Παθιασμένος με το μπάσκετ, στα όρια της εμμονής με τη νίκη και έντονος χαρακτήρας. Ο Γιάννης Ιωαννίδης δεν ήταν απλά ακόμα ένας προπονητής κορυφαίου επιπέδου, αλλά ο άνθρωπος που κατάφερε με τα επιτεύγματά του να κερδίσει την απόλυτη αναγνώριση από εχθρούς και φίλους για όσα προσέφερε στα παρκέ.
Ο Θεσσαλονικιός μπασκετάνθρωπος, που άφησε σήμερα (04/10/2023) την τελευταία του πνοή γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1945 και από μικρή ηλικία η ζωή του καθορίστηκε από την μεγάλη του αγάπη: το μπάσκετ. Ασχολήθηκε από τα παιδικά του χρόνια με την πορτοκαλί θεά και μάλιστα μόλις στα 15 του χρόνια αγωνιζόταν βασικός στην ομάδα του Άρη, ως πλέι μέικερ.
Σπουδές και καταγωγή
Παράλληλα, ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν πτυχιούχος Γεωπονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μάλιστα εργάστηκε ως γεωπόνος στην Αγροτική Τράπεζα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πατέρας του, Δημήτρης, και η μητέρα του, Ελένη (το γένος Τσορλίνη), κατάγονταν από την ιστορική Γευγελή, ενώ ο ίδιος ήταν παντρεμένος και απέκτησε με τη γυναίκα του μία κόρη.
Ο μύθος του ξανθού
Ο Ιωαννίδης γνώρισε μέρες δόξας, σε πρώτη φάση, ως προπονητής του Άρη. Γνωστός και ως ο «ξανθός» λόγω του χρώματος της κόμης του (παρατσούκλι που θα τον συνόδευε σε όλη του την καριέρα) ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να «παντρέψει» ιδανικά στο παρκέ δύο τεράστιες προσωπικότητες και εμβληματικούς αθλητές της χώρας.
Ο λόγος για τους Νίκο Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη, με τους οποίους παρουσίασε μια ομάδα-φόβητρο και πρότυπο.
Ως προπονητής του Άρη ο Ιωαννίδης κατέκτησε 8 πρωταθλήματα (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990) και 5 κύπελλα Ελλάδας (1985, 1987, 1988, 1989, 1990). Επίσης, έφτασε με την ομάδα σε τρία Final Four, επί 3 συνεχόμενα χρόνια (1988, 1989, 1990), ωστόσο δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό.
Αναμορφωτής του Ολυμπιακού
Το επόμενο μεγάλο του βήμα ήταν ο Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη. Ο Ιωαννίδης «έπιασε» Πειραιά το 1991 και ήταν ο άνθρωπος που μετέτρεψε την ομάδα μπάσκετ των ερυθρόλευκων σε ένα σύνολο νικητών. Κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό (1993, 1994, 1995, 1996) και 1 Κύπελλο (1994).
Αν κάτι «σημάδεψε» την ερυθρόλευκη πορεία του ήταν οι δύο χαμένοι τελικοί στην Ευρωλίγκα (τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης) το 1994 και το 1995. Η ευρωπαϊκή του κατάρα, μάλιστα, συνεχίστηκε και όταν πήγε στην ΑΕΚ, καθώς ηττήθηκε ξανά σε τελικό Κυπέλλου Ευρώπης το 1997. Στον πάγκο της Ένωσης κάθισε από το 1996 έως το 1998, ενώ το κύκνειο άσμα του σε επίπεδο συλλόγων ήταν την περίοδο 1999-2000 όταν επέστρεψε για λίγο στον Ολυμπιακό.
Προπονητής της Εθνικής διετέλεσε από το 1980 έως το 1981 και από το 2002 έως το 2003.
Ο έντονος χαρακτήρας
Όσοι τον γνώριζαν καλά, τον χαρακτήριζαν ιδιόρρυθμο, ισχυρογνώμων και απόλυτο, έντονα προληπτικό και βαθιά θρησκευόμενο, παρά την τάση να βλασφημά στα τάιμ άουτ. Στον Ολυμπιακό, λέγεται ότι ήταν ο αγαπημένος προπονητής του Σωκράτη Κόκκαλη.
Την ίδια ώρα ωστόσο ο Γιάννης Ιωαννίδης αποτελούσε στα γήπεδα το κόκκινο πανί για τις αντίπαλες εξέδρες. Ο ίδιος έδειχνε να λατρεύει την ένταση στο παρκέ και δε δίσταζε να τα βάζει με Θεούς και δαίμονες, όταν θεωρούσε ότι αδικούνταν.
Μεγάλες στιγμές
Από τα highlights της προπονητικής του καριέρας, ξεχωρίζει η έντονη στιγμή με τον Γιώργο Σιγάλα, όταν του έριξε μπουκάλι με νερό.
Επίσης, μνημειώδης ήταν η παρέμβαση με μικρόφωνο στο ΣΕΦ, για να σταματήσουν τα αντεθνικά συνθήματα και η πρώτη επεισοδιακή αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό.
