Από την επόμενη κιόλας ημέρα της μεγάλης πρόκρισης του Ολυμπιακού στον τελικό του Europa Conference League υπήρξε ένα αστείο (;) ανάμεσα στους οπαδούς των ερυθρόλευκων το οποίο ανέφερε πως η ομάδα τους είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που πηγαίνει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης... εν καιρώ δημοκρατίας!
Βιτριολικό χιούμορ θα μπορούσε να πει κάποιος το οποίο φυσικά και έχει αποδέκτη τον «αιώνιο αντίπαλο» που στο ποδόσφαιρο έχει να καυχιέται για τη συμμετοχή του στον τελικό του πρωταθλητριών απέναντι στον πανίσχυρο Άγιαξ το 1971 στο Γουέμπλεϊ. 1971 άρα... χούντα!
Κάθε φορά που οι Παναθηναϊκοί ακούνε αστειάκια ή κατηγορίες για τον συγκεκριμένο αγώνα είναι φυσικό να βγάζουν νύχια. Δεν υπάρχει άλλωστε απόδειξη για το ότι το δικακτορικό καθεστώς βοήθησε με κάποιο τρόπο τους πράσινους να φτάσουν στον μεγάλο τελικό.
Κάπου εκεί, όμως, μπαίνει στην εξίσωση η περιβόητη συνέντευξη της Δέσποινας Παπαδοπούλου (της συζύγου του αρχιπραξικοπιματία Γεωργίου Παπαδόπουλου) στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, όπου μεταξύ άλλων λέει ευθαρσώς πως η χούντα είχε πληρώσει για να πάρει το παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα ο Παναθηναϊκός.
Η μαρτυρία αυτή, βέβαια, δε συνοδευόταν από κάποια απόδειξη αλλά ήταν αρκετή για να γιγαντωθεί ο μύθος του «Χουντέμπλεϊ» Προφανώς και κάποιος θα αναρωτηθεί πόση αξιοπιστία έχουν τα λόγια της συζύγου ενός δικτάτορα. Σωστό και αυτό.
Το θέμα, ωστόσο, είναι πως εκείνος ο τελικός είχε έρθει σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χούντα και υπάρχει, όντως έντονο παρασκήνιο.
Η μάχη της εξέδρας στο Γουέμπλεϊ
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με μια σειρά. Ήδη από το 1970 η χούντα – ή σωστότερα ο Παπαδόπουλος - προσπαθούσε να κάνει βήματα προς τη λεγόμενη φιλελευθεροποίηση. Ήθελε, δηλαδή, ένα στρατιωτικό καθεστώς με περισσότερες «ελευθερίες». Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι που βρίσκονταν σε ξερονήσια και φυλακές είχαν αφεθεί ελεύθεροι.
Οι χουντικοί, λοιπόν, θεώρησαν πως η πορεία του Παναθηναϊκού στο πρωταθλητριών εκείνη τη χρονιά ήταν μια χρυσή ευκαιρία για να εμφανιστεί η Ελλάδα στο εξωτερικό ως κάτι διαφορετικό από αυτό που ήταν στην πραγματικότητα.
Πρώτο «βιολί» σε αυτή την προσπάθεια ήταν ο πρέσβης της Αθήνας στο Λονδίνο, Ιωάννης Σορόκος, ο οποίος υποστήριξε από την αρχή πως η εκδρομή οπαδών του Παναθηναϊκού στη Βρετανική πρωτεύουσα για τον τελικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να φανεί προς τα έξω πως η Ελλάδα είναι μια... ελεύθερη χώρα. Ταυτόχρονα, βέβαια, ο Σορόκος έκανε και ότι περνούσε από το χέρι του προκειμένου να μην πάνε στο Γουέμπλεϊ οι εκατοντάδες αντιστασιακοί οι οποίοι επίσης θεώρησαν πως ο τελικός του ΠΑΟ με τον Άγιαξ ήταν μια χρυσή ευκαιρία για να διαδοθεί πως η Ελλάδα βρίσκεται «εις το γύψον» και πως Έλληνες αγωνιστές βασανίζονται σε φυλακές και ξερονήσια.
