικοδέσποινα των αγώνων Ιαπωνία. Αν προκριθούν στη δεύτερη φάση θα έχουν μπροστά τους ως δυνατό αντίπαλο μόνο τη Σλοβενία. Στα προημιτελικά θα αντιμετωπίσουν σίγουρα μία πολύ δυνατή ομάδα είτε από την Ευρώπη (Γαλλία, Ισπανία) είτε από την Αμερική (Καναδάς, Βραζιλία). Ντένις Σρέντερ, Μορίτζ και Φραντς Βάγκνερ και Ντάνιελ Τάις φέρνουν αέρα NBA στην ομάδα που πλέον έχει πολλά έμπειρα, από την Ευρωλίγκα, στελέχη (Μπόνγκα, Γκίφεϊ, Φόιγκντμαν, Ομπστ κ.α.).


Καναδάς
Σύμφωνα με τους αναλυτές ο φετινός Καναδάς θα είναι είτε η μεγάλη έκπληξη, είτε η μεγάλη απογοήτευση της διοργάνωσης. Μέση οδός δεν φαίνεται να υπάρχει για την ομάδα με τους 7 NBAers. Η αλήθεια είναι πως οι Καναδοί που δεν έχουν πετύχει ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο, έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο πρόγραμμα καθώς αφενός είναι στον ίδιο όμιλο με τη Γαλλία, αφετέρου στον όμιλο που θα δημιουργηθεί θα συναντήσουν την Ισπανία και τη Βραζιλία. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για να περάσουν στα προημιτελικά θα πρέπει να βάλουν από κάτω 2 από τις 3 αυτές ομάδες, ενώ θα παίξει ρόλο και το πλασάρισμα για τον αντίπαλο στην 8άδα (θεωρητικά ένας εκ των Ασυτραλίας, Γερμανίας, Σλοβενίας). Ο Σάι Τζίλτζιους Αλεξάντερ ξεχωρίζει από το ρόστερ και πλαισιώνεται από τους Μπάρετ (Νικς), Πάουελ (Μάβερικς), Μπρουκς (Ρόκετς), Ντορτ (Θάντερ) κ.α.
Σερβία
Μπορεί μια ομάδα σαν τη Σερβία να είναι στο γκρουπ των αουτσάιντερ. Μπορεί. Παρότι στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις ήταν σταθερά μέσα στην πρώτη πεντάδα, η απουσία του MVP του ΝΒΑ, Νίκολα Γιόκιτς αλλά και των Μπιέλιτσα, Κάλινιτς, Ποκουσέφσκι), αυτομάτως την αποδυναμώνει. Οι Σέρβοι θα είναι δεδομένα πρώτοι στον όμιλό τους (με Σουδάν, Κίνα, Π. Ρίκο) όμως στην επόμενη φάση θα πρέπει να βγουν οπωσδήποτε πρώτοι (κόντρα σε δύο από Ιταλία, Φιλιππίνες, Δομινικανής Δημ.) καθώς η 2η θέση σε αυτόν τον όμιλο θα σημαίνει... ΗΠΑ στα προημιτελικά. Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς είναι το μεγάλο αστέρι για την ομάδα του Πέσιτς, σε ένα ρόστερ που ξεχωρίζουν ακόμα ο Γιόβιτς, ο Μιλουτίνοφ και ο Γκούντουριτς.
Ελλάδα
Η αλήθεια είναι πως η Εθνική μας ομάδα πριν από το πρώτο τζάμπολ μοιάζει να απέχει πολύ από τις ομάδες που στοχεύουν σε πρώτη φάση την 8άδα της διοργάνωσης. Ωστόσο -και πέρα από κάθε συναισθηματισμό- έχει τη δυνατότητα να φτάσει μέχρι και τα προημιτελικά και να ελπίζει στα νοκ άουτ παιχνίδια. Αν υποθέσουμε πως θα είναι 2η στον όμιλο της πρώτης φάσης, πίσω από τις ΗΠΑ,θα πρέπει στη συνέχεια να κάνει νίκες απέναντι σε Λιθουανία και (πιθανότατα) Μαυροβούνιο. Και από εκεί και πέρα ως 2η στα νοκ άουτ θα βρεθεί όπως όλα δείχνουν απέναντι σε κάποια ευρωπαϊκή ομάδα (Ιταλία ή Σερβία) εκτός και αν υπάρξει η εκπληξη από τις Φιλιπίννες ή τη Δομινικανή Δημοκρατία. Με πολλές απουσίες και χωρίς το μεγάλο αστέρι ο Δημήτρης Ιτούδης περιμένει πολλά από τους Γουόκαπ, Παπανικολάου, Παπαγιάννη και Θ. Αντετοκούνμπο.

Σλοβενία
Ένας Ντόντσιτς δεν φέρνει την Άνοιξη, με την Σλοβενία να ξεκινά πολύ πιο πίσω σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις. Ο σούπερ σταρ των Μάβερικς είναι ίσως το πιο ηχηρό όνομα της διοργάνωσης και θα προσπαθήσει να ανεβάσει επίπεδο μια μέτρια ομάδα. Στα πλεονεκτήματα για τη Σλοβενία είναι ο εύκολος όμιλος στην αρχή (Πράσινο Ακρωτήρι, Γεωργία, Βενεζουέλα) αλλά και ένας βατός δεύτερος όμιλος, με δύο εκ των Αυστραλίας, Γερμανίας, Φινλανδίας. Στα χιαστί τα πράγματα θα είναι σαφώς πιο δύσκολα, αλλά να φτάσει μέχρι την 8άδα, τα δεδομένα αλλάζουν. Πλάι στον Λούκα Ντόντσιτς βρίσκονται παίκτες που έχουν «φάει» τα ευρωπαϊκά γήπεδα (Πρέπελιτς, Ζ. Ντράγκιτς, Μπλάζιτς κ.α.).
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.