Οι κορυφαίες του ατάκες
- «Τι να μας πει τώρα ο Ομπράντοβιτς; Κοιμήθηκε ο Θεός και πήρε αυτό το Κύπελλο. Αυτά δεν γίνονται ούτε στο σινεμά, αλλά όταν σκηνοθετεί ο Θεός δεν μπορεί να αλλάξεις το σενάριο» (αναφερόμενος στο χαμένο τελικό του Ολυμπιακού στο Τελ Αβίβ το 1994)
- «Αφήστε τους Ρώσους να λένε… Ρωτήστε τους τι κάνανε το προηγούμενο βράδυ! Η νύχτα της Αθήνας είναι πολύ γλυκιά και βρίσκεις ότι επιθυμείς» (απαντώντας στις φήμες για τα… χαλασμένα νερά που έστειλαν πέντε παίκτες της ΤΣΣΚΑ στο νοσοκομείο με στομαχικές διαταραχές το 1995)
- «Να βράσω τα πτυχία και τις θεωρίες μου. Δε γίνεται να με παίζει ζώνη και να χάνω!» (1996, μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς στον δεύτερο τελικό των πλέι οφ)
- «Δείτε τον Ολυμπιακό και την Μπένετον. Παίζουν ακριβώς τα ίδια συστήματα που χρησιμοποιεί και η Εθνική Γιουγκοσλαβίας. Μόνο όποιος έχει καταρράκτη στα μάτια δεν μπορεί να το διαπιστώσει» (1998, όταν ήταν προπονητής στην ΑΕΚ)
- «Το μπάσκετ εξουσιάζεται από τη σερβική μαφία» (Μάρτιος 1996)
- «Όντως ο Παναθηναϊκός παρουσιάζεται πολύ ενισχυμένος και ίσως είναι το φαβορί για τον τίτλο. Πήρε άλλωστε και έναν προπονητή (σ.σ. Ομπράντοβιτς) με αναμφισβήτητες ικανότητες και εμπειρία» (Σεπτέμβριος 1999, στη δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό)
- «Αυτά τα παιδιά από 18 χρόνων μυήθηκαν στο να νικούν και να παίρνουν πρωταθλήματα. Είχα πει λοιπόν να μην υποτιμούν κάποιοι την καρδιά του πρωταθλητή, αφού οι παίκτες μου από μικροί κολυμπούν στα βαθιά και τα καταφέρνουν» (1996, μετά το 73-38 επί του Παναθηναϊκού)
- «Όσοι ασχολούνται με το μπάσκετ θα έπρεπε να πληρώνουν έναν ειδικό φόρο, το… Γκαλόσημο» (μιλώντας για το Νίκο Γκάλη)
- «Σήμερα και οι τυφλοί είδαν τι έγινε» (1998, μετά την ήττα της ΑΕΚ από τον αποδεκατισμένο Άρη στον τελικό κυπέλλου)
- «Είχα μια εμμονή με τον Διαμαντίδη, τον πήρα στην Εθνική, ενώ δεν είχε ακόμη καθιερωθεί ως βασικός στον Ηρακλή. Κάποιοι τότε μου έλεγαν ”Το κάνεις γιατί αγωνίζεται σε ομάδα της Θεσσαλονίκης” και τους απάντησα ότι ”εγώ αβάντες δεν κάνω σε κανέναν, περιμένετε και θα δείτε”. Ήμουν σίγουρος. Έκανε 15 δουλειές στο γήπεδο, σκοτώνεται για το σύνολο… Πώς να μην εμπιστευτείς τέτοιον παίκτη; Είναι ντροπαλός, σου μιλάει με σεβασμό και στο γήπεδο είναι σκυλί. Παίκτης πρότυπο».
- «Εγώ πιστεύω ότι ο Διαμαντίδης μπορούσε να παίξει στο ΝΒΑ. Όταν ήμουν στην Εθνική με ρώτησε που να πάει. Του απάντησα ότι είναι ο καλύτερος και δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Εκείνη την εποχή, βέβαια, πιο οργανωμένη ομάδα ήταν ο Παναθηναϊκός και του είπα να πάει εκεί».
- «Εγώ δεν μπορώ να ρυθμίσω το χέρι του!» (1988, αναφερόμενος στον Σούμποτιτς μετά την ήττα του Άρη στον ημιτελικό του φάιναλ φορ από την Τρέισερ Μιλάνο)
- «Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι» (1994, απαντώντας στον Κώστα Πολίτη, ο οποίος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των τεσσάρων προπονητών στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ είπε ότι «είθισται ο ηττημένος να συγχαίρει τον νικητή και εγώ μετά τον αγώνα θα περιμένω τον Γιάννη να μου δώσει το χέρι του»)
Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Ιωαννίδης παραμένει μέχρι σήμερα ο προπονητής με τους περισσότερους τίτλους πρωταθλητή Ελλάδας, αφού κατέκτησε 12 (έναν παραπάνω από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς), καθώς και των περισσότερων νικών σε αγώνες πρωταθλήματος (418).
Ενασχόληση με την πολιτική
Από τις εκλογές του 2004 μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο Γιάννης Ιωαννίδης εκλέγονταν βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και μετά τις εκλογές του 2007 διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009.
Μετά την επανεκλογή του το 2009, άσκησε τα καθήκοντα του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στην κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, ως τον Ιούνιο του 2013.
- Τι ισχύει με τα Πανεπιστήμια και τις σχολές
- Ποια είναι η διαδικασία για Δήμους και Περιφέρειες
- Πότε ένας συνδυασμός εκλέγεται από την 1η Κυριακή
- Τι ισχύει με τους ετεροδημότες
- Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις εκλογές
- Ποιοι δικαιούνται άδειες και πόσες ημέρες ανά περίπτωση
- Πότε είναι οι εκλογές και πώς ψηφίζουμε
- Μάθε σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζεις την Κυριακή
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.