Προκειμένου αυτές οι φωνές να σκεπαστούν, ο Σορόκος έκανε δυο κινήσεις οι πρώτες ήταν να πιέσει την Αθήνα ώστε να δώσει διαβατήρια σε «δικούς της ανθρώπους» και η δεύτερη ήταν να προσπαθήσει να περιορίσει τους αντιστασιακούς σε σημεία που δεν θα έπιανε ο τηλεοπτικός φακός υπό τον φόβο κάποιου πανό.
«Πληροφορούμαι ότι ικανός αριθμός στελεχών εσωτερικού κομμουνιστικού κόμματος Ελλάδος (ΕΚΚΕ) αποστέλλεται εκ Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών εις Λονδίνον προς παρακολούθησιν ποδοσφαιρικού αγώνος Παναθηναϊκού 2ας Ιουνίου. Ατομα αυτά θα σχηματίσουν ομάδας οποίαι κατά διάρκειαν αγώνος θα ανυψώσουν πανό με αντικυβερνητικά συνθήματα ίνα προβληθούν εις εκπομπάς τηλεοράσεως προς τόνωσιν ηθικού αντιστασιακών εν Ελλάδι και επίδειξιν ωργανωμένης αντιστάσεως εις Εξωτερικόν. Μεταξύ συνθημάτων περιλαμβάνεται ναι στον Παναθηναϊκό, όχι στην χούντα.
Περαιτέρω άτομα αυτά θα είναι εφοδιασμένα με μικρά χάρτινα συνθήματα μεγέθους χαρτοσήμου τα οποία επικολληθούν εις οχήματα, αποσκευάς και άλλα αντικείμενα. Ταύτα αναγράφουν, οργανωθήτε σε μικρές αυτόνομες ομάδες και πολεμήστε την δικτατορία με όλη σας την δύναμιν. Συνεργασία. Επίσης αντισταθήτε. Συνεργασία, και εικονίζεται γρόνθος δεξιάς χειρός κρατούσης καψύλιον δυναμίτιδος άνωθεν αλύσσεων» ανέφερε ο Έλληνας πρόξενος στη Φρανκφούρτη στον πρέσβη του Λονδίνου μέσω κρυπτοτηλεγραφήματος που διακινήθηκε μέσω του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Από όλα τα προηγούμενα φαίνεται ξεκάθαρα πως η χούντα ήθελε διακαώς τον Παναθηναϊκό στον τελικό. Λογικό. Αυτό, βέβαια, δεν είναι απόδειξη πως οι «πράσινοι» έφτασαν εκεί έχοντας πληρώσει κάποιον ή κάποιος από τους αγώνες που είχαν δώσει στους προηγούμενους γύρους.
Οι φήμες που έμειναν φήμες
Το πώς και πότε ξεκίνησε όλη αυτή η συζήτηση είναι, μάλλον, άγνωστο. Σίγουρα, πάντως, έλαβε μεγάλες διαστάσεις μετά την πτώση της χούντας. Οι φήμες αυτές αφορούσαν τον Γάλλο διαιτητή του αγώνα Παναθηναϊκός – Έβερτον ο οποίος είχε εμφανιστεί να ποντάρει λεφτά σε ιπποδρομίες και δίπλα του κάποιοι «περίεργοι τύποι» να του δίνουν διαρκώς μεγάλα πόσα λέγοντάς του πως κερδίζει τις κούρσες! Ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες εκείνης της περίεργης κατάστασης ήταν και ο αξέχαστος δημοσιογράφος Φίλιππος Συρίγος ο οποίος σε μια εκπομπή που έκανε τη δεκαετία του 1980 με καλεσμένο τον Αριστείδη Καμάρα (μέλος της ομάδας του ΠΑΟ που πήγε στον τελικό) είχε αναφερθεί σε εκείνη την περίεργη υπόθεση.
Υπάρχει, μάλιστα, και ένας... επικός διάλογος που φούντωσε εκείνη την εποχή τις φήμες. Ο δημοσιογράφος λέει πως υπήρχαν φήμες και δημοσιεύματα σε ξένες εφημερίδες περί χρηματισμού στους αγώνες με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας (Β' γύρος) και τον Ερυθρό Αστέρα (ημιτελικά) και τον Αριστείδη Καμαρά να λέει: «Το παιχνίδι με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας; Δε νομίζω», χωρίς να λέει κάτι για τον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα, ενώ στη συνέχεια άκουγε τα όσα έλεγε ο δημοσιογράφος για τον Γάλλο διαιτητή του ματς με την Έβερτον χαμογελώντας.
Και ενώ όλα αυτά λίγο πολύ είχαν ξεχαστεί και οι οπαδοί των δυο ομάδων έλεγαν τα δικά τους ήρθε το 2007 η περίφημη συνέντευξη της Δέσποινας Παπαδοπούλου στην εκπομπή «Οι Φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά. Εκεί η σύζυγος του Παπαδόπουλου λέει στον γνωστό δημοσιογράφο πως στη ρεβάνς με τον Ερυθρό Αστέρα ήταν ανήσυχη για την έκβαση του ματς και όταν το είδε αυτό ο Στυλιανός Παττακός της είπε να μην ανησυχεί «διότι πληρώσαμε και θα το πάρουμε». Εκείνη (κατά την περιγραφή της) έντρομη κοίταξε τον Παττακό και του έκανε νόημα πως δίπλα της καθόταν ο Πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας ο οποίος όταν άκουσε τον διάλογο γύρισε και της είπε: «Μην στεναχωριέστε κυρία Παπαδοπούλου, το πληρώσατε και θα το πάρετε»!
Όπως έχει αναφερθεί από την αρχή αποδεικτικά στοιχεία δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο αντίθετες γνώμες και επιχειρήματα των δυο πλευρών που συνήθως αποκρούονται εύκολα από την αντίπαλη πλευρά. Υπάρχουν εκείνοι που λένε πως η Δέσποινα ήταν αναξιόπιστη αλλά ταυτόχρονα δέχονται τη διάψευση από τον Παττακό (ως πιο αξιόπιστο, μάλλον...) εκείνου του διαλόγου στα επίσημα της λεωφόρου.
Υπάρχουν εκείνοι που λένε (και ίσως σωστά) πως αν και μετά από τόσες δεκαετίες κανένας παίκτης του Ερυθρού Αστέρα δε βγήκε επίσημα να πει το παραμικρό περί χρηματισμού. Υπάρχουν και οι άλλοι που λένε πως το έχει κάνει ο Στέφαν Οστόιτς, μέγας γκολτζής της ομάδας του Βελιγραδίου, ο οποίος σε συνέντευξή του το 1976 στο «ΦΩΣ» είχε πει πως είχε παράπονα από την απόδοση κάποιων συμπαικτών του και πως ίσως εκείνο το ματς είχε κριθεί στα... παρασκήνια. Αλλά υπάρχει και ο Στάνισλαβ Κόρασι, ο βασικός μέσος του Ερυθρού Αστέρα το 1971, ο οποίος με συνέντευξή του στη Σερβική εφημερίδα «Novosti» (το 2017) είχε δώσει μια άλλη διάσταση που αφού είχε πει πως οι συμπαίκτες του ήταν ... ναρκωμένοι!
Οι... «αρνητές του Γουέμπλεϊ» επικαλούνται και μια (μετά την πτώση της χούντας) δήλωση του περιβόητου Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Κωνσταντίνου Ασλανίδη ο οποίος έκανε μια αναφορά περί «δωρεών σε ξένου συλλόγους» προκειμένου να... διευκολύνουν την πορεία του Παναθηναϊκού. Και αυτή η δήλωση του Ασλανίδη, ωστόσο, ήρθε χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, και το κυριότερο, είναι δεδομένο πως η χούντα προσπάθησε να επωφεληθεί από εκείνη την πορεία του ΠΑΟ οπότε ένα ψεματάκι παραπάνω δε θα... πείραζε κανέναν.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.